Oddělení hematologie, biochemie a krevní transfúze Ústřední vojenské nemocnice v Praze

Napište nám

Pozastavení odběrů A+

Dobrý den.
Vzhledem k tomu, že již delší dobu je pozastaven odběr krevní skupiny A+ v Lounech, tak jsem se chtěl zeptat, jaký je výhled na další dny, jestli a kdy budeme moci darovat krev zmíněné skupiny.
Dále jsem se chtěl zeptat na drobnost, nevím přesně jak se tomu říká-plaketa za odběry? Daroval jsem již 21x a měl jsem od sestry informaci, že by mělo něco takového za doebraný počet 20ks přijít poštou.
Děkuji za informace a přeji hezký den.
Kafka Pavel

06.06.2012, Pavel Kafka

Odběry KS A+

Odběry dárců krevní skupiny A+ jsou již obnoveny v obvyklých odběrových dnech.

Dr.M.Bohoněk, 12.06.2012

Warfarin a Wobenzym

Dobrý den,
mám v tuto chvíli asi 14 dní po operaci kolene po úrazu. Dostal jsem k užívání Warfarin. Mohu k tomuto léku brát i Wobenzym? Abych pravdu řekl, malé dávky Wobenzymu jsem už měl (3x3 tablety denně) a hodnota INR je 3,42. Obvodní lékař mi nedokázal odpovědět, zda wobenzym s Warfarinem nějak ovlivňuje tuto hodnotu a doporučil mi tedy při současném stavu brát 1 tabletu Warfarinu ob den. Moje otázka tedy zní, zda tyto léky mohu brát současně a v případě že ano, zda tedy je správné dle hodnoty INR takto snížit dávku Warfarinu při současném požívání Wobenzymu.

Díky

05.06.2012, Michal Škrob

Wobenzym a Warfarin

Wobenzym současně s Warfarinem užívat můžete. Dávku Warfarinu je nutno přizpůsobit potřebnému terapeutické hodnotě INR, která v těchto případech je obvykle 2-2,5. Dávkování Warfarinu je velmi individuální a správné nastavení trvá i řadu týdnů.

Dr.M.Bohoněk, 12.06.2012

Tetování

Dobrý den, jaká je minimální lhůta pro odběr krve a krevní plazmy po tetování? Děkuji.....

05.06.2012, Jakub

Odběr po tetování

6 měsíců.

Dr.M.Bohoněk, 12.06.2012

nárust hodnoty Dimer§ v těhotenství

Dobrý den,

jsem po 2 potratech (1. samovolný - 6.týden, 2.ZT-revize v 10.týdnu), nyní jsem potřetí těhotná, ukončený 16.týden. V 8.týdnu mi přišli na Leidenovu mutaci - heterozygot a hned nasadili Fraxiparine 0,3. Při minulé kontrole mi dávku zvýšili na 0,4 ml, protože mi Dimery vzrostly na cca 2300. Je to běžné? Hrozí miminku potrat i když jsem co 4 týdny sledovaná na hematologii a pravidelně pichám Fraxiparine? Je mi 28 let. Najdu někde tabulku běžného vývoje Dimerů v těhotenství - jak normálního, tak např. s Leidenem?

Děkuji předem za odpověď,
Veronika

01.06.2012, Veronika

Vysoké D-dimery

Uvedená hodnota D-dimerů je opravdu vysoká, proto je zvýšení Fraxiparine na místě. Tabulka či graf hodnot D-dimerů během těhotenství není, protože při normálním průběhu těhotenství a bez trombofilní zátěže nebo žilního postižení se nezvyšují. Samotné zvýšení D-dimerů plod neohrožuje, komplikaci by mohla způsobit tromboza placentárních žil. Více Vám ale řekne Váš gynekolog a hematolog.

Dr.M.Bohoněk, 02.06.2012

Lék Pradaxa

Dobrý den,dozvěděla jsem se ,že existuje lék Pradaxa,je to prý novinka a může se to dávat místo varfarinu.Můj manžel ho užívá už 3 roky .Měl zlomenou patu a během léčení dostal embolii pravé plice.Nasadili mu lék na ředění krve.Musí dodržovat dietu.Doslechla jsem se ,že je nový lék Pradaxa u kterého se nemusí tak přísně dodržovat dieta.Prosím o radu jestli může manžel říct svému lékaři aby mu změnil tyto léky.Děkuji Kadaňková

28.05.2012, Dagmar Kadaňková

Pradaxa

Ano, takový lék je k dispozici, ale protože zatím není schválen pro takové použití jako warfarin, tj. pro léčbu po žilní tromboze či embolii, tak jej zdravotní pojišťovny nehradí.

Dr.M.Bohoněk, 01.06.2012

praskání žil

Dobrý den,
při odběru krve mám potíže s praskáním žil. Když jsem byla v nemocnici na infúzích, tak většinou v polovině odebraného množství praskla žíla. Prosím, chtěla bych se zeptat, co je příčinou a zda-li je možno stav žil ovlivnit i stravou.
Děkuji a přeji hezký den.

27.05.2012, Eva

Praskání žil

Příčin může být celá řada, zpravidla se jedná ale o individuální dispozici, která se obtížně ovlivňuje. Rozhodně nic nezkazíte stravou bohatou na vitamíny, zejména B a C a také na kolagen.

Dr.M.Bohoněk, 01.06.2012

dárcovství - kdy příště?

Dobrý den,
koncem dubna jsem prodělala miniUPT z důvodu těhotenství spolu s nitroděložním tělískem. Kdy mohu po tomto zákroku jít na další odběr krve? Děkuji.

25.05.2012, M.

Dárcovství krve po interrupci

Za 6 měsíců po výkonu.

Dr.M.Bohoněk, 01.06.2012

Užívání warfarinu

Dobrý den,

obracím se na Vás s velkou prosbou o konzultaci užívání Warfarinu. V roce 2007 jsem mela hlubokou zilni trombozu v levé noze. Vznikla po operaci kyly. Pan doktor me nastavil warfarin a pustil me z nemocnice domu. Hned po cca 5ti dnech jsem mela recidivu (dle meho nazoru z ne dobre nastavenych leku). Jiz 5 let navstevuji angiologickou ambulanci a beru warfarin. Zadna hematologicka porucha me nebyla zjistena. Pan doktor me sdelil, ze uzivani warfarinu je v mem pripade dozivotni. Pry je velke riziko dalsi recidivy. Podle ultrazvuku jsou vsechny zily pruchodne, nektere jsou tensi...
Jaky je prosim Vas nazor na dozivotni uzivani warfarinu v mem pripade?
V soucasne dobe mam problem s nastavenim warfarinu. Dne 24.4. jsem mela hodnotu INR 3,2 a pan doktor me sdelil, ze jsou vysledky v norme. Brala jsem mesic po 5mg warfarinu denne. Dnes (cili presne za mesic) jsem mela hodnotu INR 3,9 a pan doktor me sdelil, ze hodnota mirne nastoupala a ze me leky moc nesnizi, ze neni duvod. Mam ted na 14 dni predepsanou lecbu - jeden den 4,5 mg, druhy den 5 mg, treti den 4,5 mg, ctvrty den 5 mg...atd. Chtela jsem se zeptat, zda je toto nepatrne snizeni predepsane lecby dostacujici a zda nehrozi krvaceni? Cetla jsem , ze hodnota nad 3,5 uz je hodne vysoka.

Dekuji predem za Vas nazor, popr. doporuceni.

Monika

24.05.2012, Monika

Hluboká žilní tromboza a Warfarin

Ve Vašem případě by doporučení k otázce dalšího užívání či dávkování Warfarinu měl dát zejména angiolog, event.ve spolupráci s hematologem. Takto na dálku a bez znalosti bližších podrobností a konkrétního zdravotního stavu pacienta se nemohu bohužel přesněji vyjádřit. Nebývá sice obvyklé, aby po prosté žilní tromboze, bez jiných dalších rizikových či komplikujících faktorů byl Warfarin ponechán takto dlouhodobě, ale může to být z důvodů, které neznám.

Dr.M.Bohoněk, 01.06.2012

Homocystein

Dobrý den.
Omlouvám se, napsala jsem to necelé a obráceně,takto je to správně
Mutace genu MTHFR C677T spojená s homocysteinem.Hodnoty na 27,4 .

16.05.2012, Jarmila

Zvýšený homocystein

To není podstatné a na předcházející odpovědi to nic nemění.

Dr.M.Bohoněk, 01.06.2012

Homocystein

Dobrý den.
Mohla bych se zeptat zdali je potřeba řešit(a kde) Homocystein o hodnotách 27,4. Mám mutaci genu T677C.Na genetice jsme byli kvůli snaze o miminko,které nám nejde a tam zjistili mutaci,gynekolog mi řekl,že to tam moc neřeší.
Děkuji.

16.05.2012, Jarmila

Zvýšený homocystein

Určitě by jste měla podstoupit odborné hematologické vyšetření, kde Vám na jeho základě bude poskytnuta i další péče. Takto zvýšený homocystein je potřeba řešit, zpravidla užíváním kyseliny listové a vit.B-komplexu.

Dr.M.Bohoněk, 01.06.2012

vysvetlenie

Dobry den, rada by som sa opytala co znamena diagnoza D68.9 MTHFR A1298C heterozygot s normohomocysteinemiou. Ma tato diagnoza suvis z mojimi 2 potratmy v prvom trimestri?
DAkujem,pekny den.

16.05.2012, Miroslava

MTHFR

Jedná se o vrozenou odchylku genu pro enzym methylentetrahydrofolátreduktáza (MTHFR), který vlivem na metabolismus homocysteinu a kyseliny listové může za určitých okolností mít vliv např.na zvýšenou srážlivost krve a vznik žilní trombozy. Samotná heterozygotní mutace s normální hladinou homocysteinu je ale klinicky nevýznamná a velmi pravděpodobně ani nemá souvislost s Vašimi potraty. Je to ale odhad na dálku, bližší a přesné informace Vám může poskytnout pouze Váš ošetřující lékař.

Dr.M.Bohoněk, 01.06.2012

kostní dreň

Dobrý večer, manžel bude potřebovat darovat kostní dřeń ani syn ani dcera nejsou vhodnými dárci podle HLA jak je to možné? Třetí syn je drogově závislý na marihuaně a pervitinu má vůbec cenu aby šel na testy?Děkuji.

15.05.2012, Zlata

HLA kompatibilita

Např. u sourozenců se jedná o 25% pravděpodobnost výskytu vzájemné HLA identidy, u dětí a rodičů pak cca 12%. 100% shoda je pouze u jednovaječných dvojčat. Na otázku co se týče testování 3.syna není jednoduchá odpověď, doporučuji se poradit s lékařem transplantačního centra.

Dr.M.Bohoněk, 16.05.2012

Darovat krev

Dobry den...chtel bych darovat krev.Ale občas si zakouřím Marihuanu..Muzu darovat nebo se to nedoporucuje?Popř.jak dlouho před odběrem nemám kouřit marihuanu.Moc Dekuju

13.05.2012, Mira Kluka

Darování krve a marihuana

Návykové látky a darování krve se obecně vylučuje. Nicméně jen občasné kouření marihuany lze tolerovat, po konzumaci před darování krve by měl ale uplynout alespoň 1 týden.

Dr.M.Bohoněk, 14.05.2012

Protilátka Anti-e, autoprotilátka C

Dobrý den, je mi 32 let a v 11 týdnu těhotenství mi bylo odebrána krev na rozbor. Gynekolog mi sdělil, že ve vzorku krve byla zjištěna protilátka anti-e v titru 1:2, dále byla prokázána nespecifická protilátka v enzymatickém testu, jevící se jako autoprotilátka anti-c. Doporučena monitorace titru protilátky anti E. Jedná se o mé první těhotenství, s manželem máme oba krevní skupinu 0 Rh+, nikdy jsme nerodila, nebyla jsem na potratu, nedostala jsem transfuzi. Gynekolog mi nedokáže vysvětlit, proč se mi tvoří protilátka anti-E. V dostupných informacích na internetu pouze dohledávám, že tuto protilátku lze získat při porodu, potratu nebo transfuzi. Jelikož jsem nic z toho nikdy nepodstoupila, nevím, proč to tak je. Mám obavy o zdraví miminka, co se mu může stát? Nyní jsem v 16 týdnu těhotenství a další výsledky krve nejsou mi zatím známy.
Chci se prosím tedy optat, zda Vy náhodou nevíte příčinu, jak je možné, že si vytvářím protilátky anti-E, či zda je možné tuto informaci někde získat. Je zde nějaké riziko pro miminko, kdyby hodnoty zůstávaly či se zhoršovaly? Děkuji moc za jakoukoliv informaci, neboť neinformovanost je pro mě zoufalá a stresuje mě to. Děkuji moc za radu. Věra

10.05.2012, Věra

Protilátky během těhotenství

Protilátky proti erytrocytům plodu se mohou občas vytvořit i během těhotenství, kdy v určitých případech může dojít k průniku krvinek plodu do krevního oběhu matky. Z uvedených výsledků se jedná ale o velmi slabé protilátky, v dané chvíli klinicky nevýznamné. Není důvod se stresovat a v klidu vyčkejte dalších vyšetření.

Dr.M.Bohoněk, 14.05.2012

Krevní rozbor

Dobrý den,
prosím o radu, co je důvodem mých krevních výsledků, při odběrech mi byla zjištěna nízká hodnota bílkovin - pouze 40, bylo mi řečeno, že minimum by mělo být 70 a velmi vysoká hodnota železa - 34, přitom maximum by mělo být 24. Záhadou mi zůstává, jak mohu mít v krvi tak málo živočišných bílkovin, když má strava je pestrá, jím maso, sýry, jogurty atd.Trpím dlouhodobě velkou únavou a nechutí do všeho. Moc děkuji za odpověď.
Přeji hezký den Petra

10.05.2012, Petra

Nízká hodnoty bílkovin

V daném případě je potřeba v prvé řadě vyloučit onemocnění ledvin. Ve věci dalšího postupu a vyšetřování se neprodleně obraťte na svého praktického lékaře.

Dr.M.Bohoněk, 14.05.2012

potrat - nález anti Ery- aloprotilátok anti M


Dobrý deň,

chcela by som Vás poprosiť o radu.

Bola som v siedmom týždni tehotenstva všetko bolo v poriadku keď z ničoho nič som začala krvácať a došlo k potratu.
Stalo sa mi to už druhý krát ale po prvý raz to bolo v štvrtom mesiaci tehotenstva.
Po krvných testoch mi našli pozitívne protilátky
a chcem vedieť, či to je to, čo spôsobuje u mňa potraty.
Jediný raz sa neobjavili počas druhého tehotenstva, z toho mám 1/5 ročné dievčatko.
Pri prvom tehotenstve to bol chlapec a myslím si že ,že to bolo tomu tak aj teraz.

Šlo o protilátky - pozitívny skriinig protilátok v LSS/NAT.
Následne realizovaná špecifikácia protilátky s použitím ID DiapPanel 1-11. Vyšetrená chladová protilátka anti M,/+4 až 37 stupňov Celzia LISSNAT/.
V krvi sa nachádzali anti - Ery aloprotilátky anti M

FENOTYP:
Fenotyp Rha Kell - opis - ccDE K-M-N+

Moja krvná skupina: A Rh pozit D/pozit/

Chcem znovu otehotnieť, existujú možnosti zabráneniu tvorby tejto protilátky, aby už nedošlo k ďalšiemu potratu? Alebo mi protilátky vznikajú práve preto, že pri každom potrate šlo o chlapčekov?

10.05.2012, Katka Macúšová

Pozitivní protilátky

Tento nález protilátek proti erytrocytům zcela jistě není příčinou Vašich potratů. Možné příčiny Vám objasní Váš gynekolog.

Dr.M.Bohoněk, 14.05.2012

užívání valfarinu

Mohu při užívání valfarinu, použít proti bolesti nemesil? Děkuji Petr.

08.05.2012, Petr Zelenka

Nemesil a Warfarin

Nemesil, stejně jako všechny podobné léky proti bolesti (tzv.nesteroidní antirevmatika - dále např.Acylpyrin/Aspirin, Ibalgin/Brufen apod.), negativně ovlivňuje funkci krevních destiček, které jsou důležité pro krevní srážlivost. Tj.jeho užívání spolu s Warfarinem, který snižuje schopnost srážení krve zase jiným způsobem, by mělo být obezřetné a po poradě s ošetřujícím lékařem.

Dr.M.Bohoněk, 09.05.2012

protilátky

Dobrý den,
před 25 lety se mě vytvořilo během těhotenství velké množtví protilátek, já mám Rh- s manžel měl Rh+.Tehdy mě lékař sdělil, že je budu mít v krvi po celý život. Při lumbální punkci mě zjistili, že oligoklonální pásy byly nalezeny v likovru i séru ve shodných pozicích a intenzitách.Migrují v neutr.oblast.intrathék.syntéa oligoklon IgG neprokázána.Nález svědčí pro systémovou produkci oligoklon IgG s pasivním přestupem do moku.Spec.protein v séru v normě. Dosud jsem lékaři neřekla o protilátkách. Mám dotaz, zda-li nemůže být tento výsledek ovlivněn velkým množstvím protilátek, které jsem získala běhěm těhotenství.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

07.05.2012, Miluše

Protilátky

Nikoli, jedná o zcela odlišnou problematiku. V těhotenství jste si vytvořila protilátky proti červeným krvinkám, se kterými aktuální biochemicko-imunologický nález v mozkomíšním moku nesouvisí.

Dr.M.Bohoněk, 07.05.2012

Problémy v těhotenství

Dobry den ve 12.tt mi zjistili ze jsem nositelka mutacniho genu heterozygot MTHFR. A mam velky problem donosit miminko do konce po 26.tt se mimco zacne opozdovat a ve 28 .tt se zacne dusit. V placente jsem mela pritomny intervilozni fibrinove tromby. A bohuzel se nam to stalo uz po druhe po dvouch letech chlapecek se narodil uz mrtvej a ted dcerku nastesti stihli vyndat. Tak se chci zeptat jestli to ma spolu nejakou souvislost a jestli se to da lecit a co pripadne dalsi tehotenstvi dekuji za odpoved.

03.05.2012, Veronika

mutace MTHFR a problémy v těhotenství

Samotná MTHFR mutace nebývá příčinou podobných obtíží. Zcela vyloučit hematologickou příčinu ale může pouze Váš gynekolog ve spolupráci s hemtologem na základě podrobného hematologického vyšetření.

Dr.M.Bohoněk, 07.05.2012

Můžu darovat krev?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli můžu darovat krev. Vím, že mám nižší hemoglobin, jde upravit užíváním železa?
leukocyty 5,7 erytrocyty 4,2 hemoglobin 123 hematokrit 0,36 MCH 29,3 MCHC 345 MCV 85 trombocyty 271 RDW 16,8 MPV 10
Jsem zdravá a žádné léky neužívám. Hemoglobin se mi snížil až po narození dětí(jinak jsem měla 133).
Moc děkuji za odpověď.

30.04.2012, Jarka

Krevní obraz a darování krve

Hodnoty Vašeho krevní obrazu opravdu nesplňují kritéria pro darování krve (ženy musí mít hodnotu hemoglovinu min.125 g/l). Užívání preparátů železa ale obvykle krevní obraz upraví, domluvte se proto na dalším postupu a kontrolách s Vaším praktickým lékařem.

Dr.M.Bohoněk, 07.05.2012

Darovani krve

Dobry den mela bych zajem o darcovstvi krve co bych vse k tomu potrebovala.A pak jsem se chtela poptat na krevni desticky,pry se daji take darovat jak a kde se daji take darovat dekuji za odpovet Duskova

26.04.2012, Jana Dukova

Darování krve

Všechny potřebné informace nalezente na těchto stránkách, v horní liště, odkaz "Pro dárce". Krevní destičky odebírají pouze některé transfuzní stanice, zpravidla při fakultních a krajských nemocnicích.

Dr.M.Bohoněk, 07.05.2012

Darování krve po očkování

Dobrý den, s jakým odstupem po vakcinaci vakcínou FSME Immun proti klíšťové encefalitidě je možné darovat krev? V daném případě se nevyskytla žádná postvakcinační reakce. Děkuji.

25.04.2012, Karel Palíšek

Darování krve po FSME

V případě, že nenastatou žádné obtíže (rekace), je možné po této vakcinaci darovat krev bez omezení, tj. 24 hod po očkování.

Dr.M.Bohoněk, 07.05.2012

kontraindikace

Dobrý den ,obracím se na Vás z dotazem ,zda je možné užívat Warfarin společně s Detralexem.V letácích není žádný zákaz ,přesto v nemocnici tuto kombinaci odmítají podávat.Maminka se léčí s bércovými vředy a nyní měla srdeční selhávání a proto ji Detralex vysadili.Můžeme se k této léčbě opět vrátit ?
Děkuji Bubnová

24.04.2012, Blanka Bubnová

Warfarin a Detralex

Ano, Warfarin s Detralexem je možné užívat společně.

Dr.M.Bohoněk, 07.05.2012

senná rýma

Mám sennou rýmu, ale žádné léky pravidelně neužívám. Mohu darovat krev i v období, kdy se alergie projevuje?

24.04.2012, Petr

Senná rýma a darování krve

Pokud nemáte obtíže, můžete darovat krev a její složky a to i v případě, že by jste užíval běžné léky proti alergii (napr.Zyrtec, Claritin a pod.).

Dr.M.Bohoněk, 07.05.2012

ANTIKONCEPCE PO EMBOLII

Dobrý večer chci se zeptat jsem rok po oboustrané plicní embolii,stále beru warfarin,nyní jsem podstoupila miniinterupci a smou gynekoložkou jsme se domluvilyna zavedení nehormonálního tělíska,při testech byli mé trombofilie negativní ale ještě nejsou všechny testy některé se mohou podstoupit až po vysazení warfarinu,chtěla bych se proto zeptat jaká antikoncepce je pro mne nejvhodnější aby mě neohrozila co se týče plicní embolie,předem děkuji za odpověd

22.04.2012, AJA

Antikoncepce po embolii

Ve Vaše případe by mělo vyhovovat nitroděložní tělísko, hormonální antikocepci nadále nedoporučuji. Přesnou informaci Vám ale poskytne pouze Váš gynekolog ve spolupráci s hematologem, protože Ti mají k dispozici podrobné informace o Vašem zdravotním stavu a výsledcích potřebných laboratorních vyšetření.

Dr.M.Bohoněk, 07.05.2012

snížené trombocyty

Dobrý den, byly mně naměřeny snížené trombocyty, v 16.t.těhotenství 105, v 23.t.124. Může se to v těhotenství stát, nebo bych měla podstoupit před porodem další vyšetření? Ostatní hodnoty jsou v pořádku, pouze hemoglobin 119. Děkuji za odpověď

22.04.2012, Petra Bártová

Snížené trombocyty

Jedná se o klinicky nevýznamné laboratorní snížení hodnt. Pokud nemáte žádné obtíže, není potřeba se ničeho obávat. Kontrolní vyšetření krevního obrazu v průběhu těhotenství a před porodem Vám určitě bude ještě provedeno. Upozorňuji ale, že přesné informace Vám může podat pouze Váš ošetřující lékař, protože takto na dálku, bez bližších podrobností, je možné se vyjádřit pouze orientačně.

Dr.M.Bohoněk, 25.04.2012

převoz krve

Dobrý den,

chci se zeptat, co je potřeba splnit, abych mohl dělat převozáka krve???

Děkuji

19.04.2012, Karel

Převoz krve

Taková specializace neexistuje, převoz krve řeší běžná dopravní zdravoní služba nemocnic nebo záchranná služba.

Dr.M.Bohoněk, 20.04.2012

krevní obraz

Dobrý den. Obvodní lékař mi nechal udělat v rámci dvouleté preventivní prohlídky náběry krve a sedimentaci. Beru Lozap 1 denně na zvýšený krevní tlak. Je mi 43 let.
Dle jeho sdělení je vše v pořádku. Ve zprávě z krevního obrazu jsou vyznačené zvýšené leukocyty. Osobně se cítim v pořádku a zdáv, žádné problémy nemam, ale přesto jsem trochu vystrašený těch leukocytů.
Moč, jaterní soubory, diabetické soubory, ledvinové a urologické soubory dle výsledků krve jsou v pořádku.

Opsal jsem akorát krevní obraz:
Sedimentace FW 4/8

B-Leukocyty 10,6
B-Erytrocyty 5,06
B-Hemoglobin 154
B-Hematokrit 0,447
B-Stř.objem erytr.(MCV) 88
B-Barvivo v ery.(MCH) 30,5
B-Konc.Hb v ery. (MCHC) 345
B-Trombocyty(přístroj) 198
B-Neutrofilní segmenty 0,49
B-Neutrofilní tyče 0,00
B-Eozinofily 0,02
B-Bazofily 0,01
B-Monocyty 0,11
B-Lymfocyty 0,37

19.04.2012, Pepa

Leukocyty

Dle výsledku se jedná o nepatrné zvýšení nad normu, které nemá klinický význam.

Dr.M.Bohoněk, 20.04.2012

darování krve před operací

Dobrý den chtěla bych se zeptat, jakou dobu před operací mohu darovat krev..děkuji

17.04.2012, Romana

Darování krve před operací

Záleží na typu operace. Tam, kde lze očekávat větší krevní ztráty, doporučuji 2 měsíční odstup, u "nekrvavých" výkonů cca 2 týdny.

Dr.M.Bohoněk, 20.04.2012

krevní destičky

Dobrý den. V únoru jsem byla na preventivní prohlídce krevního obrazu, který dopadl s jedním zvýšeným výsledkem a to trombocyty 486 ostatní výsledky byly v pořádku, dnes po 2 měsících jsem byla opět na kontrolním odběru a výsledek byl
trombocyty 435 ostatní výsledky v pořádku. Pan doktor obvodní zvažuje o anoprinu, nebot chci v září podstoupit leasrovou operaci křečových žil. nebo se prý můžu poradit na hematologii, nebo na endokrinologii (léčím se sníženou funkcí), ale paní doktorka z endokrologie by tento počet nijak neléčila. Mám se znepokojavat,můžete mi prosím poradit? Děkuji.

13.04.2012, Monika Moravova

Zvýšené trombocyty

Těžko se lze na dálku a bez znalosti bližších podrobností vyjadřovat k jedné laboratorní hodnotě, vytržené z kontextu. Na léčbu to pravděpodobně v současné době není, ale při dalším opakovaném podobném výsledku je hematologické vyšetření vhodné.

Dr.M.Bohoněk, 15.04.2012

Gynekologický zákrok a trombofilie

Dobrý den, chci se zeptat, mám geneticky zjištěnou mutaci v genu Protrombin a deficit S proteinu, Mthfr A vše heterozygotní. Žádné trombozy jsem neměla. Jen jištěné těhotenství Fraxiparine. Za normální okolností mám lehkou trombocypenii. Čeká mě zákrok plastiky děložního čípku, který bych ráda absolvovala v lokální anestézii. Je nutné jištění heparinem, mělo by to být ambulantní s propuštěním ten den.

Děkuji za odpověď Lucie H

11.04.2012, Lucie H

Gynekologický zákrok a trombofilie

Domnívám se, že v daném případě není profylaxe nízkomolekulárním heparinem nutná. Rozhodnutí je ale na gynekologovi, podle charakteru vlastního zákroku.

Dr.M.Bohoněk, 12.04.2012

Dárcovství krve

Dobrý den,
v únoru mi po střevních potížích byl ve výtěru objeven campylobakter. V současné době chodím na kontrolní výtěry, přičemž nálezy jsou stále pozitivní. Zajímalo by mne, zda je to problém v případě, že bych chtěla darovat krev. Jsem pravidelný dárce.
Děkuji za odpověď.

11.04.2012, Petra

Dárcovství krve a campylobakter

Jedná se o běžnou součást střevní flory, tato bakterie je tzv. podmíněně patogenní, zejména její některé invazivní kmeny. Pokud jste bez obtíží, tak samotná pozitivita ve výtěru neznamená diskvalifikaci z dárcovství krve.

Dr.M.Bohoněk, 12.04.2012

Warfarin a tablety na oči

Dobrý den, chci se zeptat, jake tablety na oči s luteinem
může brát babička, která bere denně preventivně půl tablety
Warfarinu a má kvůli degeneraci sitnice toto doporučené.

Jedny tablety jsou se složením xangold 20% to je nějaká rostlina Aksamitník vzpřímený , sorbitol, extrakt z borůvky, extrakt z hroznového semínka, stearan hořečnatý

žádnou kontraindikaci v příbalovém letáku neuvádí.

A další tablety jsou Lutein (obsahuje - Zeaxanthin 800 µg) 20 mg. Kukuřičný olej, želatina, měsíček lékařský (Calendula officinalis), glycerin, včelí vosk.

Není uvedený obsah měsíčku, psala jsem výrobci. Babička to opravdu kvůli zhoršujícímu zraku potřebuje, akorát lékaři ji řeknou kupte si lutein a přitom musí být opatrná kvůli Warfarinu.

Děkuji moc za informaci a za odpověď. Lucie W

09.04.2012, Lucie W

Oftalmologická léčba

Bohužel Váš dotaz je mimo odbornost těchto stránek. S daným problémem se musíte obrátit na specialistu - očního lékaře.

Dr.M.Bohoněk, 10.04.2012

Fenotyp K-

Dobrý den, je nějaký rozdíl mezi fenotypem K- a Kk? Níže jsem četl, že kvůli svému fenotypu byli někteří lidé vyřazeni. Já mám K-, tudíž mě zajámá zda budu kvůli tomu vyřazen. Předem děkuji za odpověd. S pozdravem L. B.

08.04.2012, ashanti

Fenotyp K

Fenotyp K- je K negativní. To znamená, že antigen K (Kell) není přítomen a jste nositelem pouze antigenů k (Cellano) v homozygotní kombinaci a Váš fenotyp by se dal tedy jinak označit jako "kk".

Dr.M.Bohoněk, 08.04.2012

Darování dřeně s hemeroidy

Dobrý den,
jsem vhodným dárcem kostní dřeně a chtěl jsem se zeptat zda není problém s dárcovstvím když mám hemeroidy? Případně jaké je řešení abych mohl včas darovat. Děkuji

02.04.2012, PEPA

Hemeroidy

Samotné hemeroidy nevadí, pokud ovšem nekrvácí a nezpůsobují chudokrevnost.

Dr.M.Bohoněk, 05.04.2012

proti látka anti - Ev-RH systém


Dobrý den,prodělala jsem operaci žlučníku a
v závěrečném vyšetření krve byla poznámka, že
mám klinicky významnou proti látku anit - Ev-RH
systému.Můžete mi prosím vysvětlit co to znamená?

Děkuji za odpověď.
S pozdravem Kamila

01.04.2012, Kamila

Anti-E

Pravděpodobně máte na mysli protilátku anti-E. Jedná se o antierytrocytární protilátku vytvořenou buď v průběhu předcházejícího těhotenství nebo po podání transfuze proti antigenu E, který jsou součástí antigenního systému Rh. V případě transfuze krve by jste proto měla obdržet erytrocyty "E negativní". Z klinického hlediska záleží též na aktuální síle -titru protilátky, který v průběhu času obvykle slábne.

Dr.M.Bohoněk, 05.04.2012

protilátky

Dobrý den,
byly mě zjištěny anti-borrelia ,recomb.IgG pozitivní,IgM negativní.Chci se zeptat, jestli tyto hodnoty nejsou ovlivněny protilátkami, které se mě vytvořily během těhotenství.Jsem Rh- a manžel byl Rh+. Měla jsem 2 samovolné potraty, nebyl mě aplikován anti D globulín, takže v třetím těhotenství se vytvořilo velké množství protilátek, takže i porod byl urychlen v 7 měsíci. Lékař mě sdělil, že tyto protilátky budu mít v krvi celý život. Ptám se, nemají tyto protilátky taky vliv na IgG pozitivní? Jaké hodnoty v krvi můhou při vyšetření ovlivnit tyto protilátky, lékaře jsem nikdy o tomto problému neinformovala.
Děkuji a přeji hezké svátky jara.

01.04.2012, Danuta

Protilátky

Protilátky proti prodělaným infekcím, tj. i proti borelioze, nemají žádný vztah s protilátkami proti erytrocytům, tj. nejsou ovlivněny ani těhotenstvím. Přítomnost IgG protilátek, tzv.anamnestických, je po prodělané infekci dlouhodobá, velmi často celoživotní.

Dr.M.Bohoněk, 01.04.2012

zvysene eosinofily

dobry den pri odberu krve mam zvysene eosinofily na6.2 mam strach zda nemam nakou vaznou nemoc dekuji

31.03.2012, marie

Zvýšené eosinofily

Eosinofily bývají zpravidla zvýšené při alergiích nebo paratizátních onemocněních (např.střevních hlístech). Poraďte se se svým ošetřujícím lékařem.

Dr.M.Bohoněk, 01.04.2012

mutace genu MTHFR C677T

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat.
1.Zdali může souviset s touto mutací i menstruace.Když mám menstruaci tak mám s krví i takové větší sliznaté kousky.
Navíc se mi stává,že mívám často 2den menstruace bolest v tříslech a křečové žíly na nohách.Předmenstruací špiním tak 2dny a po ní asi tak 4,poté mírně krvácím i při ovulaci tak 2dny.
2.Když jsem byla v nemocnici tak jsem po miniheparinu podávaném 3dny špinila ještě další týden.
3. snažíme se s manželem otěhotnět,již několikrát jsem měla na testu tzv. duchy(velmi sv.//)a nakonec jsem stejně začala špinit a dostala menstruaci.Jedenkrát toto střídavě trvalo asi 2m.(HCG tenkrát jen 0,4)Může mezi tím být nějaká spojitost?
Děkuji Jarmila

31.03.2012, Jarmila

Mutace MTHFR a mentruace

V daném případě žádnou dotazovanou souvislost nevidím. Vaše problémy jsou otázkou pro gynekologa.

Dr.M.Bohoněk, 01.04.2012

lumbální punkce

Dobrý den,
v r.2010 jsem měla polohové závratě, byla jsem poslána na mag.rezonanci, kde byla diagnostikována neuroborelioza.
Odběrem krve v prosinci 2011 mě byly zjištěny anti-borrelia ,recomb.IgG-5,280,IgM-0,332.Neléčila jsem se, cítím se velmi dobře,nemám žádné problémy.
Lékařem je mě doporučována lumbální punkce.Bojím se,aby teprve potom nenastaly problémy.
Prosím pane doktore, poraďte mi, zda podstoupit lumbální punkci a přeléčování, když se opravdu cítím velmi dobře.

Děkuji Vám za odpovědˇ.
Přeji hezký den.

31.03.2012, Pavla

Lumbální punkce

Toto je bohužel dotaz mimo odbornost těchto stránek. Poradit se musíte s odborníkem na neurologii.

Dr.M.Bohoněk, 01.04.2012

vyšetření hormonální hladiny

Dobrý den,
rád bych si jako samoplátce nechal vyšetřit svůj hormonální profil(Test. LH. FSH.). Proto bych se rád zeptal, zda je potřeba se nejdříve na odběr objednat? A dále by mě zajímalo, zda je potřeba před odběrem vzorku dodržet nějaké dietní opatření aby nedošlo k neagtivnímu ovlivnění výsledku? Případně v jakou denní dobu se odběr provádí, když hladiny hormonů v průběhu dne kolísají.

Děkuji za případnou odpověď a přeji hezký den

30.03.2012, Petr Janča

Vyšetření hormonální hladiny

Dobrý den, odběr krve na zmiňovaná vyšetření můžete absolvovat bez objednání - Centrální odběry OHBKT, vchod A1, 2.patro, Po-Čt 7.00-14.30, Pá 7.00-13.30 hod. Ceník vyšetření je k dispozici na těchto stránkách, viz Ceníky. Speciální dietní režim není nutný, ráno v den odběru se můžete lehce nasnídat a hlavně vypít dostatek tekutin, doporučuje se aspoň 1/4 l - voda, minerálka, čaj. Před odběrem je vhodné nekonzumovat alkohol a nekouřit. Denní kolísání hladin hormonů FSH, LH a testosteronu u muže nemá zásadní význam pro hodnocení nálezu. Pokud by došlo k opakovaným vyšetřením, je dobré zachovat stejnou denní dobu odběru krve.

MUDr. Lenka Pospíšilová, 02.04.2012

trombocytopenie

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat jestli se jedná o trombocytopenii a jestli se mám znepokojovat nad zdravotním stavem mého syna (6let),když mu byly naměřeny tyto hodnoty:
WBC - 2,6
RBC - 4,1
Hemoglobin - 116
Hematokrit - 0,33
MCV - 80,6
MCHC - 345
MCH - 27,8
Trombocyty - 109

žádné potíže na něm nepozoruji, krom toho že je častěji nemocný...
Je to na hospitalizaci???
Děkuji za odpověď

29.03.2012, František

Krevní obraz

Nelze dělat diagnostické závěry na dálku na základě jednoho laboratorního výsledku, bez bližší znalosti zdravotního stavu pacienta. Na prezentovaném výsledku jsou poněkud nižší hodnoty bílých i červených krvinek i trombocytů, nutně se ale nemusí jednat o chorobný stav. Bližší informace Vám může poskytnout pouze ošetřující lékař syna.

Dr.M.Bohoněk, 29.03.2012

Tehotenstvo a Fraxiparine

Dobrý deň,
chcem Vám poprosiť o radu. Mám 30 rokov a t.č. som na RD. Od r.2003 navštevujem /cca 1krát za 6 – 12 mes./ hemat. ambulanciu. Prvotná návšteva bola z dôvodu zvýšenej tvorby hematónov – Dg. pseudotrombocytopénia - zníženie protrombínového komplexu ľahkého st., Quick 64%. Liečba – užívanie lieku Ascorutin 3 mesiace. V marci 2009 som potratila v treťom mesiaci /prvé tehotenstvo/ z dôvodu deficitu FVII. Druhé tehotenstvo bolo v júni 2009. Počas neho som si denne pichala Fraxiparine 0,3ml – ku koncu tehotenstva 0,6ml. a užívala som Acidum Folicum. Počas tohto tehotenstva mi bolo zistené: deficit proteínu S stredného stupňa – získaní v gravidite, mutácia MTHFR C677T heterozygotná forma, homocystein v norme. Trombocytopenia s podielom pseudo, t.č. ľahkého st., antitrombocytové protilátky nedokázané. Pôrod bol bez problémov. Z hematologického hľadiska mám doporučený len dostatočný pitný režim, inak bez liečby a o rok pôjdem na kontrolu.
S manželom uvažujeme o druhom dieťati, preto by som sa chcela spýtať na Váš názor – na možné riziká spojené s ďalším tehotenstvom, príp. či nemáme zostať radšej len pri jednom dieťati. Samozrejme rátame s tým, že opäť budem užívať Fraxiparine.
Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

28.03.2012, Daniela

Těhotenství a Fraxiparin

To je otázka spíše na Vašeho gynekologa. Nelze totiž ani na 100% říci, že předcházející neúspěšná gravidita byla na vrub poruchy hemokoagulace, příčin může být celá řada.

Dr.M.Bohoněk, 29.03.2012

dotas

DOBRÍ DEN DCEŘI ZJISTILI ZVÝŠENÍ POČET KREVNÍCH DESTIČEK V KRVY COTO ZNAMENÁ JEJÍ 9LET

26.03.2012, simona

Krevní destičky

V daném případě se musíte s dotazem obrátit na ošetřujícího lékaře, protože příčin může být celá řada v souvislosti ze zdravotním stavem dítěte a dalšími laboratorními hodnotami. Zdaleka se nemusí jednat o vážný nález, zvláště při mírném zvýšení hodnot.

Dr.M.Bohoněk, 28.03.2012

APA syndrom

Dobrý den, jsem těhotná (37tt) a od začátku si píchám Fraxiparine (nyní 0,5) kvůli zjištěnému APA syndromu po 2 potratech v 1. trimestru. Jak se blíží termín porodu, tak začínám být nervózní z toho, jak bude probíha. Přenášení mi nebylo doporučeno a tak je možné, že bude porod vyvolávaný.
Chtěla jsem se zeptat jak se naředit před porodem. Píchám si ráno v 9 a pokud by porod začal až po deváté, tak je mi jasné, že už budu po injekci, ale co když začne před devátou? Mám si pak v 9 píchnout nebo až po porodu?
Moc děkuji za odpověď

23.03.2012, Marcela

APA syndrom

Neznám detaily Vašeho trombofilního postižení, proto mohu odpovědět jen orientačně. Antikoagulační terapie se v den porodu obvykle vynechává, pokud bude ale již aplikována, nic zásadního se něděje. Bližší informace Vám ale mohou poskytnout pouze Vaši ošetřující lékaři, tj. hematolog a/nebo gynekolog.

Dr.M.Bohoněk, 24.03.2012

pravidelný dárce plazmy a plodnost

Dobrý den,
s manželem se snažíme již 5 let neúspěšně o dítě. Je pravidelným dárcem krve i plazmy. Lékaři mu zjistili již před 5 lety špatný spermiogram a výsledky jsou stále stejně špatné - je možné, že má dárcovství (odebrání potřebných látek z těla) nějaký vliv na spermatogenezi?
Děkuji za odpověď

22.03.2012, Jarka

Odběry plazmy a plodnost

Dárcovství krve a jejích složek na spermiogram vliv nemá.

Dr.M.Bohoněk, 24.03.2012

Nad 65 let

Hezký den, hranice dožití se zvyšuje. Mně je nyní 67 let. Pravidelně jsem daroval krev. Poslední tři léta jsem nestonal, ani chřipka a pod.
Není škoda, že existuje omezení v horní věkové hranici? Děkuji.
Zdeněk

21.03.2012, Zdeněk

Odběry dárců krve

Jedná se o legislativně stanovenou horní věkovou hranici, tj. 65 let, pro darování krve, která vychází z legislativy Evropské unie. Souhlasím s Vámi, že samotný věk není zcela objektivním kritériem, vypovídajícím o schopnosti drovat krev (např. v USA horní věkový limit pro dárcovství krve není stanoven), nicméně transfuzní služba musí platné předpisy respektovat. Pro úplnost dodávám, že toto omezení neplatí pro odběr krve na autotransfuzi.

Dr.M.Bohoněk, 24.03.2012

clexane 6000

dobry den,chcela by som sa Vas spytat som v 22 tyzdni tehotenstva a v tomto tyzdni mi zistili zlu zrazanlivost krvi,hematolog mi predpisal clexane 6000,1x denne.A chcem sa spytat do kedy sa to berie, pocula som ze do konca sestonedelia,a ako to je s porodom a s dojcenim pri pichani tychto injekcii.dakujem

17.03.2012, Miska

Clexane

Záleží na typu a závažnosti postižení a také dalších event. rizikových faktorech. Váš dotaz Vám proto může přesně zodpovědět pouze lékař (hematolog), který Vám stanovil diagnozu a antikoagulační terapii předepsal.

Dr.M.Bohoněk, 24.03.2012

tromb.křivka PDW

Dobrý den pane doktore,
rozborem krve mě byla zjištěna tromb.křivka PDW B 16,7. Lékařka pouze napsala -patologické. Nevím, co tato hodnota znamená. Jsem objednaná na kolonoskopii a mám strach, jestli tato hodnota PDW nebude mít vliv, kdyby byl nutný operační zákrok během tohoto vyšetření.
Mám obavu z vykrvácení.
Děkuji

16.03.2012, Milena Filipková Ing.

Distribuční křivka pro trombocyty

Jedná se o pomocný laboratorní údaj týkající se velikosti krevních destiček, navíc na horní hranici normy. Nemusíte se proto ničeho obávat.

Dr.M.Bohoněk, 24.03.2012

Testy krve

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na jaké nemoci se testuje krev od dárců? Vím, že je to AIDS, syfilis, ale jsou to i nějaké další nemoci. Například Herpes viry nebo kapavka?

14.03.2012, Alena

Testování dárců krve

Veškeré informace naleznete na těchto stránkách - "Pro dárce" v horní liště.

Dr.M.Bohoněk, 15.03.2012