Oddělení hematologie, biochemie a krevní transfúze Ústřední vojenské nemocnice v Praze

Napište nám

nízké trombocity a penicilín

Dobrý den,
moje dcera se již 4 roky potýká s nízkými trombocity kolem 30,ale již po druhé po angíně kdy měla penicilín a byl ji
udělán krevní obraz trombocity stoupnou na 90 a nyní 70.
Prosím poradte mi na koho se obrátit a zda by se nedala nasadat nějaká léčba,aby se hodnota srounala a znovu neklesala.
Děkuji

06.08.2012, Jitka

Nízké trombocyty

Tuto problematiku řeší odborník - hematolog. Praktický lékař by tedy měl dceři vystavit doporučení do spádové hematologické ambulance.

Dr.M.Bohoněk, 07.08.2012

antikoncepce po Warfarinu

Pěkný den, byla mi ukončena léčba Warfarinem 17měsíců z důvodů plicní embolie po úrazu. Poslední menstruace trvala 4týdny nepřetržitě a nasazen NOrethisteron na 10 dnů, po dobrání za 3 dny znovu menstruace, skončila po 6dnech, nyní již týden mám bolesti v podbřišku a mírnější krvácení při styku. Chtěla bych se zeptat zda-li se mohu vrátit k HA Yadine, se kterou jsem byla několik let spokojená,byla mi nasazena jako náhrada za Logest, při které jsem krvácení po styku měla také. je mi 44let.Děkuji

04.08.2012, Ludmila

Hormonální antikoncepce po embolii

Ve Vašem případě bych byl s nasazením hormonální antikoncepce opatrný. Doporučuji hematologické vyšetření za účelem vyloučení trombofilních dispozic, kde následně dostanete i doporučení o dalším postupu.

Dr.M.Bohoněk, 06.08.2012

dotaz

Dobrý den,
můj otec v dubnu prodělal hlubokou žilní trombozu a do současné doby užívá varfarin.Může současně s tímto lékem užívat přípravek wobenzym na posílení imunity.

Děkuji Mikovcová

01.08.2012, Iva

Warfarin a Wobenzym

Ano, může.

Dr.M.Bohoněk, 02.08.2012

vyšetření krevní skupiny

Dobrý den,byla jsem na odběru krve na vyšetření krevní skupiny v těhotenství. V konziliárním vyšetření bylo napsáno, že "byla zjištěna krevní skupina B Rh(D) pozitivní, Ccee, Cw pozitivní, Kell negativní, PAT negativní. Dále byly přítomny nespecificky pozitivní reakce v celém enzymatickém testu, v NAT negativní, které t. č. nesvědčí pro přítomnost aloprotilátky". Doporučují kontrolu za 2 měsíce. Můžete mi prosím vysvětlit, co to znamená?
Moc děkuji Dubská

31.07.2012, Anežka Dubská

Těhotenské vyšetření

B RhD pozit, Ccee, Kell negat. jsou výsledky vyšetření krevně skupinových znaků v systémech AB0, Rh a Kell. Přítomnost nespecifických protilátek proti erytrocytům v enzymovém testu je v dané chvíli klinicky nevýznamný nález na jehož "závažnosti" kontrolní vyšetření obvykle nic nezmění.

Dr.M.Bohoněk, 01.08.2012

Gilbertov syndrom

Dobry den, chcela by som sa opytat ci moze ist moj priatel darovat plazmu ked ma Gilbertov syndrom. Dakujem

30.07.2012, Gabriela

Darování krve a Gilbertův sy

Ano, může.

Dr.M.Bohoněk, 01.08.2012

Fenotyp

Dobrý den, chtěla bych poprosit o vysvětlení fenotypu: mám B+ CCee K-
předem děkuji za odpověď Dominique

29.07.2012, Dominique

Fenotyp

B+ - krevní skupina B RhD pozitivní CCcc - značí přítomnost uvedených dalších znaků systému Rh(tj. kromě D) K+ - značí přítomnost znaku K (systému Kk). Event.podrobnosti Vám vysvětlí na každé transfuzní stanici.

Dr.M.Bohoněk, 01.08.2012

Krvácení při stolici

Dobrý večer můj syn půl roku krvácel z konečníku jen při stolici ,v rozborech krve mšl zjištenou Yersenii měl pozitivní IgA a IgG,byl přeléčem antibiotiky týden před kolonoskopií už nekrvácel ve střevech byl název negativní.Po 14 dnech po vyšetření opět krvacel při stolici.Chtěla bych se zeptat jáké rozbory krve mám nechat udělat abychom zjistili problém.Děkuji Petra Kohlová.

29.07.2012, Petra Kohlová

Krvácení při stolici a yersiniose

To je otázka na gastroenterologa, který syna vyšetřoval, případně infekcionistu.

Dr.M.Bohoněk, 01.08.2012

Warfarin

Dobrý den,ráda bych se zeptala na lék PRADAXA. Od března loňského roku se léčím na flebotrombozu LDK. 6 měsíců jsem si píchala fraxiparin následně jsem byla převedena na warfarin, který užívám dosud. Co se týče genetiky, tak tu mám v pořádku. Stav nastal po delším upoutání na lůžko. Je možné , aby mi lékařka předepsala místo warfarinu lék pradaxa. Slyšela jsem a četla i letáčky , že se jedná o šetrnější lék. Děkuji za odpověď Pavlína

26.07.2012, Pavlína

Pradaxa

Léka Pradaxa dosud není pro tuto indikaci oficiálně schválen, proto jeho užívání (byť je možné), nehradí zdravotní pojišťovny. Na druhou stranu není vůbec jisté, že Warfarin budete užívat trvale. Antikoagulační léčba se po rekanalizaci cév a jejím potvrzení angiologickým vyšetřením zpravidla vysazuje.

Dr.M.Bohoněk, 01.08.2012

Trombofilný stav a aminokyseliny

21 ročnému synovi zistili trombofilný stav, mutácia faktora V. Leiden heterozyg. forma, v liečme Lawarin a teraz v dovolenkovom období Fraxiparin. Syn cvičí v posilnovni a začal užívať podporné aminokyseliny, no nie steroidy. Keďže som zdravotníčka, bojím sa oňho a neviem či užívanie aminokyselín v jeho prípade je správne.
Keďže študuje v Prahe raz mesačne cestuje až do Prešova na kontrolu Quickovho testu pri liečbe Lawarínom. Chcem sa opýtať či by mohol kontrolovať hodnoty Quickovho testu aj vo vašom zariadení. ak áno, prosím konkrétne. Veľmi pekne Ďakujem.

26.07.2012, Jana zo Slovenska

Trombofilní stav

Syna do péče můžeme převzít. Objednat se může na tel. 973203208. K první návštěvě je potřeba, asi s sebou měl relevantní lékařskou zprávu o aktuálním zdravotním stavu, provedených vyšetření a léčbě.

Dr.M.Bohoněk, 01.08.2012

Kostni dren

Dobry den, chtela bych se stat darcem kostni drene, ale letos me bylo 36 let. Chci se zeptat jestli opravdu neni mozne se zapsat do registru darcu kostni drene v tomto veku?????Dekuji za odpoved.

24.07.2012, Eva

Vstup do registru dárců dřeně

Je to možné, ale za úhradu nákladů spojených s laboratorním vyšetřením. Více se dozvíte na www.kostnidren.cz

Dr.M.Bohoněk, 01.08.2012

Trombocyty

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda-li mám dále nějak řešit mou situaci(např.dalším vyšetřením)? Již několik let mi vychází z KO zvýšene trombocyty, cca 480-500, a leukocyty lehce zvýšené 10,2, jinak ostatní hodnoty vždy v normě.

Děkuji

24.07.2012, Tomas Novák

Zvýšené hodnoty

Velmi často se v podobných případech jedná o tzv.rekativní zvýšení na základě nějakého infekčního či zánětlivého podnětu, o kterém ani nemusíte vědět (čep na mandlích, zubní kaz, zánět dutin, akné apod.). Pokud jsou tyto příčiny vyloučeny, doporučuji hematologické vyšetření.

Dr.M.Bohoněk, 01.08.2012

Krev a tetování

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, můžu ještě darovat krev, když si nechám udělat tetování popř. po jaké době prosím. Díky

20.07.2012, Lukáš

Darování krve a tetování

Darovat krev a její složky můžete za 6 měsíců po tetování.

Dr.M.Bohoněk, 01.08.2012

vyřazený dárce krve

Dobrý den, byl jsem odmítnut a vyřazen z registru dárců krve z důvodu, že mi byla v krvi zjištěna protilátka anti-Le (a+b). Prosím o vysvětlení zda má toto zjištění pro můj zdravotní stav nějaký význam. Děkuji. P.Bužek

18.07.2012, Pavel Bužešk

Protilátka anti-Le

Jedná se o protilátku proti erytrocytům, která vznikla zřejmě na podkladě předcházející transfuze krve. Pro Váš zdravotní stav má tato skutečnost význam v případě nutnosti krevní transfuze, protože by jste měl obdržet krev skupiny Lea negativní (taklvých je ale většina, cca 78%).

Dr.M.Bohoněk, 01.08.2012

mohu opět darovat krev?



Dobrý den, jmenuji se Romana Valešová a byla jsem dárcem krve až do roku 2003, kdy mi bylo v Rakovníku na základě vyplnění nějakého dotazníku sděleno, že kvůli mému opakovanému pobytu v zahraničí ( USA, Velká Británie ) už nemohu darovat krev - a to i přes to, že v inkriminované době jsem byla striktní vegetarián a nikdy u mne nebyla diagnostikována žádná závažná choroba . Moje legitimace byla vystavena na jméno za svobodna Romana Vopatová s reg. číslem 1905/94. Od té doby už uběhlo téměř 10 let a mne by zajímalo, zda je možné zase začít krev darovat. Mám za sebou 13 odběrů, 10.5.1995 jsem obdržela bronzovou medaili PROF. MUDr. J. Janského.Krev jsem darovala vždy v místě bydliště - ať už v Plzni, Praze, Rakovníku a v Lounech.V současné době je nejbližší obběrová stanice v Lounech. Děkuji za odpověď předem. S pozdravem, Mgr. R. Valešová

11.07.2012, Romana Valešová

Darování krve a pobyt v zahraničí

Opakovaný pobyt v USA Vás z darování krve rozhodně nediskvalifikuje. S Velkou Británií to je tak, že darovat krev nemohou osoby, které které mezi léty 1980-1996 pobývaly celkem 6 měsíců a déle ve Velké Británii a/nebo ve Francii.

Dr.M.Bohoněk, 01.08.2012

léčba WARFARINEM

Dobrý den,v únoru 2012 jsem prodělala plic.embolii(dlouhý let,antikoncepce).Užívám warfarin(5mg) každý den 1a půl tbl.Poslední dobou mi začly moc vypadávat vlasy, hlavně po ránu asi 150 každý den a i během dne ještě několik vlasů vypadne stačí prohrábnutí vlasů rukou či hřebenem, chtěla bych se zeptat jak dlouho ještě má léčba bude trvat a zda není možné, že to padání souvisí právě s warfarinem, případně zda nejde nahradit jinými léky, nebo zda existuje něco, čím zabránit takovému padání vlasů?Děkuji za odpověď

06.07.2012, Renáta

Warfarin po embolii

Vypadávání vlastů s užíváním Warfarinu souviset nemusí (i když jako vzácný nežádoucí účinek je popisováno), doporučuji konzultaci u dermatovenerologa. Na druhou stranu užívání Warfarinu není, resp. nemusí být po plicní embolii trvalé. Závisí na stavu rekanalizace postižených plicních cév a také na event.trombofilních rizicích. Bližší informace Vám poskytne ošetřující lékař, v ideálním případě hematolog.

Dr.M.Bohoněk, 01.08.2012

PREVENCE

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak často by měl člověk docházet na preventivní vyšetření krevního obrazu ke svému praktickému lékaři s ohledem na prevenci vůči možným poruchám krvetvorby, aby byly pokud možno odhaleny včas(leukémie, atd.).

03.07.2012, Jaromír

Preventivní vyšetření

Riziko výskytu poruch krvetvroby je v běžné populaci extrémně malé, aby se k tomuto mohl stanovit vhodný interval prevence. Nicméně preventivní lékařské vyšetření 1 x za rok s provedením základních laboratorních vyšetření, včetně krevního obrazu, je vhodné a obecně doporučené. Specielní kategorií jsou ale pracovníci rizikových profesí, z nichž někteří jsou ohroženi zvýšeným rizikem vzniku nádorových onemocnění, včetně krve (osoby pohybující se v prostředí se zvýšeným radiačním zářením, pracovníci v chemickém průmyslu apod.). V těchto případech režim preventivních prohlídek upravují zvláštní hygienická doporučení.

Dr.M.Bohoněk, 04.07.2012

Klíšťová encefalitida

Dobrý den, který se serologických vyšetření se provádí při zjišťování přítomnosti protilátek proti viru způsobující klíšťovou encefalitidu.
Děkuji

02.07.2012, Walter Nürnberger

Diagnostika klíšťové encefalitis

Sérologickou diagnostiku klíšťové encefalis se zabývají specializované virologické laboratoře, k dispozici jsou ELISA testy na stanovení IgG a IgM protilátek. Pokud jste ale měl na mysli diagnostiku u dárců krve, tak dárci krve se na klíšťovou encefalitis nevyšetřují.

Dr.M.Bohoněk, 02.07.2012

Kostní dřeň

Dobrý den,prosím mohu darovat kostní dřeň, když mám lehkou trombocytopenii a slabé HLA protilátky?
leuko 5,1 G/l Hb 12,5 g/ dl trombo 142 G/i děkuji Katka

02.07.2012, Kateřina Tlačilová

Darování kostní dřeně.

Určitě můžete vstoupit do registru dárců kostní dřeně, stávající nález není k tomu kontraindikací. O vlastním darování se rozhoduje až v případě, že by jste byla vhodná pro některého z potřebných pacientů a to na základě aktuálního zdravotního stavu.

Dr.M.Bohoněk, 02.07.2012

Plazma

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na pár věcí týkající se darování plazmy.
Darovat plazmu jsem začala před 14 ti dny v Rakouském Linzu.Chtěla bych se zeptat,jestli je zdravé pro ženu ve 34 letech darovat plazmu 6 X v měsíci.Kamarádka mne vystrašila,že jezdila před pár lety s partičkou 5 ti lidí a museli to ukončit prože všem 5 ti lidem se po třech letech objevila rakovina,kamarádka měla naštěstí nezhoubnou,ale i tak je to dost nepříjemné.Mohli by jste mi prosím napsat,jestli je to možné a jestli jsou opravdu taková rizika u darování plazmy?
Moc děkuji.

27.06.2012, Jaroslava

Darování plazmy

Riziko vzniku rakoviny v souvislosti s darováním krve a jejích složek, tj. i plazmy neexistuje. Uvedené skutečnosti ve Vašem dotazu jsou tedy pouze shodou náhod a jakoukoli souvislost s odběry plazmy vylučuji. Četnost darování plazmy je dána evropskou a národní legislativou, v ČR je to 1 x za 2 týdny a vliv na dárce je individuální, u žen jsou rozhodně vhodnější delší intervaly mezi jednotlivými odběry.

Dr.M.Bohoněk, 29.06.2012

uzliny

Dobrý den,prosím Vás mám k vám dotaz,potřebuji pomoci,mám uzliny v břišní dutině,ani nevím jestli je má špatné nebo dobré,taky v pod krčním kývačem,ty v břišní dutině mě zjistily před rokem,mám neustále otoky a bolesti v břišní dutině,at sním cokoliv,otýkají mi i nohy,ruce,obličej,jsem neustále bolestivá,mám bolesti nohou,krční páteře,ale já si myslím že je to vše z toho břicha,musím brát odvodnovací tablety,ale já to nechci takto řešit potřebuji z toho problému se dostat,jsem na tom hůře a hůře,nemohu ani chodit ven,protože mě oteče břicho,a pak mě bolí i nohy a to mi je 41 roků a cítím se jak důchodkyně které je tak 85 let a ta ještě je šikovnější,děkuji za každou radu s přáním krásného dne Eva

26.06.2012, Eva

Uzliny

Diferenciální diagnostiku uzlinového syndromu, tj. zjištění pravděpodobné příčiny jejich zduření, Vám nejlépe provedou na spádová hematologické ambulnaci. S odborným vyšetřením určitě neváhejte.

Dr.M.Bohoněk, 26.06.2012

Poděkování

Vážený pane primáři,
děkuji za odpovědˇ a přeji Vám příjemnou dovolenou.
Miluše

22.06.2012, Miluše

Dotaz na provozní dobu Louny

Dobrý den,

nemůžu najít na Vašich stránkách, kdy má odb. středisko v Lounech dovolenou v červenci. Moc děkuji za informace, Pavla Tichá.

21.06.2012, Pavla Tichá

Dovolená v Lounech

Od 23.7. do 12.8.2012. Informaci na stránky hned dáme, děkujeme za upozornění.

Dr.M.Bohoněk, 21.06.2012

Laborat.vyšetření likvoru

Vážený pane doktore,
lumbální punkcí bylo zjištěno: anti-HSV-1,2/IgG ELISA - 4,02 a dále G"TYP 4(hraniční):Oligoklonální pásy nalezeny v likvoru i séru ve shodných pozicích, migrují v alkal.oblasti,dva z nich jsou v likvoru výraznější. Hraniční nález není průkazný prob intrathék.syntézu oligoklon. IgG.D.p. Prosím o informaci, co to pro mě znamená.
Děkuji a přeji hezký den.
Šárka

20.06.2012, Šárka Vitásková

Oligoklonání pásy v likvoru

Viz odpověď na jeden z dotazů níže. Může se jednat o známky neurologického onemocnění, bližší informace a interpretaci nálezu Vám poskytne neurolog.

Dr.M.Bohoněk, 21.06.2012

Mutace

Dobry den,byla mi zjistena mutace:Polymorfismus MTHFR:C677T:TT(homozygot)+A1298C:AA:
Zajmalo by me,co to v podstate znamena,a jak to ovlivni me dalsi tehotenstvi?Mutace byla zjistena,po neuspesnem porodu mrtveho plodu ve 33tt uskrceni pup.snurou,a predcastne odlouceni placenty.Mela tato mutace spojitost s predcastne odloucenou placentou v tehotenstvi?Mockrat vam dekuji za odpoved.

18.06.2012, Petra

MTHFR mutace

Mutace genů pro MTHFR nejsou samy o sobě klinicky příliš významné a souvislost s předčasně odloučenou placentou nevidím. Jedná se o znaky, které mají vliv na metabolismus tzv.homocysteinu, při jehož zvýšení (biochemické vyšetření) je nutné užívat kyselinu listovou. V kombinaci s jinými tzv.trombofilními faktory, mohou tyto mutace představovat zvýšené riziko vzniku žilní trombozy.

Dr.M.Bohoněk, 21.06.2012

Registr dárců kostní dřeně

Dobrý den,
ráda bych se u vás zapsala do registru dárců kostní dřeně. Vím, že je zapotřebí odběr krve, ale nevím kde se můžu k vyšetření objednat a bohužel se mi to nepovedlo nalézt ani na vašich stránkách. Bohužel nejsem z Prahy a budu se muset uvolnit z práce, proto bych ráda věděla jestli je možné potvrdit mi u vás propustku. Děkuji

18.06.2012, Karolína

Vstup do registru dárců kostní dřeně

Veškeré potřebné informace naleznete na www.kostnidren.cz, konkrétně o našem dárcovském centru na www.kostnidren.cz/registr/kontakty/dc-detail.php?id=9. Potvrzení Vám samozřejmě vystavíme.

Dr.M.Bohoněk, 21.06.2012

Přeředění krve warfarinem, následné problémy

Dobrý den, je mi 25 let, vždy jsem měla nízký krevní tlak kolem 110/70 a puls 60. Prodělala jsem drobnou plicní embolii levé plíce a byl mi nasazen warfarin. Před propuštěním z hospitalizace mi byl změřen krevní tlak a puls se stejnými výsledky, byl proveden ultrazvuk srdce, který byl v naprostém pořádku, hladina inr byla 2,09. Po 14 dnech mi bylo při kontrole zjištěno inr 4,79. V této době jsem poprvé zaznamenala, pískání a šumění v hlavě. Postupem času se se toto pískání začalo objevovat čím dál častěji, po měsíci se přidal tlak v hlavě, následně za další měsíc malátnost a nyní po 4 měsících od prvních příznaků mi bylo zjištěno výrazné zvýšení krevního tlaku na 130/85 a puls 90-110. Od přeředění krve se cítím čím dál hůř a nemohu se zbavit pocitu, že tyto problémy s ním souvisí. Prosím Vás tedy o radu, jaké testy a vyšetření by bylo vhodné udělat, aby se zjistila příčina těchto problémů? Děkuji moc za odpověď.

18.06.2012, Jana

Pískání v hlavě

Doporučuji podrobnější kardiologické a cevní, případně též neurologické vyšetření. Souvislost s užíváním Warfarinu nevidím.

Dr.M.Bohoněk, 21.06.2012

bulka na břiše

Dobrý den, dnes jsem nahmatala bulku na břiše, kousek od pupíku. Jsem diabetička a píchám si 5krát denně inzulín a to právě jen do břicha.Může to být z toho,že jsem se strefila vícekrát na jedno místo ? Je to dost bolestivé a já se bojím. Moc Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den.Eva

16.06.2012, Eva

Bulka na břiše

S tímto problémem se musíte obrátit na ošetřujícího lékaře, který Vás vyšetří. K tomu se nelze na dálku vyjádřit.

Dr.M.Bohoněk, 21.06.2012

Dotaz

Vážený pane doktore,
navazuji na můj dotaz ze dne 7.5.2012. Lumbální punkci bylo zjištěno: Hladina imunoglobulinů v likvoru IgA+IgM+IgG v normě.Oligoklonální pásy nalezeny v likvoru i séru ve shodných pozicích i intenzitách,migrují v neutr.oblast.Intrathék.syntéa oligoklon.IgGneprokázána. Nález svědčí pro systémovou produkci oligoklon.IgG s pasivním přestupem do moku.Spec.protein v séru v normě. Vyloučena RS.Ale nedozvěděla jsem se, co znamenají tyto oligoklonální pásy v mém případě, na jaký problém tyto pasy poukazují. U zdravého člověka se přece nevyskytují.
Přeji hezký den.
Miluše

15.06.2012, Miluše

Oligoklonální pásy

Bližší informace by Vám měl sdělit neurolog, protože oligoklonální pásy mohou být známkou neurologického onemocnění, často znamenají diagnozu RS (roztroušené sklerozy), která ale ve Vašem případě byla vyloučena. Na druhou stranu se ale nemusí vůbec jednat o klinicky významný nález.

Dr.M.Bohoněk, 21.06.2012

Opakované vpichy

Dobrý den, jaký je potenciál opakovaných vpichů způsobit poškození žíly?

14.06.2012, Petr Kahabka

Vpichy a poškození žíly

Je to individuální. Při častých odběrech, např.plazmy, mohou časté vpichy u některých jedinců žíly částečně poškodit.

Dr.M.Bohoněk, 21.06.2012

Odběr plazmy

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli je možné darovat plazmu i při sníženém stavu leukocytů.Chodím darovat plazmu asi ve dvouměsíčním intervalu.Počet leukocytů se vždy pohyboval mezi 4,0až6,0.Při posledním odběru plazmy,ale rozbor krve ukázal počet leukocitů 3,4,jinak vše v normálu.Zajímalo by mně zdali se při takovém počtu leukocitů může plazma odebrat a jaké to může mít vliv na zdravotní stav dárce.

10.06.2012, Petr

Snížené leukocyty

Leukocyty není parametr, který je kritériem pro posuzování způsobilosti k darování krve a jejích složek. Uvedené snížení je klinicky nevýznamné a pokud nebude mít pokračující tendeci, darovat plazmu můžete.

Dr.M.Bohoněk, 21.06.2012

Dotaz

Dobry den, mam dotaz. Daruji krevni plasmu a chtela bych se zeptat jake vsechny prasky jsou zakazane uzivat. Dekuji a preji hezky den

09.06.2012, Misa

Léky a odběry dárce

Obecně: vyloučení dárce záleží na charakteru předepsaného léčiva, způsobu působení a na léčeném onemocnění, obvykle na dobu alespoň dvou biologických poločasů. Doporučuje se vypracovat pro každé pracoviště seznam běžně používaných léků s uvedením, zda lze dárce, kteří tyto léky užívají, přijmou k odběru či ne Dočasně  salicyláty, ASA: 5 dní při přípravě trombocytů  antikoagulantia: po ukončení užívání léků  isotretinoin (Accutane, Roaccutane - na akné): měsíc  dutasterid, finasterid (Avodart, Finex, Penester, Propecia, Proscar - na hyperplazii prostaty): 1 měsíc  acitretin (Neotigason - na akné): 1 rok  léky s potenciálně teratogenním účinkem: vyřadit po dobu odpovídající farmakokinetickým vlastnostem léku Trvalé vyloučení  přípravky z lidské hypofýzy (např. růstový hormon)  Tigason, Tegison (etretinat, na akné)  dlouhodobé užívání psychofarmak  intravenózní či intramuskulární užití léků nepředepsaných lékařem, včetně anabolik a steroidů Lze přijmout: dlouhodobá profylaxe antiastmatiky, hormonální antikoncepce apod. antidepresiva: individuální posouzení podle klinického stavu a nejde-li o endogenní depresi (nesmí být ovlivněna schopnost rozhodování dárce)

Dr.M.Bohoněk, 21.06.2012

leidenská mutace a antikoncepce

Dobrý den,
v září 2011 jsem prodělala trombozu DK a byla mi po hem.vyšetření zjištěna Leidenská mutace FV - heterozygot.
Vysadila jsem antikoncepci a bylo mi řečeno, že ji nemohu brát.
Do dnes mám Warfarin, sono žil v pořádku. Moje gynekoložka mi
navrhuje užívání jednodruhové antikoncepce (progestageny),to
by prý nemělo vadit. Chtěla bych se zeptat, zda je to opravdu
bezpečné.A mohla bych ji užívat i po vysazení Warfarinu.
Děkuji.
Pavla.H.

08.06.2012, Pavla Honzíková

Mutace F V Leiden a antikocepce

Obecně se hormonální antikoncepce při vrozeném trombofilním stavu, zvláště po prodělané tromboze, nedoporučuje. Akceptované jsou nitroděložní tělíska, např.Mirena.

Dr.M.Bohoněk, 21.06.2012

Anti M

Dobrý den,
prosím Vás o radu. O miminko jsme se snažili dva roky ( 2x IVF). Vše zatím probíha v pořádku a já jsem v 13 tt těhotenství. Až včera mi oznámil můj gynekolog, že mi byla nalezena protilátka anti M ( z laboratoře neposlali v jakém poměru) a že se jedná o velmi vzácnou protilátku,o které se toho ještě moc neví. Prý budu více sledována a on bude volat kolegovi, který se zabývá pouze protilátkami a uvidíme, co dál. Dostala jsem obrovský strach a bojím se, že to může mému plodu uškodit a nevím, co dál. Jsou mé obavy na místě? Moje krevní skupina: B Rh (D) pozit.,Fenotyp: ccD.Ee. Přítel:krevní skupina negativní.

Předem moc děkuji za odpověd. Helena

07.06.2012, Helena Muchová

Protilátky anti-M

Protilátky proti skupinovému systému M zpravidla nejsou klinicky významné a to ani v případě novorozenecké problematiky. Je potřeba určit jejich povahu (tj. v daném případě zda jsou tzv.chladové, tj. bez klinického účinku nebo zda působí i při tělesné teplotě) a sílu (titr). Budete proto sledována, ale myslím, že se nemusíte obávat.

Dr.M.Bohoněk, 21.06.2012

Železo v krvi

Dobrý den, po běžném odběru krve mi doktorka řekla, že mám zvýšenou hladinu železa, hraniční hodnota je 28, já mám 36,6. Je tato hodnota nebezpečná a co se s tím dá dělat? Jaterní testy vyšly všechny v normě, jen to železo je zvýšené. Můj věk 37 let, výška 158 cm, váha 47 kg. Stravování jsem neměnila, ani jsem nijak nezhubla nebo nepřibrala. Prosím o odpověď. Děkuji, Dita.

07.06.2012, Dita

Hodnoty železa v krvi

Z jednoho výsledku a bez znalosti dalších souvislostí (např.metabolismus železa má více biochemických parametrů)se nelze blíže vyjádřit. Na druhou stranu ale nepovažuji takový výsledek klinicky významný a jako důvod ke znepokojení. Bližší informace Vám ale může poskytnout pouze Váš ošetřující lékař.

Dr.M.Bohoněk, 12.06.2012

Pozastavení odběrů A+

Dobrý den.
Vzhledem k tomu, že již delší dobu je pozastaven odběr krevní skupiny A+ v Lounech, tak jsem se chtěl zeptat, jaký je výhled na další dny, jestli a kdy budeme moci darovat krev zmíněné skupiny.
Dále jsem se chtěl zeptat na drobnost, nevím přesně jak se tomu říká-plaketa za odběry? Daroval jsem již 21x a měl jsem od sestry informaci, že by mělo něco takového za doebraný počet 20ks přijít poštou.
Děkuji za informace a přeji hezký den.
Kafka Pavel

06.06.2012, Pavel Kafka

Odběry KS A+

Odběry dárců krevní skupiny A+ jsou již obnoveny v obvyklých odběrových dnech.

Dr.M.Bohoněk, 12.06.2012

Warfarin a Wobenzym

Dobrý den,
mám v tuto chvíli asi 14 dní po operaci kolene po úrazu. Dostal jsem k užívání Warfarin. Mohu k tomuto léku brát i Wobenzym? Abych pravdu řekl, malé dávky Wobenzymu jsem už měl (3x3 tablety denně) a hodnota INR je 3,42. Obvodní lékař mi nedokázal odpovědět, zda wobenzym s Warfarinem nějak ovlivňuje tuto hodnotu a doporučil mi tedy při současném stavu brát 1 tabletu Warfarinu ob den. Moje otázka tedy zní, zda tyto léky mohu brát současně a v případě že ano, zda tedy je správné dle hodnoty INR takto snížit dávku Warfarinu při současném požívání Wobenzymu.

Díky

05.06.2012, Michal Škrob

Wobenzym a Warfarin

Wobenzym současně s Warfarinem užívat můžete. Dávku Warfarinu je nutno přizpůsobit potřebnému terapeutické hodnotě INR, která v těchto případech je obvykle 2-2,5. Dávkování Warfarinu je velmi individuální a správné nastavení trvá i řadu týdnů.

Dr.M.Bohoněk, 12.06.2012

Tetování

Dobrý den, jaká je minimální lhůta pro odběr krve a krevní plazmy po tetování? Děkuji.....

05.06.2012, Jakub

Odběr po tetování

6 měsíců.

Dr.M.Bohoněk, 12.06.2012

nárust hodnoty Dimer§ v těhotenství

Dobrý den,

jsem po 2 potratech (1. samovolný - 6.týden, 2.ZT-revize v 10.týdnu), nyní jsem potřetí těhotná, ukončený 16.týden. V 8.týdnu mi přišli na Leidenovu mutaci - heterozygot a hned nasadili Fraxiparine 0,3. Při minulé kontrole mi dávku zvýšili na 0,4 ml, protože mi Dimery vzrostly na cca 2300. Je to běžné? Hrozí miminku potrat i když jsem co 4 týdny sledovaná na hematologii a pravidelně pichám Fraxiparine? Je mi 28 let. Najdu někde tabulku běžného vývoje Dimerů v těhotenství - jak normálního, tak např. s Leidenem?

Děkuji předem za odpověď,
Veronika

01.06.2012, Veronika

Vysoké D-dimery

Uvedená hodnota D-dimerů je opravdu vysoká, proto je zvýšení Fraxiparine na místě. Tabulka či graf hodnot D-dimerů během těhotenství není, protože při normálním průběhu těhotenství a bez trombofilní zátěže nebo žilního postižení se nezvyšují. Samotné zvýšení D-dimerů plod neohrožuje, komplikaci by mohla způsobit tromboza placentárních žil. Více Vám ale řekne Váš gynekolog a hematolog.

Dr.M.Bohoněk, 02.06.2012

Lék Pradaxa

Dobrý den,dozvěděla jsem se ,že existuje lék Pradaxa,je to prý novinka a může se to dávat místo varfarinu.Můj manžel ho užívá už 3 roky .Měl zlomenou patu a během léčení dostal embolii pravé plice.Nasadili mu lék na ředění krve.Musí dodržovat dietu.Doslechla jsem se ,že je nový lék Pradaxa u kterého se nemusí tak přísně dodržovat dieta.Prosím o radu jestli může manžel říct svému lékaři aby mu změnil tyto léky.Děkuji Kadaňková

28.05.2012, Dagmar Kadaňková

Pradaxa

Ano, takový lék je k dispozici, ale protože zatím není schválen pro takové použití jako warfarin, tj. pro léčbu po žilní tromboze či embolii, tak jej zdravotní pojišťovny nehradí.

Dr.M.Bohoněk, 01.06.2012

praskání žil

Dobrý den,
při odběru krve mám potíže s praskáním žil. Když jsem byla v nemocnici na infúzích, tak většinou v polovině odebraného množství praskla žíla. Prosím, chtěla bych se zeptat, co je příčinou a zda-li je možno stav žil ovlivnit i stravou.
Děkuji a přeji hezký den.

27.05.2012, Eva

Praskání žil

Příčin může být celá řada, zpravidla se jedná ale o individuální dispozici, která se obtížně ovlivňuje. Rozhodně nic nezkazíte stravou bohatou na vitamíny, zejména B a C a také na kolagen.

Dr.M.Bohoněk, 01.06.2012

dárcovství - kdy příště?

Dobrý den,
koncem dubna jsem prodělala miniUPT z důvodu těhotenství spolu s nitroděložním tělískem. Kdy mohu po tomto zákroku jít na další odběr krve? Děkuji.

25.05.2012, M.

Dárcovství krve po interrupci

Za 6 měsíců po výkonu.

Dr.M.Bohoněk, 01.06.2012

Užívání warfarinu

Dobrý den,

obracím se na Vás s velkou prosbou o konzultaci užívání Warfarinu. V roce 2007 jsem mela hlubokou zilni trombozu v levé noze. Vznikla po operaci kyly. Pan doktor me nastavil warfarin a pustil me z nemocnice domu. Hned po cca 5ti dnech jsem mela recidivu (dle meho nazoru z ne dobre nastavenych leku). Jiz 5 let navstevuji angiologickou ambulanci a beru warfarin. Zadna hematologicka porucha me nebyla zjistena. Pan doktor me sdelil, ze uzivani warfarinu je v mem pripade dozivotni. Pry je velke riziko dalsi recidivy. Podle ultrazvuku jsou vsechny zily pruchodne, nektere jsou tensi...
Jaky je prosim Vas nazor na dozivotni uzivani warfarinu v mem pripade?
V soucasne dobe mam problem s nastavenim warfarinu. Dne 24.4. jsem mela hodnotu INR 3,2 a pan doktor me sdelil, ze jsou vysledky v norme. Brala jsem mesic po 5mg warfarinu denne. Dnes (cili presne za mesic) jsem mela hodnotu INR 3,9 a pan doktor me sdelil, ze hodnota mirne nastoupala a ze me leky moc nesnizi, ze neni duvod. Mam ted na 14 dni predepsanou lecbu - jeden den 4,5 mg, druhy den 5 mg, treti den 4,5 mg, ctvrty den 5 mg...atd. Chtela jsem se zeptat, zda je toto nepatrne snizeni predepsane lecby dostacujici a zda nehrozi krvaceni? Cetla jsem , ze hodnota nad 3,5 uz je hodne vysoka.

Dekuji predem za Vas nazor, popr. doporuceni.

Monika

24.05.2012, Monika

Hluboká žilní tromboza a Warfarin

Ve Vašem případě by doporučení k otázce dalšího užívání či dávkování Warfarinu měl dát zejména angiolog, event.ve spolupráci s hematologem. Takto na dálku a bez znalosti bližších podrobností a konkrétního zdravotního stavu pacienta se nemohu bohužel přesněji vyjádřit. Nebývá sice obvyklé, aby po prosté žilní tromboze, bez jiných dalších rizikových či komplikujících faktorů byl Warfarin ponechán takto dlouhodobě, ale může to být z důvodů, které neznám.

Dr.M.Bohoněk, 01.06.2012

Homocystein

Dobrý den.
Omlouvám se, napsala jsem to necelé a obráceně,takto je to správně
Mutace genu MTHFR C677T spojená s homocysteinem.Hodnoty na 27,4 .

16.05.2012, Jarmila

Zvýšený homocystein

To není podstatné a na předcházející odpovědi to nic nemění.

Dr.M.Bohoněk, 01.06.2012

Homocystein

Dobrý den.
Mohla bych se zeptat zdali je potřeba řešit(a kde) Homocystein o hodnotách 27,4. Mám mutaci genu T677C.Na genetice jsme byli kvůli snaze o miminko,které nám nejde a tam zjistili mutaci,gynekolog mi řekl,že to tam moc neřeší.
Děkuji.

16.05.2012, Jarmila

Zvýšený homocystein

Určitě by jste měla podstoupit odborné hematologické vyšetření, kde Vám na jeho základě bude poskytnuta i další péče. Takto zvýšený homocystein je potřeba řešit, zpravidla užíváním kyseliny listové a vit.B-komplexu.

Dr.M.Bohoněk, 01.06.2012

vysvetlenie

Dobry den, rada by som sa opytala co znamena diagnoza D68.9 MTHFR A1298C heterozygot s normohomocysteinemiou. Ma tato diagnoza suvis z mojimi 2 potratmy v prvom trimestri?
DAkujem,pekny den.

16.05.2012, Miroslava

MTHFR

Jedná se o vrozenou odchylku genu pro enzym methylentetrahydrofolátreduktáza (MTHFR), který vlivem na metabolismus homocysteinu a kyseliny listové může za určitých okolností mít vliv např.na zvýšenou srážlivost krve a vznik žilní trombozy. Samotná heterozygotní mutace s normální hladinou homocysteinu je ale klinicky nevýznamná a velmi pravděpodobně ani nemá souvislost s Vašimi potraty. Je to ale odhad na dálku, bližší a přesné informace Vám může poskytnout pouze Váš ošetřující lékař.

Dr.M.Bohoněk, 01.06.2012

kostní dreň

Dobrý večer, manžel bude potřebovat darovat kostní dřeń ani syn ani dcera nejsou vhodnými dárci podle HLA jak je to možné? Třetí syn je drogově závislý na marihuaně a pervitinu má vůbec cenu aby šel na testy?Děkuji.

15.05.2012, Zlata

HLA kompatibilita

Např. u sourozenců se jedná o 25% pravděpodobnost výskytu vzájemné HLA identidy, u dětí a rodičů pak cca 12%. 100% shoda je pouze u jednovaječných dvojčat. Na otázku co se týče testování 3.syna není jednoduchá odpověď, doporučuji se poradit s lékařem transplantačního centra.

Dr.M.Bohoněk, 16.05.2012

Darovat krev

Dobry den...chtel bych darovat krev.Ale občas si zakouřím Marihuanu..Muzu darovat nebo se to nedoporucuje?Popř.jak dlouho před odběrem nemám kouřit marihuanu.Moc Dekuju

13.05.2012, Mira Kluka

Darování krve a marihuana

Návykové látky a darování krve se obecně vylučuje. Nicméně jen občasné kouření marihuany lze tolerovat, po konzumaci před darování krve by měl ale uplynout alespoň 1 týden.

Dr.M.Bohoněk, 14.05.2012

Protilátka Anti-e, autoprotilátka C

Dobrý den, je mi 32 let a v 11 týdnu těhotenství mi bylo odebrána krev na rozbor. Gynekolog mi sdělil, že ve vzorku krve byla zjištěna protilátka anti-e v titru 1:2, dále byla prokázána nespecifická protilátka v enzymatickém testu, jevící se jako autoprotilátka anti-c. Doporučena monitorace titru protilátky anti E. Jedná se o mé první těhotenství, s manželem máme oba krevní skupinu 0 Rh+, nikdy jsme nerodila, nebyla jsem na potratu, nedostala jsem transfuzi. Gynekolog mi nedokáže vysvětlit, proč se mi tvoří protilátka anti-E. V dostupných informacích na internetu pouze dohledávám, že tuto protilátku lze získat při porodu, potratu nebo transfuzi. Jelikož jsem nic z toho nikdy nepodstoupila, nevím, proč to tak je. Mám obavy o zdraví miminka, co se mu může stát? Nyní jsem v 16 týdnu těhotenství a další výsledky krve nejsou mi zatím známy.
Chci se prosím tedy optat, zda Vy náhodou nevíte příčinu, jak je možné, že si vytvářím protilátky anti-E, či zda je možné tuto informaci někde získat. Je zde nějaké riziko pro miminko, kdyby hodnoty zůstávaly či se zhoršovaly? Děkuji moc za jakoukoliv informaci, neboť neinformovanost je pro mě zoufalá a stresuje mě to. Děkuji moc za radu. Věra

10.05.2012, Věra

Protilátky během těhotenství

Protilátky proti erytrocytům plodu se mohou občas vytvořit i během těhotenství, kdy v určitých případech může dojít k průniku krvinek plodu do krevního oběhu matky. Z uvedených výsledků se jedná ale o velmi slabé protilátky, v dané chvíli klinicky nevýznamné. Není důvod se stresovat a v klidu vyčkejte dalších vyšetření.

Dr.M.Bohoněk, 14.05.2012

Krevní rozbor

Dobrý den,
prosím o radu, co je důvodem mých krevních výsledků, při odběrech mi byla zjištěna nízká hodnota bílkovin - pouze 40, bylo mi řečeno, že minimum by mělo být 70 a velmi vysoká hodnota železa - 34, přitom maximum by mělo být 24. Záhadou mi zůstává, jak mohu mít v krvi tak málo živočišných bílkovin, když má strava je pestrá, jím maso, sýry, jogurty atd.Trpím dlouhodobě velkou únavou a nechutí do všeho. Moc děkuji za odpověď.
Přeji hezký den Petra

10.05.2012, Petra

Nízká hodnoty bílkovin

V daném případě je potřeba v prvé řadě vyloučit onemocnění ledvin. Ve věci dalšího postupu a vyšetřování se neprodleně obraťte na svého praktického lékaře.

Dr.M.Bohoněk, 14.05.2012

potrat - nález anti Ery- aloprotilátok anti M


Dobrý deň,

chcela by som Vás poprosiť o radu.

Bola som v siedmom týždni tehotenstva všetko bolo v poriadku keď z ničoho nič som začala krvácať a došlo k potratu.
Stalo sa mi to už druhý krát ale po prvý raz to bolo v štvrtom mesiaci tehotenstva.
Po krvných testoch mi našli pozitívne protilátky
a chcem vedieť, či to je to, čo spôsobuje u mňa potraty.
Jediný raz sa neobjavili počas druhého tehotenstva, z toho mám 1/5 ročné dievčatko.
Pri prvom tehotenstve to bol chlapec a myslím si že ,že to bolo tomu tak aj teraz.

Šlo o protilátky - pozitívny skriinig protilátok v LSS/NAT.
Následne realizovaná špecifikácia protilátky s použitím ID DiapPanel 1-11. Vyšetrená chladová protilátka anti M,/+4 až 37 stupňov Celzia LISSNAT/.
V krvi sa nachádzali anti - Ery aloprotilátky anti M

FENOTYP:
Fenotyp Rha Kell - opis - ccDE K-M-N+

Moja krvná skupina: A Rh pozit D/pozit/

Chcem znovu otehotnieť, existujú možnosti zabráneniu tvorby tejto protilátky, aby už nedošlo k ďalšiemu potratu? Alebo mi protilátky vznikajú práve preto, že pri každom potrate šlo o chlapčekov?

10.05.2012, Katka Macúšová

Pozitivní protilátky

Tento nález protilátek proti erytrocytům zcela jistě není příčinou Vašich potratů. Možné příčiny Vám objasní Váš gynekolog.

Dr.M.Bohoněk, 14.05.2012