Oddělení hematologie, biochemie a krevní transfúze Ústřední vojenské nemocnice v Praze

Napište nám

Anestezie

Dobrý den,chci se zeptat kdy je možné po celkové anestezii jít na testy dárcovství ledviny.Mám podstoupit zvětšení prsou ale chtěla by jsem darovat ledvinu příteli.Zajímá mě za jak dlouho po tomto zákroku smím pokračovat v testech.Děkuji předem za odpověď Kateřina

10.05.2013, Kateřina

Testy na dárcovství a anestesie

Laboratorní vyšetření můžete podstoupit kdykoli, tj. i po operaci.

Dr.M.Bohoněk, 12.05.2013

MTHFR a endometrioza

Dobry den,
chtela bych vas poprosit o radu- mam mutaci MTHFR C677T homozygot a endometriozu. Mivala jsem silne bolesti, problem otehotnet, podarilo se az po 2 letech po IVF. V tehotenstvi jsem mela hladinu homocysteinu v norme, pichala jsem si ale projistotu celou dobu Zibor. Ted mam 9 mesicni holcicku a opet problemy s endometriozou, protoze chci mit jeste dalsi dite, jedinou ,,lecbou" je nemenstruovat a tedy brat kontinualne antikoncepci. Ted beru gestagenni Cerazette, ale hodne z ni krvacim a jedina zbyvajici moznost je uz pouze kombinovana HA. Mam ale strach z trombozy, muj otec mel trombozu taky- pourazovou. Jak moc je zvysene riziko trombozy pokud bych HA brala? Nebo pripadne nevedel by jste mi poradit nejake bezpecnejsi reseni... Moc dekuji, Eva

08.05.2013, Eva

MTHFR a HA

Samotná mutace MTHFR C677T s normální hodnotou homocysteinu není klinicky příliš významný trombofilní faktor a HA sama o osobě představuje větší riziko vzniku žilní trombozy. Domnívám se proto, že nasazení HA ve Vašem případě by nemělo představovat zásadnější problém. Nicméně je potřeba znát všechna případná trombofilní rizika a doporučuji proto vyšetření a konzultaci v odborné hematologické ambulanci. O případných jiných možnostech řešení z hlediska ovlivnění menstruačního cyklu se musíte obrátit na gynekologa.

Dr.M.Bohoněk, 09.05.2013

zvýšené jaterní testy , bolest hlavy ...

dobrý den , chtěla bych se zeptat co znamenají hodnoty u 12 lete holky která ještě nemenstruluje ..ALT 1.26 , ATS 0.77, CA inoniz.vypoč.1.25 , CRP 7.0 ASLO 698 VH dcera bývá často unavená a dlouhodobě trpí bolesti hlavy, většinou při vyčerpání..popisuje tlaky v hlavě . Doktorka říká že asi málo pije . Tlak ma nízký. Jsme objednání na sono bříška, rentg.jater a žlučníku za měsíc . Stěžuje si na bolest nohy ..při změně počasí většinou ..tom trpí již od 4 let . Mam obavy . Děkuji za odpověď.

30.04.2013, vlasta

Laboratorní výsledky

Bez bližších informací a konkrétní znalosti pacienta se nelze takto na dálku vyjádřit. Veškeré informace si Vám může poskytnout pouze ošetřující lékař.

Dr.M.Bohoněk, 30.04.2013

Fraxiparine

Dobrý den, mám prosbu a otázku. Nedávno se mi stal úraz s kolenem a nyní se léčím. Lékař mi předepsal Fraxiparin (každý den injekčně do břicha). Chtěla bych vás poprosit o radu, jak je to s antikoncepcí? Beru ji normálně dál, ale nejsem si jistá, zda to není problém a zda jsem i teď chráněná? Děkuji za odpověď

30.04.2013, Kateřina

Fraxiparine a antikoncepce

V daném případě můžete antikoncepci užívat bez obav dále.

Dr.M.Bohoněk, 30.04.2013

Dárcovství krve

Dobrý den

ráda bych začala pravidelně darovat krev, avšak, neznám svou krevní skupinu. Jaký je v tomto případě postup? Mám se domluvit na vyšetření a teprve poté, budu-li moci krev darovat, si domluvím druhou návštěvu?

Děkuji vám!

27.04.2013, Katka

Darování krve

Prvodárce přijímáme bez omezení, vyšetření krevní skupiny se provádí po odběru.

Dr.M.Bohoněk, 30.04.2013

Fraxiparine 0,3 ml

Mám po operaci : kod ZP 66039 - ASK levé, byl mi naordinován Fraxiparine 0,3 ml. Je možno současně i požívat alkoholické nápoje?_

24.04.2013, Jirka Franěk

Alkohol a Fraxiparine

Jedna sklenka nevadí. Je potřeba ale vědět, že alkohol může negativně ovlivnit účinky každého léku.

Dr.M.Bohoněk, 27.04.2013

Omezení odběrů v UVN Praha

Dobrý den,
na úvodní straně je uvedeno, že až do odvolání pozastavujete odběry některých skupin (včetně té mé). Chápu slovní spojení "do odvolání", ale vzhledem k tomu, že je tato zpráva vyvěšena již několik měsíců, jsem si chtěl ověřit její aktuálnost. Stále jsou odběry omezeny?

Děkuji.

P.S.: Možná by bylo dobré uvádět do zprávy nějaké datum - ať již datum poslední aktualizace sdělení, nebo datum minimální platnosti zprávy (s poznámkou: "Po tomto datu si ověřte stav telefonick/mailem/...").

23.04.2013, Lukáš

Odběry dárců krve

Pro značné přebytky krve jsme bohužel nuceni stále odběry dárců krve výrazně omezovat a regulovat. V současné době vybrané dárce krve zveme telefonicky. Pokud máte zájem krev darovat, domluvte se prosím na tel. 973203217.

Dr.M.Bohoněk, 27.04.2013

APTT v těhotenství

Dobrý den,

jsem v 38. týdnu těhotenství a vyšlo mi zkrácené APTT a to něco málo přes 21, na druhou stranu d- dimery vyšly velmi pěkně a to kolem 200. Před dvěmi týdny jsem měla na odběrech hodnoty APTT 23 a d-dimery 360. Jaké jsou další možné postupy? Jaké jsou rizika? Co to pro mě znamená?
Nemám žádnou mutaci.

Děkuji, Petra

21.04.2013, Petra

APTT

Z poslaných výsledků nevidím zásadní problém. Takto na dálku se ale nelze bez podrobnější znalosti Vašeho zdravotního stavu vyjádřit, přesnou informaci Vám podá pouze Váš ošetřující lékař.

Dr.M.Bohoněk, 22.04.2013

Placené vyšetření

Dobrý den, momentálně je mi 19, jsem po několika onkologických operacích bez násl. chemoterapické a radioterapeutické léčby. Mimo jiné mám za sebou i další výkony (ostranění polypu, cyst, ...) Již dlouho trpím na "virózy", bez zjevné příčiny, dlouhodobé teploty, celk. tělesnou únavu, krvácení ze stolice, tvoru oděrek v ústech a modřiny tvořící se bez jasných příčin nebo při neadekvatních zranění, bolesti břicha a občasné otoky uzlin, krvácení dásní. Bohužel se vždy při zákl. odběrech a testech neprokáže nic, co by vyvětlovalo tyto příznaky. Prošla jsem už i dalšími testy jako odběry na všemožné infekce, imunologické vyšetření, urologické, nefrologické, stomatologickékolonoskopické, stomatologické atd. vše bez výsledku. Bohužel se setkávám s laxností lékařů a většinou mě po základním vyšetření odešlou jinam se slovy, že to není jejich věc a mně nezbývá než hledat někoho dalšího. Vše čím jsem si prošla jsem si vybojovala až po dlouhé době a po tom, co jsem si musela projít přes psychologii a psychiatrii, aby potvrdili, že nejsem blázen. Přitom se zatím vždy našlo něco, co mé příznaky vysvětlilo. Tedy až na tyto. Myslím, že tohle už je jedna z posl. možností, co mi zbývá, a myslím, že je celkem adekvátní k těm všem příznakům, hlavně tedy modřinám a krvácení. Proto jsem se chtěla zeptat, zda by nebylo možné si zaplatit vyšetření u Vás, třeba i s punkcí kostní dřeně, nebo jak získat doporučení k Vám. Moji doktoři mi nechtějí psát žádná doporučení a moc je nezajímám. Vím, že to možná všechno zní hloupě a zoufale, ale já už chci také žít normální život a nejen čekat, co se kde zase objeví. Tak jako tak děkuji za Váš čas. S pozdravem. Aneta Zvolská

17.04.2013, Aneta Zvolská

Hematologické vyšetření

Objednat se u nás můžete na tel. 973203208. Nemůžeme Vám ale pochopitelně zaručit, že dojdeme k jednoznačnému diagnostickému závěru. S sebou je potřeba, aby jste měla všechny výsledky dosud provedených vyšetření.

Dr.M.Bohoněk, 22.04.2013

Darování krve

Dobrý den,chtěl bych pravidelně darovat krev,ale můj genotyp je prý vzácný a tak o mou krev není zájem. Mám krevní skupinu A1+ Ccee s fenotypem Kk a rád bych věděl v čem je největší problém s darováním takto označené plné krve.Předem děkuji za vysvětlení.Pavel

17.04.2013, Pavel

Darování krve

Jedná se o antigen Kell (velké "K"), který u příjemců, kteří jej nemají (a takových je většina) způsobí tvorbu tzv. nepravidelných protilátek anti-Kell s rizikem potransfuzních reakcí při následných transfuzích.

Dr.M.Bohoněk, 21.04.2013

Vitální indikace



V odpovědi na dotaz z 18.3. (Transfuze) odpovídáte, že "Důležitá je ovšem poznámka, že nesmí být podána krev z vitální indikace, tj.bez předtransfuzního vyšetření". Protože se mě také toto dotýká, rád bych věděl, co vlastně znamená to "z vitální indikace" a co nastane, když by mi byla dána 0 negativní, kterou dle mé zprávy, kterou mám nosit u sebe, také nemám dostat. A dábvá se O negativní v akutních případech automaticky? Velmi děkuji za vysvětlení,
František

15.04.2013, František

Vitální indikace

Podání krve z vitální indikace je takový případ, kdy není čas zjišťovat krevní skupinu pacienta a provádět laboratorní předtransfuzní vyšetření (např. při urgentním příjmu závažného úrazu). V takovém případě se podávají tzv.univerzální přípravky, tj. krev (erytrocyty) 0Rh+ a plazma AB (bez rozdílu Rh). Pokud by ve Vašem případě byla podána krev 0Rh-, mohlo by dojít k potransfuzní hemolytické reakci, jejíž závažnost (od mírné až po těžkou) by záležela na síle (titru) vytvořených nepravidelných protilátek u příjemce proti krvinkám dárce.

Dr.M.Bohoněk, 17.04.2013

Darování ledviny

Dobrý den, jsem čestný dárce krevní plazmy a rozhodl jsem se darovat rodiči ledvinu. Můžu s jednou ledvinou darovat dále plazmu popř. krev.
Děkuji Z.V.

12.04.2013, Z.Vaclavik

Dárcovství po odnění ledviny

Pokud bude vše v pořádku a nebudete mít žádné zdravotní komplikace, tak 6 měsíců po operaci můžete být opět dárcem krve a jejích složek.

Dr.M.Bohoněk, 13.04.2013

C677T

Dobrý den,
mám mutaci C677T v homozygotní formě, bylo mi doporučeno vyšetření hladiny plazmatického homocysteinu a koagulace. Můžete mi udělat toto vyšetření u Vás? Je v tomto případě hrazeno VZP?
Děkuji

10.04.2013, Jarmila

MTHFR C677T

Ano, tato vyšetření je možné u nás provést. Objednejte se v naší hematologické ambulanci (tel. 973203208) a přineste si s sebou doporučení (poukaz na vyšetření) od Vašeho praktického lékaře. Příslušná vyšetření jsou plně hrazena VZP.

Dr.M.Bohoněk, 12.04.2013

Glaukom

Dobry den chci se zeptat proč nemužou darovat krev lide s glaukomem.Diky.

09.04.2013, Jiri

Darování krve s glaukomem

Záleží na stavu a tíží choroby. Glaukom ale způsobuje zvýšení nitroočního tlaku, což by mohlo způsobovat klinické obtíže při náhlé změně krevního tlaku po odběru krve.

Dr.M.Bohoněk, 12.04.2013

Kde dostanu plaketu ?

Chtěl jsem se zeptat kdo a nebo jak se uděluje plaketa atd.
Jsem z Chomutova.Děkuji za info

08.04.2013, Pavel Vrbas

Medaile prof.Janského

Ocenění dárců krve medailemi prof.Janského je oceněním Českého červeného kříže. Obraťte se proto na Oblastní spolek ČČK s působností pro místo Vašeho bydlište, tj.OS ČČK Chomutov, Dřínovská 4606, 434 04 Chomutov, Telefon +420 474 721 253, 720 191 197, Email chomutov@cervenykriz.eu.

Dr.M.Bohoněk, 12.04.2013

Daáce plazmy

Dobrý den,

Chci se Vás zeptat ohledně darování plazmy. Rád bych se stal dárcem. Co mám proto udělat v nejbližší době. Předem Vám děkuji za odpověď.

08.04.2013, David Richter BMW

Darování plazmy

Dostavit se na nejbližší zařízení transfuzní služby. U běžných transfuzních stanic, pokud budete zdravotně způsobilý, odebrán na plnou krev a následně se objednáte na odběr plazmy. Zjistěte si ale předem, zda daná transfuzní stanice odběry plazmy provádí. V případě Ústřední vojenské nemocnice se můžete dostavit kterýkoli všední den v 7,00-10,00 hod. Bližší informace naleznete na těchto stránkách v horní záložce "Pro dárce".

Dr.M.Bohoněk, 12.04.2013

leidenská mutace

Dobrý den, jsem mnohaletý dárce krve a nyní mi byla zjištěna Leidenská mutace (musím vysadit hormonální antikoncepci), chci se zeptat, zda můžu darovat krev i nadále.

07.04.2013, Míša J.

Darování krve a mutace FV Leiden

Darovat krev můžete, nejsou vhodné pouze tzv. přístrojové odběry (odběry krevní plazmy, krevních destiček a pod.).

Dr.M.Bohoněk, 12.04.2013

Dotaz

Dobrý den,

dnes jsem od svého lékaře slyšel, že vaše nemocnice má obrovské úspěchy s léčbou obezity u svých pacientů. Chápu, že to je hlavně problém jednotlivců, ale jak mi to popisoval můj lékař, je v tom ÚVN nejlepší, kterou zná. Můžu se nějakým způsobem do tohoto programu zapojit ?

Děkuji

05.04.2013, Michal

RH

Chtěla jsem se zeptat,zda je možné,když mají oba partneři
RH+,aby potomek měl RH-.

04.04.2013, Vera

Rh+/-

Jedná se o klasickou, tzv. mendelovskou dědičnost. V případě, že otec je nositel +/- (+ je dominantní, tj.ve výsledku je +) a matká též +/- a dítě po obou rodičích zdědilo -, tj. je -/- a ve výsledku tedy Rh-. Takže buďte bez obav, možné to je :-).

Dr.M.Bohoněk, 12.04.2013

můžu darovat krev i s warfarinem?

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat zda můžu darovat krev i s užíváním warfarinu?

02.04.2013, Lubomír

Darováni krve a warfarin

Nyní nemůžete, vyčkejte až po ukončení warfarinové léčby.

Dr.M.Bohoněk, 12.04.2013

Léčba warfarinem a dieta

Dobrý den, chci se zeptat, zda je třeba striktně dodržovat dietu při léčbě warfarinem. Byla jsem v lázních a tam mi říkali, že můžu jíst všechno, ale jen v malém množství. Myslela jsem, že třeba červenou řepu nebo zelí nesmím jíst vůbec. Tam mi dávali úplně všechno jako ostatním bez dietního omezení.

30.03.2013, Alena

Warfarinová dieta

Dodržovat tzv. warfarinou dietu je během užívání léku velmi důležité, protože v opačném případě pak lék ztrácí účinnost. Obecně se jedná o zákaz veškeré zeleniny, zejména pak zeleniny listové (hlávkový salát, zelí, brokolice, kapusta, špenát..), tj. potravin s vysokým obsahem vitamu K. A těmto patří i červená řepa. Bližší informace najdete např.na www.warfarin.cz.

Dr.M.Bohoněk, 12.04.2013

anemie

Dobrý den,
mé matce je 82 let, celý život trpí /velmi zjednodušeně/
chudokrevností.Nyní se zhoršily výsledky odběru krve.
Hematoložka ji posílá na odběr kostní dřeně a na chemoterapii.
Její obvodní lékařka jí to vzhledem k věku nedoporučuje.
Prosím o Váš názor,
děkuji

25.03.2013, EVA

Anemie

Bez znalosti bližší podrobností a celkového zdravotního stavu maminky se k této otázce bohužel nemohu vyjádřit.

Dr.M.Bohoněk, 12.04.2013

rada

dobrej den chci se zeptat když sem trombofilička a k tom mam diabetes ... co tehotenstvo a deti jo nebo radeji ne
dekuji

23.03.2013, marie

Trombofilní stav

Posouzení trombofilního rizika a z toho vyplývající doporučení je velmi individuelní, proto potřebnou informaci Vám může poskytnout pouze Váš ošetřující hematolog, který zná všechny podrobnosti. Těhotenství ale rozhodně za splnění potřebných preventivních opatření je.

Dr.M.Bohoněk, 12.04.2013

faktor VIII

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jestli je třeba si dávat na něco pozor při zvýšeném faktoru VIII 173% a jestli bych mohla užívat hormonální antikoncepci.CRP je nezvýšeno.Děkuji Martina

21.03.2013, Martina

Zvýšení F VIII

Záleží na tom, zda se jedná o ojedinělý nález nebo trvalý stav a zda máte či nemáte jiná tzv.trombofilní rizika. V daném případě Vám proto může uspokojivou informaci podat pouze ošetřující lékař -hematolog, který zná všechny potřebné podrobnosti

Dr.M.Bohoněk, 12.04.2013

Transfuze

Dobrý den, byla mi před 2 měsící prokázána (ne ve vašem zařízení) – viz odborná zpráva: antierytrocytární aloprotilátka specifity anti-c reagující silněji v enzymatickém testu, v NAT reakce slabší. Kr. skupina A + CCD.ee,Cw-,kk, PAT neg.

Dostala jsem doporučení pro transfuze: krev kompatibilní v NAT fenotypově shodná (t. CCee,Cw-,kk (není zde chyba, výše v textu uvedli CCD.ee?). Platnost zkoušky kompatibility 24 hodin.
Zprávu má pacientka nosit u sebe pro případ krevní transfuze.
Pacientce nesmí být aplikována 0 negativní (např. s vitální indikace).

Tolik ze zprávy. Potřebovala bych se ale zeptat, v případě náhlé nehody a potřeby transfuze je asi dost nemožné zabezpečit, aby si někdo tuto zprávu přečetl,i když bych ji měla u sebe někde u dokladů. Je automaticky podávána v případě nutné transfuze 0 negativní? Znamená to 100 % ohrožení života? Jak to vyřešit?

A ještě bych poprosila o jednu odpověď, ohrozí mé protilátky nastávající v budoucnu plánované těhotenství? Jaký titr protilátek už by byl nebezpečný pro vyvíjející se plod?
Velmi Vám děkuji za odpovědi. Olga

18.03.2013, Olga

Transfuze a protilátky

Podle zprávy (není to v ní zcela přesně) se zřejmě nejedná o příliš vysoký titr protilátky anti-c, proto její klinický význam bude nižší, to za prvné. Za druhé při každém předtransfuzním vyšetření se provádí tzv.screening (záchytný test) antierytrocytárních protilátek u pacienta a k tomu ještě laboratorní test kompatibility (slučitelnosti) mezi krví dárce a příjemce. Takže i při neznalosti tohoto nálezu by laboratorní testy měly případnou neshodu odhalit. Bude-li ale nález k dispozici, usnadní krevní bance, která by Vám připravovala krev pro transfuzi, řešení problému. Důležitá je ovšem poznámka, že nesmí být podána krev z vitální indikace, tj.bez tohoto předtransfuzního vyšetření. I když i toto tvrzení je relativní, stejně jako vše v medicíně. Uvedený fenotyp bez "D" je v pořádku, protože Rh+ = D a tak je to v psané hantýrce laboratorním pracovníkům jasné.

Dr.M.Bohoněk, 12.04.2013

APTT 65

Mám APTT 65 a mám jít za týden na cystoskopii dá se s touto hodnotou podstoupit zákrok v narkoze? Nebo se to musí odložit?

15.03.2013, Jerry

Vyšší APTT

V prvé řadě doporučuji zopakovat laboratorní vyšetření. Hodnota APTT může být zkreslena nevhodným odběrem nebo transportem vzorku do laboratoře.

Dr.M.Bohoněk, 18.03.2013

Darování plazmy v době genetických testů

dobrý den,chtěla bych se zeptat když bych šla v jeden den darovat plazmu a zároveň bych měla absolvovat genetické testy,jestli nebudou poté zkreslené výsledky na dané genetické testy.Děkuji

15.03.2013, Šárka

Plazma a genetické testy

Bez obav, žádné zkreslení výsledků nehrozí.

Dr.M.Bohoněk, 18.03.2013

Pangamin a ředění krve

Dobrý den,
mám dotaz, zda lze Pangamin dlouhodobě užívat společně s přípravkem na ředění krve Pradaxa?

14.03.2013, Eva Hejná

Pangamin a Pradaxa

Můžete.

Dr.M.Bohoněk, 18.03.2013

Antikoncepce Mirena

Chtela bych vedet, zda by bylo pro mne vhodne telisko Mirena.
Mam mutaci MTHFR 1298 v homozygot. Prvni tromboza pri HA, druha
po vysazeni Warfarinu. Ten jiz doporucen trvale, ale mam velmi silne menstruacni krvaceni a nizky pocet cervenych krvinek.


Dekuji.

14.03.2013, Petra Bartosova

Antikocepce Mirena

Jedná se o alternativu, která se v daných přpadech doporučuje. Nicméně bližší informace a doporučení Vám musí dát Váš ošetřující hematolog, protože k tomu je potřeba znát všechny zdravotní okolnosti, které mohou mít vliv na riziko vzniku žilní trombozy.

Dr.M.Bohoněk, 18.03.2013

Protilátky

Dobrý den,
jsem potřetí těhotná, 19 t., při odběru krve na protilátky mi byla zjištěna pozitivita, proto byl odběr v 17.t. zopakován s výsledkem anti-C v titru 1:16. Po 2. těhotenství jsem absolvovala při porodu transfuzi krve. Oba máme s manželem RH +. Nikdy mně žádné protilátky neobjevily, ale myslím, že mi možná ani nebyli kvůli tomu, že mám RH+, vyšetřovány. Pane doktore, je nález vážný? Může být plod poškozen? Je rozdíl mezi anti-c a anti-C?
Velmi děkuji za odpověď, jsem objednána do odborné poradny, ale není to hned, takže bych byla vděčná o alespoň nějakou informaci dříve.
Moc děkuji.

14.03.2013, Karla

Anti-C

Krevně skupinový systém Rh není jen známý antigen D (tj. ono Rh+/-), ale soubor antigenů D,C,c,E,C,Cw, kdy proti všem je možné si vytvořit tzv. nepravidelné protilátky proti erytrocytům. Ve Vašem případě tedy k tomu mohlo dojít po podání krevní transfuze, ale není vyloučeno, že se může jednat i o důsledek těhotenství. Nicméně titr. 1:16 je nízký, který, pokud, kontrolní vyšetření potvrdí jeho výši, by neměl způsobit závažnější komplikace.

Dr.M.Bohoněk, 18.03.2013

clexane

Dobrý den jsem po tep kolene a to již měsíc v nemocnici mi píchali clexane 1 denně do břicha tak také pokračovali v rahabilitační léčebně ,kde mi ještě byli přidány akupresní punčochy nad koleno ty stále nosím jsem již v domácím léčení a injekce clexane si píchám také 1 denně do břicha.chci se zeptat jak dlouho ještě mám injekce aplikovat jsem již měsíc po operaci, také zda je nutná stahovací punčocha.Na kontolu do nemocnice mám jít až ke konci měsíce.děkuji za odpověď

13.03.2013, Stáňa

Clexane

Prevence vzniku hluboké žilní trombozy aplikací nízkomolekulárních heparinů (tj.ve Vašem případě Clexane) se obvkyle podává 10 dní po výkonu, někdy ale až 30 dní, resp. do plné mobiliziace (pohyblivosti) paceinta a to podle jeho zdravotního stavu a celkovému riziku vzniku žilní trombozy. Tj. jedná se o individuální přístup a bližší inforamce si proto musíte vyžádat od Vašeho ošetřujícího lékaře.

Dr.M.Bohoněk, 18.03.2013

dotaz

Dobrý den, před dvěma lety jsem prodělala údajně neuroborreliozu. Bez následků. Po roce mi byla dělána kontrolní lumbální punkce s neg.nálezem na borrelie, ale mám zvýšeý počet oligopásů v séru i v likvoru. Oproti roku 2011 mírný vzestup. Jsem revmatik. Prosím vás, co to znamená a co z toho plyne pro další možný vývoj nemoci. Ptala jsem se několika lékařů, ale žádný mi to dostatečně nevysvětlil a já mám po prodělaných zkušenostech trochu strach. Děkuji za odpověď.

10.03.2013, libuše Juchelková

Neuroborelioza

Tento dotaz je bohužel mimo odbornost těchto stránek. Bližší informace Vám poskytne ošetřující neurolog.

Dr.M.Bohoněk, 18.03.2013

Výsledek testu

Dobrý den,včera jsem obdržela výsledek testu na Hiv,kde bylo napsáno toto: a-HIV 1(p24)/HIV 2-negativní
Chci se zeptat,zda jsem dle výsledku byla testována na protilátky i na antigen p24 nebo jen na ten antigen,předem děkuji za odpověd.

08.03.2013, Michaela

Testování HIV

Viz odpověď na dotaz o 3 tazatele níže: Anti-HIV 1/2 antigen p24 negativní znamená, že výsledek testu je negativní na všechny vyšetřováné znaky, tj. protilátky i antigen.

Dr.M.Bohoněk, 09.03.2013

Dárcovství krve

Dobrý den, chci se zeptat za jak dlouho můžu darovat krev po léčbě Warfarinem žilní trombozy? Trombozu jsem dostala po úraze (měla jsem dvojnásobnou zlomeninu bérce). Warfarin jsem brala tři měsíce. Děkuji

07.03.2013, Bára

Darování krve po léčbě Warfarine

Pokud již Warfarin neberete, může krev darovat.

Dr.M.Bohoněk, 09.03.2013

Dárcovství krve

Dobrý den, zhruba před 15 lety jsem prodělala toxoplasmozu a mononukleozu. Jsem již úplně v pořádku, jen mám vyšší leukocity. Mohu být dárcem krve či plazmy?

05.03.2013, Jiřina

Dárcovství krve po inf.mononukleose a toxopl.

Po toxoplasmose je možné darovat krev 6 měsíců po uzdravení, po infekční mononukleose 1 rok po úzdravě. Tj. můžete být dárcem krve.

Dr.M.Bohonek, 09.03.2013

dotaz

Dobrý den, omlouvám se, ale mám ještě jeden dotaz k mé první otázce.
Řekl jste že problém je odhalení čerstvých infekcí. Je podle výsledku, který jsem napsala: AntiHIV1,2, antigen24 (ELISA) NEGATIVNÍ..zřejmé že byly testovány i protilátky i antigen? a případná starší infekce by byla zjištěna? Děkuji za odpověď.

04.03.2013, Barča

HIV test

Anti-HIV 1/2 antigen p24 negativní znamená, že výsledek testu je negativní na vyšetřováné znaky, tj. protilátky i antigen. Pokud by došlo k nákaze a následné sérokonverzi (tj. vzniku detekovatelného množství vyšetřovaných protilátek či antigenu), bude výsledek trvale reaktivní (pozitivní).

Dr.M.Bohoněk, 04.03.2013

Darovanie krvi

Dobrý deň mám 18 rokov a zistili mi vrodenú trombofíliu mthfr c677t a chcela by som sa opýtať, či je aj v takomto prípade možné darovať krv, keď neužívam žiadne lieky a podobne. A taktiež by som sa chcela opýtať, či je v takomto prípade vhodné tetovanie. Ďakujem.

28.02.2013, Ivana

mutace MTHFR 677

Darovat krev můžete bez omezení. Navíc v daném případě se zpravidla nejedná o klinicky závažný stav spojený s rizikem vzniku žilní trombozy.

Dr.M.Bohoněk, 03.03.2013

vyšetření před dárcovstvím

Dobrý den, měla bych jeden dotaz. Ráda bych darovala krev,ale nebyla jsem ještě uplně odhodlána proto jsem si zatím nechala udělat odběry pouze u své obvodní lékařky. Leží mi v hlavě jeden výsledek, konkrétně na HIV.
Výsledek zní: Anti HIV1,2, antigen P24(ELISA) NEGATIVNÍ.
Někde jsem však četla že antigenP24 odhalí pouze časnou infekci, jak se tedy zjišťuje starší infekce? Je tedy v testu zjištěna i případná starší nebo pouze časná infekce? Co když jde darovat krev člověk, který je nakažen třeba několik let a neví o tom, tím přece může ohrozit člověka, kterému je krev dána.. asi se ptám hloupě, ale zajímá mě to. Děkuji za Vaši odpověď

28.02.2013, Barča

Vyšetření před darováním krve.

V prvé řadě je potřeba mít na paměti, že v medicíně není nic na 100%. Sérologická vyšetření infekcí mají své limity v tzv.diagnostickém okně, kdy časná infekce nemusí být odhalená. Ke zkracování tohoto dg.okna slouží moderní testy, jako např. se zařazeným zjišťováním tzv.antigenu p24, zejména ale pak tzv. molekulárně biologické testy (tj.detekce virové DNA, rep. RNA) -ty ale v ČR nejsou zavedeny. Problém je tedy s čerstvými infekcemi, nikoli těmi staršími. Transfuzi krev je ale potřeba vždy považovat za rizikový výkon, spojený s možností různých komplikací a jednou z nich je právě přenos kreví nákazy.

Dr.M.Bohoněk, 03.03.2013

Clopidogrel Apotex 75 mg

Dobrý den,Lékař mi při léčení poruchy centrální nervové soustavy NS předepsal na 3 měsíce léčbu přípravkem Clopidogrel Apotex 75 mg na ředění krve.Bohužel,v příbalovém letáku není žádná zmíňka o tom zda je nutné omezit zeleninu a potraviny s obsahem K.Ani lékař mi žádné takové omezení nesdělil.Při užívání Warfarinu je to nutné.Prosím o Váš názor a předem za něj děkuji

28.02.2013, Vladimír

Clopidogrel

Clpoidogrel ovlivňuje krevn srážlivost jiným způsobem než Warfarin, tj. v daném případě podobná dietní opatření jako u Warfarinu nejsou nutná.

Dr.M.Bohoněk, 03.03.2013

Protilátky v těhotenství

Dobrý den, jsem potřetí těhotná. Po druhém porodu jsem dostala krev transfuzí. Nyní mně při třetím těhotenství (na začátku 2. trimestru) našli v krvi protilátky. Máme oba s manželem stejnou krevní sk. A, oba RH+. Jak je možné, že tělo vytváří protilátky? nemohla to způsobit ta transfuze a je to v tomto případě nebezpečné?
Děkuji za odpověď,Pavlína

27.02.2013, Pavlína

Protilátky v těhotenství

Podle popisu se jedná o tzv. nepravidelné protilátky proti erytrocytům (červeným krvinkám), které mohou mít suvislost s předcházející transfuzí (tj.vytvořily se jako reakce na darované krvinky). Míra případné nebezpečnosti (zdaleka ale není potřeba propadat panice) takových protilátek pro plod záleží na jejich titru (síle) a klinické významnosti (druhu). Bližší informace Vám poskytne ošetřující gynekolog.

Dr.M.Bohoněk, 03.03.2013

nízké neutrofily a vyšší lymfocyty

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o vysvětlení čím můžou být zaviněny nízké hodnoty neutrofilů 37,7% a vyšší lymfocyty 55,7%.
Jakým způsobem a proč se tyto hodnoty mění a čeho jsou pravděpodobně důkazem ? Je nutné toto hlídat a chodit na pravidelné odběry krve?
Děkuji mnohokrát za odpověď.
Sladovníková

26.02.2013, Václava Sladovníková

Vyšší hodnoty lymocytů

U dětí mezi 6měsícem - 6 rokem to je normální nález. U dospělých se může jednat o přechodný stav např. při virovém onemocnění, případně se může jednat o příznaky související s imunitním systémem či krvetvorbou. Při opakovaných nálezech další diagnostický postup doporučí ošetřující lékař.

Dr.M.Bohoněk, 03.03.2013

Dotaz...

Dobry den, chtela bych se zeptat. Mam diagnostikovanou dedicnou leidenskou mutaci (heterozygot) Jsem tehotna a v 8. tydnu jsem prodelala zanet zil v levem lytku. Od te doby po celou dobu tehotenstvi si jednou denne picham clexan 40 mg. Nyni jsem ve 34. tydne a jiz dva dny me trapi bolest v lytku obdobna jako pri prvnim zanetu. Kompresivni ponožku nosim... Je mozne ze i pri aplikaci clexanu se mohou problemy objevit znovu?

26.02.2013, Tereza

Dr.M.Bohoněk

Vyloučit nelze žádnou komplikaci... Nicméně více takto na dálku odpovědět nelze. Konzultujte ošetřujícího lékaře.

Dr.M.Bohoněk, 03.03.2013

Trombofilie versus léky

Dobrý den, prosím existuje náhrada léku Ibustrin? Beru jej na vrozenou trombofílii(Leidenská mutace)a v lékárně mi sdělili, že prý nebude.Aspyrin nemohu pro alergii na ac.salycil.Nevím, zda mě dobře informovali, ale je fakt, že jsem musel čekat, až dojdou léky v omezeném množství do lékárny, která je kdesi sháněla.Děkuji za radu.S pozdravem Milan

25.02.2013, Milan

Ibustrin

Informaci o ukončení výroby léku Ibustrin nemám. Případnou změnu léčby Vám ale musí doporučit ošetřující lékař (hematolog), to bez znalosti bližších informací o Vašem zdravotním stavu na dálku nelze.

Dr.M.Bohoněk, 03.03.2013

von Willebrandova choroba

Dobrý den,
mám zjištěnou von WILLEBRANDOVU CHOROBU 2typu.Jsem ve 3trimestru a přála bych si císařský řez?jaký máte na to názor,co bude šetrnější?
DĚKUJI

19.02.2013, ŠÁRKA

Von Willebrandova choroba

K tomu se takto na dálku nelze bez znalosti bližších podrobností vyjádřit, navíc se jedná o otázku, kterou je potřeba směřovat spíše k Vašemu gynekologovi. Jedná se o mezioborovou problematiku a o postupech by měl rozhodovat ošetřující gynekolog ve spolupráci s hematologem.

Dr.M.Bohoněk, 21.02.2013

Darování krve

Dobrý den,chtěl bych darovat krev,nevím jak mám postupovat a koho kontaktovat,jsem zdráv a neužívám žádné léky.děkuji

18.02.2013, Jaroslav

Darování krve

Veškeré potřebné informace naleznete na těchto stránkách, po rozliknutí "Pro dárce" v horní liště.

Dr.M.Bohoněk, 19.02.2013

Antidepresiva

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli je možné darovat krev v případě, že užívám antidepresiva - konkrétně Zoloft 50mg jednou denně (ne na depresi, ale na úzkosti). Níže v dotazech jsem se dočetla, že se antidepresiva posuzují individuálně - mohla bych se zeptat, jaká jsou kritéria? Moc děkuju za odpověď!

16.02.2013, Zuzana

Užívání antidepresiv a darování krve

Záleží na diagnoze a vlastním klinickém stavu. Z darování jsou vyloučeny osoby se závažnějším psychotickým postižením. Ve Vašem případě zřejmě bude možné krev darovat, doporučuji ale k prvnímu odběru donést lékařskou zprávu od specialisty, který Vám antidepresiva předepsal.

Dr.M.Bohoněk, 17.02.2013

clexane

Dobrý den, při lyžování jsem si natrhla přední a křížový vaz v koleni. I týden po zranění jsem měla velmi bolestivé lýtko s modřinou-podobné trvalému napětí. Byl mi předepsán clexane 0,4 ml na deset dní pro možnou trombózu. Po dobrání jsem dostala opět preventivně dalších deset. Je to nutné? Díky Petra, 30 let

14.02.2013, Petra

Clenaxe a úraz

Těžko se mohu na dálku vyjádřit, když neznám přesně všechny okolnosti Vašeho zdravotního stavu a poranění. Nicméně při podobných úrazech platí, že při pochybnostech je vhodnější delší prevence vzniku žilního trombembolismu než kratší nebo žádná...

Dr.M.Bohoněk, 15.02.2013

/

když sem měl užívat warfarin a neberu ho a čeká mě operace sleziny laparoskopii bude to mít nějaké následky děkuji

12.02.2013, Mirek Dupač

Warfarin a operace sleziny

Nevím, proč máte užívat Warfarin a event. důsledky jeho neužívání Vám musí vysvětlit ošetřující lékař, který Vám lék předespal. Nicméně při operacích se Warfarin vysazuje a případně nahrazuje jinými léky na snížení srážlivosti krve (podkožní injekce nízkomolekulárních heparinů). Ale znovu opakuji, pro přesné stanovisko je potřeba znát všechny okolnosti zdravotního stavu pacienta, obraťtte se proto na ošetřujícího lékaře.

Dr.M.Bohoněk, 14.02.2013

AIHA

Dobrý den, pane doktore. Můžete mi prosím odpovědět? Před cca 8 lety mi byla stanovena dg. chladová AIHA (doposud idiopatická). Klinicky i laboratorně stav stabilizován. V r. 2006 jsem byla na CT vyšetření plic a mediastina, břicha a malé pánve. V r. 2008 jsem absolvovala PET/CT trupu. Nyní mám jít opětovně na CT vyšetření výše uvedených orgánů. Z důvodu značné radiační zátěže se tohoto vyšetření velmi obávám. Vím, že benefit vyšetření určuje ošetřující lékař. Doporučil byste mi toto opakované CT vyšetření? Pane doktore, děkuji Vám za odpověď. Irena

11.02.2013, Irena

AIHA

Neznám přesné důvody vyšetřování CT, předpokládám, že pouhý výskyt chladových protilátek to nebude. Nicméně kontrolní vyšetření CT po 5ti letech rozhodně nebezpečnou radiační zátěž nepředstavuje. Veškeré informace Vám ale musí poskytnout ošetřující lékař.

Dr.M.Bohoněk, 14.02.2013

anti Kell v těhotenství

Dobrý den,již při prvním těhotenství byla u mě zjištěna pozitivní alloprotilátka anti Kell,sledovalo se to ale protilátka se nijak nezvyšovala a tak žádných jiných opatření nebylo zřejmě třeba.Porod proběhl bez komplikací a dcera se mi narodila v pořádku a zdravá ve 39týdnu. Ted jsem těhotná podruhé v 19 týdnu a protilátka je u mě zjištěna opět. Je možné že bych ji získala z transfuze?já sama totiž nikdy s krví problém neměla. A prosím mohl by jste mi nějak srozumitelněji vysvětlit co to vlastně ten Anti Kell je a co mě a plodu hrozí???Děkuji

06.02.2013, Hanka

Anti-Kell

Kromě základních krevních skupin AB0 a Rh se na červených krvinkách vyskytují ještě desítky dalších krevně skupinových systémů, z nichž jedním, z transfuziologického hlediska důležitým, je systém Kell. V případě antigenního podnětu (tj. např. po transfuzi) si organismus příjemce může vytvořit proti krvinkách se znakem Kell (K) protilátky, které v určité síle a za určitých podmínek, mohou ohrožovat plod. To ale zjevně není Váš případ, když první těhotenství proběhlo bez komplikací. Pro bližší komentář mám ale málo informací, ten Vám musí poskytnout Váš ošetřující lékař, gynekolog.

Dr.M.Bohoněk, 14.02.2013