Oddělení hematologie, biochemie a krevní transfúze Ústřední vojenské nemocnice v Praze

Napište nám

Zjištění krevní skupiny

Dobrý den,
prosím vás - dalo by se u vás zjistit, jakou mám krevní skupinu? Kolik by to případně stálo? Předem děkuji za odpověď

25.10.2012, Tereza

Vyšetření krevní skupiny

Ano, je to možné. Ceníky laboratorních vyšetření jsou k rozkliknutí na horní listě těchto stránek.

Dr.M.Bohoněk, 25.10.2012

cytogenetika

Dobry den prosim vas co znamena,zadam vas o prelozeni a poradne vysvetleni toho to vysetreni a vysledku.MLPA nebyla u plodu detekovana mikrodelece analyzovanych chromozomalnich oblasti,22q11.21q11.23 a 22q11.1 dekuji za odpoved.vse vyslo normalni z pozdravem p.Lada

23.10.2012, Ladislav

Cytogenetika

Toto je dotaz mimo odbornost těchto stránek. Obraťte se na ošetřujícího lékaře, který vyšetření ordinoval nebo přímo na cytogenetickou laboratoř, která vyšetření provedla.

Dr.M.Bohoněk, 24.10.2012

warfarin a pangamin

Dobrý den,prosím může moje máma užívat spolu s warfarinem i pangamin.Má totiž kromě před 2lety prodělané embolie i roztroušenou sklerozu-na ni vitaminy skupiny B potřebuje,nebo mi doporučíte jiný preparát s vitamíny skupinyB?Kdysi ji píchali milgammu-taky nevím,jestli by třeba tyto injekce zas mohla,nebo kvuli warfarinu injekce ne?Děkuji za odpověď.Tomková

23.10.2012, Tomková Marcela

Warfarin a Pangamin

Vitaminy skupiny B při Warfarinu nevadí, tj. Pangamin i Milgammu může maminka užívat bez obav společně s Warfarinem.

Dr.M.Bohoněk, 24.10.2012

PDW

Dobrý den.
ja mám ž 4 roky neustále znížené PDW . Lekárka a ko keby to prehľadne nikd mi nepovie čo to je a prečo to mám tak. Môže to byť nebezpečné pre mna? mám 47 rokov a mám vo výsledkoch z krvi PDW--10.00-fi , a má byť od 15.5-19 tak že má o dosť znížené čo to je , dakujem pekný den-

20.10.2012, Hanka

PDW

Parametr se jmenuje "objemová variabilita trombocytů" a jedná se o pomocný údaj, který se vyhodnocuje zřídka, pouze při některých trombocytárních poruchách. Je-li ale jinak krevní obraz v pořádku, nemusíte se ničeho obávat.

Dr.M.Bohoněk, 20.10.2012

nízké trombozity u miminka

Dobrý den,prosím co znamená u miminek nízké trombozity ?dá se to vyléčit,nebo bude na lécích .Děkuji
odpověd´prosím na email:krapkova.ruzena@seznam.cz

19.10.2012, Křápková Růžena

Nízké trombocyty

Zřejmě se jedná o nález nižších hodnot tromobocytů, tj. krevních destiček v krevním obraze. Nemusí to znamenat vůbec nic, bližší informace Vám může poskytnou ale pouze ošetřující lékař, protože na takový dotaz bez znalosti podrobností nelze na dálku přesněji odpovědět.

Dr.M.Bohoněk, 20.10.2012

prasklá žíla

Dobrý den, pravidelně chodím darovat krev i plazmu (krev tak 3-4x za rok a plazmu tak 5-7x za rok (zatím 107 bezplatných odběrů) dnes při odběru plazmy se stroj neustále sekal až to vyústilo v to že při vracení krvinek mne ruka dost rozbolela tak jsem to sestře nahlásil a ta mi sdělila že mi praskla žíla. To se mi ještě nestalo. Tak se odběr ukončil já vypil několik kelímků čaje abych doplnil tekutiny když mi díky předčasně ukončenému odběru nevraceli fyziologický roztok. Na místě vpichu zůstala bulka a pobolívá to stále tak si to teď leduji, mám s tím dělat ještě něco jiného? Za 14 dnů jsem zvažoval darování krve, mám raději počkat nebo s klidem za 14 dnů mohu na odběr jít? Berou mi stále ze stejné ruky protože na ní mám výraznou žílu zatímco na druhé moc vidět žíly nejsou.

18.10.2012, Petr

Praskklá žíla

To je bohužel komplikace, se kterou se občas setkáváme. Doporučuji s darování z dané žíly přerušit alespoň na 6 měsíců, po dobu obtíží ledovat a event. masat heparoidovou mastí. Neznamená to ale nutně, že nebude moci darovat krev a plasmu po uvedenou dobu vůbec, pokud budete chtít, zkuste odběry z druhé ruky, zkušené sestry dokáží odběr i ze žil, které nejou na první pohled příliš patrné.

Dr.M.Bohoněk, 20.10.2012

Reaktivní test

Dobrý den,

před nějakou dobou jsem byla darovat krev a ÚVN mi přišel dopis, že jsem měla pozitivní reaktivní test na Syfilis a že ostatní podrobné testy v laboratoři jsou negativní a doporučujete mě zařadit k odběrům cca po půl roce.

Co to prosím přesně znamená? Nikdy jsem žádné zdravotní problémy tohoto typu neměla.

Předem moc děkuji

16.10.2012, Katka

Reaktivní test

Protože diagnostické testy na sledované infekce jsou velmi citlivé, tak se občas stane, že test vykazuje nespecifický reaktivní výsledek, aniž by výsledek znamenal pozitvní výsledek pro danou infeci (negativita je vždy potvrzena vyšetření ve Národní referencní laboratoři Státního zdravotního ústavu a tak to bylo i ve Vašem případě). Jedná se proto o více administrativní, než medicínkou záležitost, nemusíte se ničeho obávat a k dalšímu odběru se dostavte tak, jak Vám bylo doporučeno.

Dr.M.Bohoněk, 20.10.2012

MTHFR

Dobry den,mam za sebou dva potraty,prvy v 4tt a druhy v 10tt,zistili mi polymorfizmus mthfr c677t heterozygot a a1298c heterozygot,chcela by som sa opytat ci to moze mat vplyv na potracanie a ci by ste mi odporucili brat nejake injekcie na riedenie krvy,dakujem pekne za odpoved.

12.10.2012, Nela

MTHFR mutace

Tyto mutace samy o sobě nepředstavují riziko vedoucí ke zvýšenému vzniku žilní trombozy, tj. i z tohoto důvodu proběhlých potratů. Doporučuji ale vyšetření a stanovisko hematologa.

Dr.M.Bohoněk, 19.10.2012

Faktor V leiden v tehotenstve

Dobrý deň, som sledovaná hematol. ambulanciou pre zistenú dedičnú rezistenciu na akt. prot C (APC-R) faktor V Leiden Heterozygót MTHFR C677T C/T s normohomocysteinémiou. Vždy mávam pritom znížené tromobocyty (najviac v r.2005 Trc-66), teraz august 2012 PLT-120. Som v šiestom týždni tehotenstva. Môj gynekológ má názor, že by som mala užívať heparín na zníženie rizika potratu. Som z toho vystrašená, pretože dieťatko je vytúžené (po dlhom čase snaženia) a dvaja odborníci hematológovia sa vyjadrili, že stačí nasadiť nízkomol. heparín až na konci druhého trimestra. Myslíte si tiež, že dieťatku nič nebude hroziť? Napr. vznik zrazenín v malých cievkach, ktoré zásobujú placentu... Ja mám 28 rokov, nefajčiarka, nebrala som antikoncepciu a každý deň chodím v rámci prevencie aspon 30 min na prechádzku. Je protrebná u mňa liečba už teraz?
Ďakujem

09.10.2012, Monika

Mutace F V Leiden v těhotenství

Každý pacient se posuzuje individuálně a bez bližších informací Vám na dálku nemohu dát jasné vlastní doporučení. To Vám ale již dali specialisté hematologové a myslím, že není důvod se tohoto doporučení nedržet.

Dr.M.Bohoněk, 19.10.2012

Darování krve

Dobrý den,

chtěla bych tento pátek poprvé darovat krev.
Berete dárce, kteří mají krevní skupina AB+?
Je možné se někde objednat a co vše je potřeba si sebou donést?
A proběhne odběr hned na poprvé?

Předem děkuji za odpověď.

08.10.2012, Jana

Darování krve

Odpovídám sice již po termínu, ale kdy a kde lze darovat krev je vždy aktuálně uvedeno na těchto stránkách, v sekci pro dárce, stejně jako podmínky darování. V případě, že je dárce v pořádku, proběhne odběr hned na poprvé. Pokud by byl omezen odběr nějaké krevní skupiny, informace je vždy na titulní straně těchto stránek.

Dr.M.Bohoněk, 19.10.2012

warfarin - pradaxa

Dobry den. Mamicka uz dlhsie uziva warfarin. Je mozne ho vymenit za Pradaxu? Dakujem

04.10.2012, Silvia

Warfarin za Pradaxu

Záleží na důvodu, proč Warfarin užíváte, aktuálním zdravotním stavu a event. obtížích při užívání Warfarinu. V určitých indikacích (kardiologických, neurologických a angiologických) lze Pradaxu předepsat na účet zdravotního pojištění, ale toto oprávnění má pouze specialista kardiolog, neurolog, angiolog nebo internista. Lék lze předepsat i mimo režim úhrady zdravotní pojišťovnou a pacient si jej tak může zaplatit sám.

Dr.M.Bohoněk, 19.10.2012

darování po IVF

Dobrý den,
je možné - a kdy - darovat po IVF?

03.10.2012, Andrea

Darování po IVF

Zaleží na výsledku IVF. V případě neúspěchu 6 měsíců po výkonu, v případě úspěšné početí pochopitelně nejdříve až měsíců po porodu, resp. po ukončení kojení.

Dr.M.Bohoněk, 19.10.2012

lawarín a strava

Dobrý deň, moja mamka má 76 r. a má krčové žily, ktoré sa jej neustále zapaľujú aj sa jej už tri krát spravila otvorená malá asi 1,5 cm ranka v oblasti členku.Teraz behom mesiaca vybrala 3 antibiotika, ale noha stále opuchnutá a páli, boli pichá aj je na pohľad červená až skoro ku kolenu.Berie aj detralex aj lawarín okrem iných liekov .Je pravda, že pri liečbe lawarínom je potrebné dávať pozor na stravu tkz. zelenú s obsahom vit. K ? (Kapusta, strukoviny, vňať petržlenu...)Nikto nás na to neupozornil.Ďakujem

02.10.2012, Danka

Dieta při Lawarinu

Ano, při užívání tzv. kumarinových preparátů, jako je Warfarin a Lawarin, je nutno se vyvarovat potravinám, které obsahují zvýšený obsah vitaminu K, který snižuje účinky léku. Jedná se zejména o listovou zeleninu. Více naleznete např. na www.warfarin.cz.

Dr.M.Bohoněk, 03.10.2012

Opar na rtu

Dobrý den, pokud se mi udělal na rtu opar, je možno darovat plazmu, nebo je vhodné počkat až zmizí? Děkuji

27.09.2012, Viktor

Opar a darování plazmy

S darováním plazmy určitě vyčktejte alespoň 2 týdny po zhojení.

Dr.M.Bohoněk, 28.09.2012

Darovanie krvi obcanmi SR

Dobry den, som obcankou SR, v Prahe fungujem uz 5 rokov - ako studentka a mala by som zaujem darovat krv. Poistovnu mam vsak Vseobecnu zdravotnu poistovnu na Slovensku. V cecham mam na zaklade europskeho preukazu vystaveny stale nejaky doklad Vseobecni pojistovnou o mezinarodnej zmluve , kt. plati vzdy cca 6 mesiacov. Je v mojom pripade mozne u Vas darovat krv? Dakujem

24.09.2012, Jana

Darování krve pro občany SR

Pokud máte v ČR dlouhodobý studijní nebo pracovní pobyt, může být dárcem krve.

Dr.M.Bohoněk, 24.09.2012

cholesterol

Dobrý den,

dělají se při odběru krve testy i na cholesterol?

24.09.2012, Tomáš

Vyšetření na cholesterol

Vyšetření na cholesterol se u dárců krve neprovádí. Bližší informace o testování dárců naleznete na těchto stránkách, po rozkliknutí "Pro dárce" v horní liště.

Dr.M.Bohoněk, 24.09.2012

Trombofilie a tetování

Dobrý de, chtěla jsem se zeptat jestli je možné nechat se tetovat když jsem nositel mutace FV-Leiden? Děkuji za odpověď

21.09.2012, Barbora

Tetování při Leidenské mutaci

Ano

Dr.M.Bohoněk, 21.09.2012

Toxoplasmoza v 17 tt

Dobrý den, jsem v 17 tt a byla mi zjištěna v krvi toxoplasmoza, laboratoř požaduje nový odběr krve, co prosím znamenají hodnoty Igg 13,2 a Igm negativní, jsem podruhé těhotná ( otěhotněla jsem po 13 měsících od narození prvního dítěte ) u prvního těhotenství v krvi nebylo zjištěno nic. Moc děkuji.

20.09.2012, Zhast

Toxoplasmosa

IgG jsou tzv.anamnestické protilátky, tj.laboratorní známka, že jste danou chorobu prodělala, resp.s danou infekcí jste se setkala. IgM jsou známky aktivní (akutní) infekce. Tj. ve Vašem případě nález svědčí pro kdysi prodělané chorobě, resp.kontaktu s danou infekcí.

Dr.M.Bohoněk, 21.09.2012

Co je vrodena trombofilia ?

Dobry den zistili mi vrodenu trombofiliu s mutacio genu A1298C v heterozygotnej forme co to prosim znamena?dakujem pekny den

20.09.2012, Maria

Vrozená trombofilie

Vrozená trombofilie je geneticky daná dispozice zvýšeného rizika vzniku žilní trombozy (dolních končetin, plicní embolie, ale také mozkového infarktu apod). Ve Vašem případě, pokud je nález pouze heterozygotní mutace MTHFR A1298C, se ale o takový stav nejedná.

Dr.M.Bohoněk, 21.09.2012

Doaz

Přeji hezký den,
Měl bych zájem pracovat jako řidič - doprava krve , mohli b\ jste mi poradit na jaké firmy se mám obrátit a jaké jsou požadavky ?

Děkuji

Ing.Faný miroslav

18.09.2012, ing.Miroslav Farný

Řidič

Taková odbornost neexistuje. Krev dopravuje dopravní zdravotní služba nemocnic, transfuzních stanic nebo záchranná služba.

Dr.M.Bohoněk, 21.09.2012

Hodnota ALT

Dobrý den, ráda bych se zeptala, do jaké hodnoty se bere hodnota ALT u vojáků z povolání jako normální? Děkuji Najbrtová

17.09.2012, Věra Najbrtová

Hodnoty ALT

Vojáci mají stejné laboratorní hodnoty jako civilisté :-), tj. i jejich referenční hodnoty. Ty mohou být v každé laboratoři nastaveny trochu jinak. Naše laboratoř má horní hranici u mužů do 0,83 ukat/l, u žen do 0,58 ukat/l.

Dr.M.Bohoněk, 21.09.2012

trombofilie

Dobrý den,
od 18ti let se mi tvoří křečové žíly,které zasahují do pánevní oblasti.Zavěr z vyšetření krve je:chron.žilní insuff.C2/S,trombofilní stav-faktor VIII,MTHFR(homozygot).
Léta jsem si na doporučení lékaře kupovala Kardioprotektin,který přestali vyrábět.Jinak žádné léky neužívám.Nyní je mi 40 let a v zaměstnání jsem celý den na nohou,večer mě nohy hrozně bolí.Poradíte mi co by bylo vhodné užívat?Bojím se trombozy a na operaci varixů to zatím není.Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

14.09.2012, Zdena

Varixy a trombofilie

Bohužel z Vaše příspěvku a navíc takto na dálku, nelze posoudit závažnost event.trombofilního stavu. Doporučuji konzultovat Vašeho hematologa, zda se opravdu jedná o trombofilní stav se zvýšeným rizikem vzniku žilní trombozy a také angiologa, který se vyjádří k léčbě žilní nedostatečnosti.

Dr.M.Bohoněk, 21.09.2012

,anestezie

Dobrý den, chtěla bych vědět jaké riziko může mít krátkodobá anestezie u miniinterupce pro trombofoličku(mutace f V Leiden heterozygot, MTHFR homozygot s lehce zvýšenou hladinou homocy teinu).Moc Vám děkuji..S

13.09.2012, Simona

Anestesie a mininterupce

Samotná krátkodová anestesie v případě laboratorně zjištěné mutace FV a MTHFR zvýšené riziko nepředstavuje a miniterupce též ne. Neznám ale Vaše další event. zdravotní obtíže, proto doporučuji dotaz směřovat na Vašeho hematologa.

Dr.M.Bohoněk, 21.09.2012

KREVNÍ OBRAZ A IVF

Dobrý den. Moje manželka zhruba před měsícem absolvovala v rámci preventivní prohlídky u praktického lékaře dvě vyšetření krevního obrazu včetně diferenciálu leukocytů mezi nimiž bylo zhruba týdenní zpoždění. Vše bylo v pořádku. Le 6,0. Potom jsme nastoupili na IVF cyklus. Před punkcí byl manželce opět vyšetřen krevní obraz. Tentokrát však měla Le 9,5. Může být tento posun v krevním obrazu způsoben užíváním hormonálních přípravků v rámci IVF cyklu (decapeptyl, merional, estrofem, agolutin, atd.)?

10.09.2012, Karel

Leukocyty v krevním obrazu

Posun ve výsledku leukocytů může být způsoben hormonální léčbou, ale také se může jednat odlišný výsledek z jiné laboratoře nebo analyzátoru, zánětlivou reakci a pod. V každém případě ale hodnota leukocytů 9,5 je ještě v normě a nemusíte se takového výsledku obávat.

Dr.M.Bohoněk, 21.09.2012

mozkomíšní mok

Dobrý den chtěla jsem se zeptat co znamená výsledek po lumbální punkci 1 oligopás v séru i likvoru- typ IV. Co může být příčinou? Je zde větší možné riziko vzniku roztroušené sklerozy?
Děkuji za odpověd.

05.09.2012, Barbora

Oligopásy v likvoru

O interpretací laboratorního vyšetření z lumbální punkce se musíte obrátit na neurologa, který musí ale mít k dispozici kompletní výsledkem vyšetření a znát i Váš zdravotní stav a aktuální obtíe.

Dr.M.Bohoněk, 21.09.2012

těhotná

Dobrý den, dnes jsem zjistila, že jsem těhotná. Asi 4 týden. Chtěla jsem se zeptat,jestli jako těhotná můžu plazmu darovat? Včera jsem totiž byla darovat. Doufám, že se nic nestane miminku?
Děkuji za odpověď Šárka

05.09.2012, Nováková

Darování plazmy při těhotenství

Ten jeden odběr Vám neublíží, dále ale již darovat nechoďte, během těhotenství to nelze.

Dr.M.Bohoněk, 11.09.2012

Dotaz-plasma

Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda po vyplnění dotazníku a odberu plasmy stím i odběr krve na rozbor jaké testy se z té krve dělají?Např pohlavní choroby atd Děkuji

03.09.2012, Zuzana

Vyšetření dárců krve a plazmy

Všechny potřebné informace naleznete na těchto webových stránkách, po rozkliknutí "Pro dárce" na horní liště.

Dr.M.Bohoněk, 11.09.2012

Laidenska mutace homozygot

dobry den.. mam problem .. neustale mam bolesti nohou.. mam krecove zily a kazdym dnem je to vic a vic .. pracuji 14-15hod denne .. muj hematolog mi nijak nepomohl.. dekuji :-(

03.09.2012, Zdenka

Bolesti nohou

To je spíše otázka na praktického lékaře, možná angiologa nebo ortopeda. Takto na dálku Vám bohužel nemohu poradit ani pomoci.

Dr.M.Bohoněk, 11.09.2012

Přechod z warfarinu na jiný lék

Ještě jsem se zapomněla zeptat,

5) Mohla bych užívat pradaxu, když vážím 50 kg, četla jsem, že je nutné na to upozornit lékaře?
6) Existuje případně jiný lék kromě pradaxy, který bych mohla užívat místo warfarinu k rozpuštění krevní sraženiny, bylo by s ním spojeno méně rizik a nebyly by nutné časté kontroly INR? Četla jsem např. ještě o godasalu.

Budu Vám moc vděčná za odpověďi.

31.08.2012, Marcela

Léky místo Warfarinu

Moderní tzv.antitrombotické léky (např. přípravek Pradaxa nebo Xarelto), mají zatím omezenou možnost úhrady ze zdravotního pojištění, pacient si je může ale hradit po předepsání lékařem sám (několik tisíc Kč/měsíc). Laboratorní kontroly u těchto léků se neprovádí. Nicméně záleží na indikaci a bližší informace Vám ve vztahu k Vašemu zdravotnímu stavu může poskytnout pouze ošetřující lékař, nejlépe hematolog. Godasal=Aspirin=Anopyrin, tj. to není nový lék a u žilního tromboembolismu se nepoužívá.

Dr.M.Bohoněk, 11.09.2012

Přechod z warfarinu na pradaxu

Dobrý den, užívám lék warfarin, ráda bych přesla na lék pradaxu, jelikož jsem četla, že je bezpečnější a má méně omezení.Měla bych pár otázek ohledně toho léku:
1) Je pradaxa stejně účinná jako warfarin v rozpouštění krevních sraženin?
2) Jak se přechod na tento lék provádí, není v období přechodu zvýšené riziko krvácení?
3) Jsou nutné kontroly INR?
4) Lék prý nění schválený pro léčbu krvních sraženin, pacient si ho musí hradit sám, kolik přibližně tento lék stojí?

31.08.2012, Marcela

Užívání Warfarin Orion

Dobrý den, chtěla bych vědět proč se nesmí užívat vitamín k při užívání Léku Warfarin Orion

31.08.2012, Jana

darování po operaci

Dobrý den,
jak dlouho nemůžu jít na darování po laparoskopické operaci? Děkuji za odpověď, s pozdravem M.S.

30.08.2012, Michaela

Darování krve po operaci

Za 6 měsíců.

Dr.M.Bohoněk, 11.09.2012

Hodnoty S LD

Dobrý den, jsem pacientka po ablaci levého prsu a od prosince 2011 užívám tamoxifen. Výsledek S -LD je 4,04 (odběr 23.8.2012) ošetřující lékařky zvýrazněn hvězdičkou. Současně je vyšší i hodnota Ca 15-3 - 38,2.

Vím, že jsem užíváním tamoxifenu ohrožena žilní trombózou, měla bych tedy jako prevenci užívat aspirin? Výsledky krve od listopadu 2011 do května 2012 byly v pořádku stejně jako krevní obraz.

29.08.2012, Martina

Hodnoty LD

K dílčím laboratorním výsledků bez celkového kontextu a bližší znalosti zdravotního stavu pacienta se nelze takto na dálku vyjádřit. Také co se týče prevence žilní tromboembolismu záleží na celkovém trombofilním stavu pacienta, který může posoudit pouze ošetřující lékař.

Dr.M.Bohoněk, 11.09.2012

CLL

Moc děkuji za odpověď. Lenka

27.08.2012, Lenka

syndrom lepivých destiček

Dobrý den,
prosím Vás mám dotaz. Je mi 38 let a byl mi zjištěn "S L D" a přiznám se, že nevím co to je. Nikde se nic na netu nedá přečíst a ani zjistit. A to co mi řekl můj lékař, mě ani neuklidňuje, a ani nějak nějak nestačí jako odpověď. Mám za sebou již dvě trombozy v oblasti kolene a a opravdu bych moc rád věděl co to je a s čím mohu do budoucna počítat.
Mnohokráte děkuji za odpověď na můj soukromý email.
S pozdravem Ladislav Pospíšil

27.08.2012, Ladislav

Syndrom lepivých destiček

Jedná se vrozenou poruchu, která způsobuje zvýšenou agregabilitu krevních destiček (tj. zvýšenou tendenci ke vzniku shluků a sraženin), která je příčinou zvýšeného rizika vzniku žilní trombozy, ale i srdečních a mozkových infarktů a pod. Obvykle se preventivně užívá Aspirin. Bližší informace Vám ale musí poskytnout ošetřující lékař, specialista hematolog, protože individuální riziko se posuzuje podle celkového zdravotního stavu pacienta a event.přítomnosti dalších trombofilních rizik.

Dr.M.Bohoněk, 28.08.2012

lymfocytická leukémie

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na hodnoty leukocytů u svého otce. Před rokem mu byla diaknostikována chronická lymfocytická leukémie. Je mu 60 let. V květnu tohoto roku měl leukocyty 54.40 *10/l a dnes měl hodnoty 90,0 Lékařka mu řekla, že je to zhoršení, ale nic víc. Proto se chci zepat o jak velké zhoršení se jedná a jestli se v tomle stavu bude uvažovat o změně léčby. Zatím berepouze nějaké léky. Moc děkuji za odpověď.

27.08.2012, Lenka

CLL

CLL je chronické onemocnění, kde se protinádorová léčba aplikuje až v rozvinutých stádiích. Celkový počet leukocytů (resp.lymfocytů) je ale pouze jedním z kritérií a hodnota 90tis. sama o sobě nemusí ještě žádné dramatické zhoršení znamenat i když Vámi uvedený nárůst je za poslední 3 měsíce relativně velký. Domnívám se, že další postup bude záležet na další kontrole a jejich výsledcích. Poněkud ale spekuluji, protože takto na dálku a na základě pouze útržkových údajů se nelze přesněji vyjádřit. Podrobné informace Vám poskytne pouze ošetřující lékař Vašeho otce- hematolog.

Dr.M.Bohoněk, 27.08.2012

dotaz

mam k vam dotaz pry se da zařidit prukazka na Pražskou dopravu aby se tam dalo jezdit zdarma jestli ano na koho se mam obratit mam již tři medaile a dva kříže slevu mam ve svem bydliští děkuji za odpověd sona vepřovska

26.08.2012, Sona Vepřovska

Sleva pro dárce krve v MHD Praha

Hl.m.Praha žádné slevy na MHD pro dárce krve t.č.neposkytuje. Podobnou aktivitu jsme zaznamenali na krátkou dobu před mnoha lety a týkala se pouze občanů s trvalým bydlištěm v Praze.

Dr.M.Bohoněk, 27.08.2012

Infekční mononukleóza

Dobrý den, prosím Vás, chtěla bych se zeptat, zda-li můžu darovat krevní plazmu jestliže jsem před 6 měsíci proděala infekční mononukeózu... Již nějakou dobu, jsou všechny výsledky v pořádku.
Děkuji za odpověď

23.08.2012, Tereza

Infekční mononukleosa a darování krve a jejích složek

Darovat krev a její složky můžete nejdříve za 1 rok po úplném uzdravení.

Dr.M.Bohoněk, 27.08.2012

Warfarin - ukončení léčby

Dobrý den, prodělala jsem po operaci drobnou plicní embolii, po 7 měsících léčby warfarinem mi nyní bude vysazen. Chtěla jsem se zeptat, jak se postupuje při vysazení warfarinu:
a) jakým způsobem se vysazuje
b) je vhodné udělat nějaké kontrolní testy krve - jaké a za jak dlouho po vysazení.
Děkuji za odpověď

21.08.2012, Ivana

Vysazení Warfarinu

Warfarin se vysazuje postupně, zpravidla po dobu 2 týdnů, záleží na tom, jakou máte nasazeno dávkování. Kontrolní testy se při tom neprovádí. Blišží informace Vám poskytne ošetřující lékař.

Dr.M.Bohoněk, 21.08.2012

Leiden a extrakce zubu

Dobrý den, mám zjištěnou Leiden.mutaci heterozygot a MTHFR A1298 homozygot- dosud jsem neměla žádné problémy se srážlivostí.Čeká mě extrakce zubu a následný implantát. Znamená extrakce pro mě nějaké riziko? Předem děkuji za odpověď.

19.08.2012, Naďa

Leiden a extrakce zubu

V daném případě se nemusíte ničeho obávat a nejsou potřeba ani žádná speciální opatření.

Dr.M.Bohoněk, 20.08.2012

Vyšetření krve jako samoplátce

Dobrý den, chtěla bych si nechat udělat některá vyšetření krve jako samoplátce (např. leidenská mutace) - jak v takovém případě postupovat? navštívit vaše odběrové místo a tam se nějak domluvit? Děkuji

17.08.2012, Tereza

Vyšetření jako samoplátce

Ano, stavte se na centrálních odběrech a zde se dozvíte vše potřebné, včetně čáskty, kterou je potřeba uhradit. Ceníky vyšetření, které provádíme, jsou zde, na těchto stránkách, ceny vyšetření, která pro nás provádějí smluvní laboratoře (jako např.vyšetření mutace FV Leiden), se dozvíte na místě.

Dr.M.Bohoněk, 20.08.2012

warfarín a vytvorenie bércového vredu

Dobrý deň,
chcem sa ešte opýtať, či je možná súvislosť medzi užívaním warfarinu(ktorý pacientke nezabral)a vytvorením sa bércového vredu na nohe.Zatiaľ jej bolo ponechané užívanie fraxiparinu, ale ani ten sa nám nezdá dostatočný pre potrebné zriedenie krvi. Je možné použiť ešte nejaký iný vhodný prostriedok?
Ďakujem

16.08.2012, Mlynárová Z.

Warfarin a bércový vřed

Popisovanou souvislost vylučuji. K dalšímu se nemohu vyjádřit bez podrobnějších informací o Vašem zdravotním stavu a důvodech antikoagulační léčby. K tomu je kompetentní výhradně Váš ošetřující lékař.

Dr.M.Bohoněk, 17.08.2012

Darování krve a anopyrin

Dobrý den,

jsem pravidelný dárce krve a nyní mi byl k antikoncepci pro jistotu předepsán anopyrin. Je možné i s anopyrinem darovat krev? Děkuji.

15.08.2012, Jana

Darování krve a Anopyrin

Ano, je to možné.

Dr.M.Bohoněk, 16.08.2012

Ohrožení plodu

Dobrý den,
může darování plazmy na počátku těhotenství (když ještě těhotenství nebylo potvrzeno) poškodit plod. Jak velké je tam riziko? Děkuji za odpověď.

14.08.2012, Zuzana

Darování plazmy v počátku těhotenství

Pokud odběr proběhne bez komplikací, tak vlastní odběr plazmy je v daném případě bez rizika.

Dr.M.Bohoněk, 14.08.2012

tumor.markery-thymidinkináza

Dobrý den,
byla jsem na hematolog.vyšetření a mimo jiné výsledky, mám zvýšený tumor.marker thiminidkináza 7,9. Jelikož p.doktorka tento údaj úplně přešla,ráda bych věděla,co to pro mne znamená, jaké vyšetření bych třeba měla postoupit,s čím mohou výsledky souviset.
Užívám thyrozol na št.žlázu,mám osteroporozu, vys.kr.tlak,nedomýkavost chlopně. Děkuji za odpověď.

14.08.2012, Naďa

Tumor markery - thymidinkináza

Dobrý den, thymidinkináza se řadí mezi tumormarkery, je to enzym, jehož aktivita v buňkách stoupá ve fázi dělení buněk. Zvýšená aktivita v séru tedy může být jak u nádorového bujení, tak také u některých virových onemocnění, u zánětlivých onemocnění plic, u lupénky. Interpretovat jednorázový výsledek laboratorního vyšetření bez dalších znalostí celého případu není možné. Obraťte se prosím na Vaši ošetřující lékařku s žádostí o podrobnější informace.

MUDr. Lenka Pospíšilová, 15.08.2012

Darování krve nebo plazmy po operaci

Dobrý den. Dávám pravidelně krevní plazmu nebo krev, naposled jsem byl začátkem března. 20.3.2012 jsem absolvoval extrakci zubů moudrosti na Homolce a bylo mi předtím řečeno, že půl roku nesmím dávat krev. Extrakce zubů na druhé straně plánovaná o týden později byla bohužel odložena až na úterý 28.8.2012, což by způsobilo nemožnost dát krev až do jara. Slyšel jsem, že pokud cca do půl roku nepřijdu, bude se muset moje konzerva z minulého odběru vyhodit, což by mě mrzelo. Mohu přijít už po necelých pěti měsících v pátek 17.8., nebo mě vyhodíte? Jiný termín kvůli dovolené a práci do té doby nemám.

S pozdravem
Jan Hink

12.08.2012, Jan Hink

Odběry po chir.výkonku

Nebojte se, nic se likvidovat nebude. Dostavte se, až to bude možné, tj. na jaře příštího roku.

Dr.M.Bohoněk, 12.08.2012

Trombofilie

Dobrý den,psala jsem Vám ohledně přípravku Push Up2(příspěvek pod),Mám všechny tři typy mutace,je pro mě vhodný nějaký jiný přípravek na zvětšení prsou?Například Decolen?Děkuji

10.08.2012, Dáša

Připravky na zvětšení prsou

Tuto problematiku zde nelze bohužel vydiskutovat, navic tyto stranky nejsou na takové téma odborně zaměřené. Obraťte se na příslušného odborného lékaře.

Dr.M.Bohoněk, 12.08.2012

PushUp2

Dobrý den,mám trombofilii-leiden F.V. homozygot,protrombin heterozygot a mthfr A 12980 homozygot.Chtěla bych vyzkoušet prášky na zvětšení prsou PushUp2,můžu je brát?Děkuji

09.08.2012, Dáša

PushUp2

Ve Vašem případě bych byl s přípravkem PushUp2 velmi opatrný a spíše jej nedoporučuji a to pro obsah estrogenů.

Dr.M.Bohoněk, 10.08.2012

darování krevní plazmy se zlatým stafylokokem

DOBRÝ DEN,CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT,JESTLI MŮŽU DAROVAT KREVNÍ PLAZMU?? NA JAŘE MINULÉHO ROKU MI NA GYNEKOLOGII BYL ZJIŠTĚN ZLATÝ STAFYLOKOK,DOSTALA JSEM ANTIBIOTIKA A ŽÁDNÉ VÁŽNĚJŠÍ POTÍŽE OD TÉ DOBY NEMÁM,JEN SEM TAM ÚNAVA A BOLEST V KLOUBECH.DĚKUJI ZA OPOVĚĎ Macek

08.08.2012, macek

Darování plazmy

Lońský nález a následné přeléčení zlatého stafylokoka pro darování krve a jejích složek nevadí. Ostatní obtíže prodiskutujte osobně s lékařem transfuzní stanice nebo plazmaferetického centra.

Dr.M.Bohoněk, 10.08.2012

Ako odstránit zatvrdliny pri užívaní Fraxiparinu forte

Rada by som sa informovala, ako je možné odstrániť alebo urýchliť liečbu zatvrdlín, ktoré vznikajú v mieste vpichu Fraxiparinu forte,pretože pri jeho dlhodobom užívaní už máme problém nájsť vhodné miesto pre jeho aplikáciu.
Ďakujem

07.08.2012, Zdena Mlynárová

Aplikace Fraxiparine

Doporučuji po kažé aplikaci místo vpichu řádně a do široka promasírovat. Dále k aplikaci používejte i méně obvyklá místa - injekce lze aplikovat všude, kde vytvoříte podkožní řasu. Tj. kromě nejobvyklejšího místa do podkoží břišní krajiny lze s výhodou použít podkoží zejména na stehnech a předloktí.

Dr.M.Bohoněk, 10.08.2012