Oddělení hematologie, biochemie a krevní transfúze Ústřední vojenské nemocnice v Praze

Napište nám

Darování krve

Dobrý den,jsem dlouholetý dárce krve v Rokycanech,ale nedávno jsem se přestěhovala do Prahy 5 a ráda bych v darování pokračovala,kam se mohu dostavit? Děkuji Kateřina Krutišová

16.08.2013, Kateřina Krutišová

Darování krve

V Praze je celkem 5 transfuzních stanic. Pokud se rozhodnete chodit k nám, tak dostavit se můžete kdykoli ve všední den (vyjma 1.středy v měsíci), v 7,00 - 10,00 hod. Nezapomeňte si legitimaci dárce krve.

Dr.Bohonek, 17.08.2013

dotaz

Dobrý den,
Byl jsem zraněný při fotbale, mám výron pod kotníkem, udělala se mi tam sraženina .. mám předepsaný claxane anti-XA (10 injekcí. Chci se Vás zeptat, jestli můžu po dobrání cleaxanu požít alkohol a pokud ano, tak v jaké míře?

15.08.2013, Václav

Alkohol po Clexane

Můžete, v míře přiměřené :-).

Dr.Bohonek, 17.08.2013

pochvala

Vážení chci moc poděkovat transfuzce LOUNY všem hodným sestřičkám pani doktorce i pani která vydává občerstvení kdykoliv tam přijdu VŽDY sou velmi moc příjemný s usměvem s každým daji skvělou řeč hezké slovo i když sme napojeni na odběru i tak se zeptají zda nechceme napít sou ochotný pani doktorka stále s usměvem na tváři velmi příjemná nikdo zde nemuže být nespokojený a to už tam chodím hezkých pár roku mam již 144 odběru moc rada bych dosáhla 160 odběru ještě jednou jim velký DÍK SONA VEPŘOVSKÁ

14.08.2013, Sona Vepřovska

Louny

Děkujeme, to nás moc těší.

Dr.M.Bohonek, 17.08.2013

ferritin

Dodrý den, l0.7 jsem měla při odběru krve hodnotu Ferritinu 533ug/1 Fe 24.9 umol/1 a lékař internista mi řekl, že to za půl roku zkontrolujeme. Jelikož jsem měla znovu odběry z gynekologie připsala jsem si odběr na Ferritin a výsledek byl vyšší 722 ug/1!!!!!! můžete mi prosím poradit jak dál? určitě to není normální stav moc děkuji Glozigová Marie

07.08.2013, Marie Glozigová

Ferritin

V daném případě je potřeba podstoupit odborné hematologické vyšetření.

Dr.M.Bohoněk, 11.08.2013

MTHFR

Dobrý den,

Při odběru v lednu mi byla zjištěna mutace genu MTHFR A1298C /heterozygotní/. Z laboratoře napsali do závěru, že riziko je minimální. Pouze po operaci , nebo při dlouhém cestování klasická prevence TEN.Přestat kouřit.To mě uklidnilo.Gynekolog mi nic neřekl,tak jsem ale raději sama od sebe začala brát v únoru kyselinu listovou. Chystala jsem se na IVF. Při první konzultaci jsem výsledek vyšetření lékaři z CARu ukázala, řekl mi pouze, že stačí brát kyselinu listovou. Do ET jsem brala tedy kyselinu listovou a B-komplex a po ET FEMIBION 800.
Nyní jsem 7+4 a mám obavu, zda bych neměla brát ještě nějaké jiné léky.Anopyrin nebo si píchat Fragmin. Hladinu homocysteinu mi nikdo nevyšetřil. Toto je mé první těhotenství a zatím probíhá vše jak má.Mám se raději zeptat svého gynekologa na další postup?Z CARu jsem již byla propuštěna.

01.08.2013, Kroupová

Heterozygotní mutace MTHFR A1298C

Buďte bez obav, jedná se klinicky nevýznamný stav z hlediska rizika vzniku žilní trombozy, proto žádné další léčebné opatření z tohoto pohledu není nutné.

Dr.M.Bohoněk, 04.08.2013

wobenzym a fraxiparine

Dobry den chtel bych se prosim zeptat jestli mohu uzivat po operaci soucasne fraxiparin a wobenzym..

dekuji mnohokrat

s pozdravem

dalibor


29.07.2013, dalibor

Wobemznym a fraxiparine

I když se nejedná o vyslovenou kontraindikaci užívání obou léků současně, doporučuji s užíváním Wobenzymu vyčkat až po dobrání Fraxiparinu.

Dr.M.Bohoněk, 04.08.2013

ředění krve, Wobenzym

Dobrý den, babička užívá 5 let Warfarin na ředění krve, má zájem o jiný lék-Pradaxu, jak má postupovat, aby mohla tento lék užívat a 2.otázka. Je možné užívat krátkodobě WOBENZYM SOUČASNĚ S WARFARINEM ?
dĚKUJI
Stará

24.07.2013, alexandra stara

Warfarin

Záleží na tom, z jakého důvodu pacient Warfarin užívá. Tzv.nových perorálních antikoagulancií je více, ne jen Pradaxa, majá ale svá indikační omezení a pravidla. Otázku změny antikoagulace je potřeba prodiskutovat s ošetřujícím lékařem, který antikoagulační terapii indikoval. Současné užívání Warfarinu a Wobenzymu může zvýšit riziko krvácení a proto se nedoporučuje.

Dr.M.Bohoněk, 25.07.2013

Trobofilie

Jsem po plicni emboliji rok 1998 mam trombofiliji faktor VIII uživam Warfarin 3 jezdila jsem na Hematologii do Mostu ted jsem dostala dopis že od 1.7.2013 konči.Chomutov ma plno tak mě nevezmou.Prosim kam se mam obratit někam do Prahy jestly mě mužete něco doporučit tež moje sestra ma ten sami problem.Předem děkuji

18.07.2013, Emilie

Trombofile

Obraťte se na naši hematologickou ambulanci, podrobnosti naleznete na těchto stránkách, po rozkliknutí "Pro pacienty" v horní liště. Objednat se můžete na tel.973203208. Na 1.návštěvu si s sebou vezměte výpis z dokumentace nebo poslední lékařskou zprávu z hematologické ambulance v Mostě.

Dr.M.Bohoněk, 19.07.2013

Dárcovství vs. těhotenství

Dobrý den, byla jsem darovat plazmu a po pěti dnech od odběru jsem zjistila, že jsem v 5. týdnu těhotenství. Mohu se, prosím, zeptat, zda to může mít nějaký negativní vliv na udržení těhotenství? Tj. může být těhotenství následkem toho zamlklé, nebo vzniknout samovolný potrat?
Děkuji předem za odpověď.
Havelková

15.07.2013, Havelková

Darování a těhotenství

Nemusíte se obávát, v důsledu odběru krve Vám žádné podobné nebezpečí nehrozí.

Dr.M.Bohoněk, 16.07.2013

Samoplátce

Dobrý den,
mám zájem o vyšetření krve jako samoplátce.
Mohu k Vám do Střešovic přijít kdykoliv bez objednání?
Děkuji.

15.07.2013, SJ

Samoplátce

Ano, můžete, kdykoli ve všední den, v 7,00 - 15,00, v pátek do 13,30.

Dr.M.Bohoněk, 16.07.2013

clexane

Dobrý den, užívám injekce Clexane a chci se zeptat zda se u toho smí kouřit a při bolestech užívat Brufen nebo Ibalgin. Děkuji

10.07.2013, rrrr

Clexane a kouření

Kouření výrazně zvyšuje riziko vzniku žilní trombozy. Pokud je Vám nardinován Clexane, tak patrně jako prevence vzniku žilní trombozy nebo její léčba. Proto současné kouření by bylo maření této léčby a z Vaší strany mimořádně nezodpovědné. Ibuprofren (Brufen nebo Ibalgin) nevadí.

Dr.M.Bohoněk, 15.07.2013

Quick test

Dobrý den,
15.6.2013 jsem prodělal operaci achillovi šlachy. Do domácího ošetření jsem byl propuštěn 27.6.2013(prodloužení pobytu v nemocnici zapříčinila vyhřezlá plotýnka-vystřelovala tupá bolest do zadní části stehna zdravé nohy nemohl jsem se na ni postavit - léčba podávání kapaček) do té doby mi v nemocnici podávali injekce do břicha a 1 tabletu warfarinu na ředění krve.
Na doporučení ošetřujícího lékaře v nemocnici mi předepsali, abych si doma píchal ZIBOR 2500 IU(10x injekce)a současně 1x tableta novalgin v 9h ráno, poledne 1x warfarin 5mg a večer 20h znova 1x tabletu novalgin.
Nejpozději do 3 pracovních dnů jsem se dostavil ke své mu praktickému lékaři a ten mi poslal na odběr krve(Quick) podotíkám, že první odběr se uskutečnil 2.7.2013 a výsledek byl 3,93 INR.
Po poradě s mým PL jsem nadále vše užíval v předepsaném pořadí i množství a po týdnu udělat nový test (injekce a novalgin jsem dobral 7.7.2013).
8.7.2013 jsem se dostavil na odběr krve (Quick) a výsledek činí INR 2,85 a můj PL mě znova ubezpečil, ať warfarin 5mg užívám jednu tabletu denně a za týden znova odběr(Quick) a že musím zhubnout min 15kg(nyní váha 120kg/193cm výška)jinak se hodnoty nesrovnají.
Před úrazem, který se mi stal jsem nikdy takovýto problém neměl(chodím pravidelně na kontrolu každý 2roky-povinná prohlídka řidičů z povolání).
Tímto Vás prosím o radu jestli tito naměřené hodnoty jsou po operaci a nastavení užívání léku v pořádku a popřípadě možnosti léčení.
Nezlobte se, ale pociťuji, že má PL(starší dáma) mi nepodává postačující informace o mém draví(např: to je normální vůči vašemu věku a zhubněte, snažte se jíst jenom bílý maso a sportujte).
Na svoji obhajobu ji odpovídám, že pohybu si myslím mám dostatek(min. 2-3x v týdnu buď fotbal, tenis nebo nohejbal-při tomto sportu mi praskla achillovka).

Předem Vám děkuji za odpověď

S přáním hezkého dne
Vojtěch

09.07.2013, Vojtěch

Quick

Nastavení terapeutické hladiny Warfarinu vždy trvá několik týdnů,je u každého pacienta velmi individuální a z počátku vyžaduje častější laboratořní kontroly. Proto popisovaná situace odpovídá běžné praxi.

Dr.M.Bohoněk, 15.07.2013

Zamyšlení

Dobrý den,
chci se zeptat, zda budete dělat průzkum spokojennosti dárců krve, tak jak to bývalo dříve zvykem. Domnívám se, že by to bylo pro vás v současné době přínosem. Důvod? Při celkovém nedostatku dárců krve a především plazmy (evropa není soběstačná)šetříte na dárcích. Brzy se se asi dočkáme, že příjdeme, dáme krev a půjdeme. Jen vás prosím, dejte nám aspoň kávu až ta doba příjde. Firma Baxter vyrábí z plazmy léky. Ze svých zkušenností vím, jak velké marže si farmaceutické firmy účtují na léky. Je zarážející, že nedokáže dát tato firma část této marže dárcům, aby jste na nich nemuseli šetřit. Je to docela ostuda.
Další věc se týká červeného kříže. Též bývavalo dobrým zvykem pozvat nové držitele plaket či křížů. Bohužel i zde chybí peníze. Takže morální ohodnocení žádné. Pak se nelze divit, že dárců je v naší republice nedostatek. A kdyby všichni dárci byli řádně seznámeni, co se děje s jejich organismem, a jaké následky může dlouhodobé následky mít na jejich zdraví, tak by jich bylo ještě méně.
Možná si kdekdo po přečtení řekne: tomu jde o ten párek, tak to zrovna na. Jde mně o princip. Řeč o tom jak si vážíme dárců krve není na místě. Již s jistou nostalgií vzpomínám na své první odběry v jednom okresním městě cca v roce 1995. Zdravotní sestra objednala autobus, vyjednala to na TS. Po odběru nás autobus dovezl zpět a všichni šli do objednané restaurace na objed. Též byla objednána hudba, takže se tančilo až do večera. Dodnes na to všichni v té vesnici vzpomínají.
S pozdravem
Pavel

08.07.2013, Pavel

Zamyšlení

Rád bych Vás ujistil, že dobrovolných dárců krve si velmi vážíme a v rámci možností se všem snažíme vyjít vstříct. Musíme ale všichni ctít princip bezpřípspěvkového dárcovství, protože jen takové je pro příjemce darované krve a jejích složek nejbezpečnější. Průzkum spokojenosti jsme na všech našich pracovištích prováděli nedávno a jeho výsledky byly bez výraznějších změn, ve srovnání s průzkumy předcházejícími. Dárcovství krve a jejich zásoby krve jsou v ČR dlouhodobě stabilní a na vysoké úrovni a naše země, stejně jako většina zemí EU, je plně soběstačná. Naopak, v posledních letech je v ČR nutné darování krve regulovat, protože v nemocnicích často vznikají její přebytky krve a zvyšuje se její expirace. Proto většina transfuzních stanic přistoupila nebo přistupuje na systém zvaní dárců krve výhradně podle aktuální potřeby. Občasné mediální zprávy o nedostatku krve a dárců krve jsou nepravdivé a zavádějící. To nic ale nemění na skutečnosti, že je potřeba neustále provádět nový nábor dárců tak, aby se dárcovská populace obnovovala a byla co nejširší. Oceňování dárců krve ČČK provádí i nadále a pro čerstvé držitele medailí a křížů pravidelně provádí slavnostní ocenění a společnské akce. Vše je v organizační působnosti oblastích spolků ČČK, podle místa trvalého bydliště dárce. Pokud jste nebyl na ocenění pozván, obraťte se prosím na tento OS ČČK. Darování krve je činnost přísně regulovaná tak, aby odběry byly pro dárce krve maximálně bezpečné a mohu Vás ubezpečit, že při dodržování všech stanovených postupů, nehrozí dárci krve, ani pravidelnému, žádné zdravotní riziko.

Dr.M.Bohoněk, 09.07.2013

transfuze a testy v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda to, že jsem dostala transfuzi může nějak ovlivnit výsledky screeningu - vyšetření krve na vrozené vady v těhotenství.

Předem díky za odpověď

M.Míková Kořínková

08.07.2013, Michaela

Vyšetření krve

Nikoli, transfuze tyto testy neovlivní.

Dr.M.Bohoněk, 09.07.2013

Dotaz

Dobrý den,
chtěl bych darovat krev, ale nevím zda-li je to možné, jestliže užívám léky typu SSRI.
Děkuji

04.07.2013, Petr

Darování krve a antidepresiva

Záleží na důvodu, proč lék užíváte. Osoby s chronickou či endogenní depresí jsou z dárcovství krve vyloučeny. Občasné užívání antidepresiv pro léčbu přechodných a málo závažných obtíží, z dárcovství krve nevylučuje.

Dr.M.Bohoněk, 04.07.2013

37.TT, fraxiparin

Dobrý den, ráda bych se informovala. Jsem 37.TT, Poloha plodu je KP, mám tudíš plánovaného císaře, datum ještě neznám. V pondělí mi vypouštěli trombus na levé noze v podkolení. Od té doby si tedy Píchám 1x24/hod Fraxiparin forte 0,6. A k tomu mi nasadili detralex- první 3 dny 6 tabl. další 4 tabl a poté jen 2.Nutno podotknout, že mi ani jednou nebrali krev na srážlivost krve.. Mám tedy strach, abych třeba při císaři nevykrvácela... Mám se dožadovat testů? Nebo je to běžný postup? Moc Vám děkuji za odpověď.. B.Hofmanová

28.06.2013, Hofmanová Bronislava

Tromboza v těhotenství

Léčebný postup je v pořádku, nemusíte se ničeho obávat. Laboratorní vyšetření (nejen koagulační) bývá ale obvyklou součástí léčebné péče, protože je součástí celkového diagnostického závěru a může další postupy modifikovat.

Dr.M.Bohoněk, 29.06.2013

Trombofilie

Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat,jestli má nějaký negativní vliv THC na trombofilii? Děkuji

25.06.2013, Andrea Svobodová

Marihuana a tromboza

Jistě a nemalý. Samotný abusus marihuany je významným rizikovým faktorem vzniku trombozy, zejména jsou v této souvislosti popisovány fatální srdeční příhody.

Dr.M.Bohoněk, 26.06.2013

trombocyty

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaké jsou rizika u zvýšených trombocytů. Při posledním odběru jsem měla 405 ( norma podle laboratoře je do 350). Měla bych dodržovat nějaké opatření, abych třeba zabránila vzniku sraženin? Hrozí mi nějaké riziko? Byla jsem vyšetřována před 5 lety na hematologii v Brně, provedeny různé vyšetření, včetně JAK2 a bcr/abl, obojí negativní, na příčinu se nepřišlo, šlo tedy zřejmě o reaktivní zvýšení.Mám tento problém už asi 13 let, někdy o jsou trombocyty v normě, ale většinou jsou lehce zvýšené. Je možné, že bych měla hodnotu trombocytů při horní hranici a vlivem nějaké infekce nebo menstruace se trombocyty zvýšily? Chystáme se k moři, je nutné nějaké opatření? Nikdo se nad zvýšenou hodnotou nepozastavuje. Děkuji za odpověď a omlouvám se za obsáhlý dotaz.

21.06.2013, Hana

Zvýšené trombocyty

Popisované zvýšení hodnot trombocytů podle všeho není klinicky významné a není potřeba se s ním trápit. V medicíně neplatí nic absolutně a překročení administrativních mezí některého biologického parametru (v daném případě navíc relativně malé), nemusí nutně znamenat chorobný stav. Na dovolenou k moři jeďte bez obav.

Dr.M.Bohonek, 24.06.2013

Syrovátka + warfarin

Dobrý den. Před rokem a půl jsem prodělal trombózu a denně užívám warfarin (6.25 mg). Jelikož mám zakázaný sport tak se snažím posilovat a před časem jsem začal požívat nápoj syrovátky. Zjistil jsem, že v syrovátce je obsažena kys. listová. Rád bych věděl, v jakém množství a jak často mohu syrovátku požívat aby se nezvýšila krvácivost, či jiné problémy. Děkuji

19.06.2013, Jan Máša

Syrovátka + warfarin

Kyselina listová (acidum folicum) je vitamin ze skupiny vitaminů B a její současné užívání (v jakékoli formě) současně s Warfarinem je možné. S Warfarinem se nesmí požívat potraviny, které obsahují zvýšený obsah vitaminu K, tj. zejména listovou zelenina. A zde dochází k častému omylu, že lidé zaměňují listovou zeleninu s kyselinou listovou...

Dr.M.Bohoněk, 19.06.2013

Liedneská mutace

Dobrý den jsem se chtěla zeptat platí se odběry na liendesnkou mutaci kdy jsem tam volala řekli že ano a dneska jsem tam byla buhžel mi neřekla že mám přijít na lačno tak musím zítra a ptala jsem se jest-li se to platí a kolik a paní doktorka řekla že ne když mi to zjistili na gynekologii děkuji za odpověĎ

17.06.2013, Marcela

Vyšetření na Leidenskou mutaci

Pokud jste samoplátce, tak úhrada je podle aktuálního ceníku dané laboratoře. Pokud budete mít doporučení (žádanku) od poraktického nebo odborného lékaře, vyšetření hradí zdravotní pojišťovna. Na toto vyšetření nemusíte být na lačno.

Dr.M.Bohoněk, 18.06.2013

Cyclo3fort

Dobrý den, mohu darovat krev při dlouhodobém užívání tablet Cyclo3fort (2 tablety denně)? Děkuji

14.06.2013, Alena

Darování krve a Cyclo 3 fort

Můžete.

Dr.M.Bohoněk, 18.06.2013

Darovani plazmy

Dobry den, mohu darovat plazmy, kdyz jsem byla pred 12 lety radne prelecena? Dekuji

08.06.2013, Iza

Darování plazmy

Neuvedla jste chorobu, se kterou jste byla léčená. Proto Vám na otázku nemohu odpovědět.

Dr.M.Bohoněk, 09.06.2013

Dotaz

Dobrý den,kromě těchto tří horších výsledků rozboru krve,mám ostatní dobré.Jedná se o MCH 29,2,RDW 14,1 a PDW 12,9.Co to znamená?Děkuji za vysvětlení.Anna

05.06.2013, Anna Němcová

Výsledky krevního obrazu

Jedná se o pomocné parametry, jejichž malé odchylky nejsou klinický významné. MCH = průměrný obsah hemoglobinu v erytrocytu, RDW = rozmezí velikosti erytrocytů, PDW = rozmezí velikosti trombocytů.

Dr.M.Bohoněk, 09.06.2013

mutace a antidepresiva

Dobry den chtela bych se zeptat mam leidenskou mutaci krve a lecim se s panickou poruchou a beru antidepresiva olwexya 75mg jestli sew to nevAdi te krvi dekuji moc za odpoved

03.06.2013, Lucie Vosalova

Mutace a antidepresiva

Nevadí, lék můžete užívat.

Dr.M.Bohoněk, 09.06.2013

opuchy nôh

Nohy mi opuchajú už skoro 15 rokov, ale až teraz som mala zápalenú žilu na ľavej nohe 14.01.2013 som bola hospitalizovaná na chirurgickom oddelení.Osem dní mi pichali fraxíparin po prepustení užívam WARFARIN A DETRALEX záver akútna flebotrombóza ĽDK.Začiatkom mája sa mi objavilo to isté na pravej nohe.O 2 týždne má objednali na vylúčenie hyperkoagul.stavu, lenže po 2 týždňoch má pán doktor ani nepozrel a objednal má o 6 mesiacov na kontrolu.Obvodný lekár bol prekvapený. ale predpísal mi vessel due f neviem či môžem kombinovať warfarinom, detralexom, lexasurinom.
Za odpoveď ďakujem

29.05.2013, Alžbeta Vašková

Flebotromboza

Vessel Due s uvedenými léky kombinovat můžete. Více se ale k Vaší problematice bohužel takto na dálku nemohu vyjádřit, bez bližších informací a vyšetření pacienta to nelze.

Dr.M.Bohoněk, 09.06.2013

přitomnost anti-Cw protilatky

Dobry den mam strašne duležitou otazku s přitelem chodime darovat krev a přitely dneska přislo že ho trvale vyrazuji že mu našli přiomnost anti-CW protilátky potřebuji vedet co to znamena a neco otom strasne se bojim dekuji moc za odpoved

29.05.2013, Andrea

Anti-Cw protilátky

Jedná se o protilátky proti krevně skupinovému systému Cw, který je součástí komplexu Rh. Tyto protilátky vznikají po kontaktu s cizí krví, tj. po krevní transfuzi nebo po porodu. Klinický význam závisí na jejich síle (titru) a může se v časem měnit, tj. slábnout. Není potřeba se proto děsit, bližší informace Vám podají příslušné transfuzní stanici.

Dr.M.Bohoněk, 09.06.2013

33 tt

Dobrý den pane doktore,
jsem ve 33 tt a vyslo mi spatne vysetření. píšu dle zprávy:
V plasme pacientky zjistena nepravidelná tepelná antierytrocytární aloprotilátka anti- Cw reagující v enzymovém(papain)testu(litr 4+) - z hlediska HON klinicky významný nález.
Senzibilizace erytrocytu protilátkami neprokázána.
Zaslete nesrážlivý krevní vzorek otce dítěte k vyšetření Rh fenotypu.
Ja mam krevní skupinu B+ a prítel -

Moc nevím co to vsechno znamená, jestli je dítě nejak ohroženo.
Pan doktor mi toho moc nerekl.
děkuji za odpověd.

27.05.2013, katerina

Vyšetření ve 33.t

Neznám detaily výsledku laboratorního vyšetření, ale podle toho, co píšete, se nezdá, že by se mělo v dané chvíli jednat o klinicky významný nález z hlediska rizika postižení plodu. Vyšetření je nutné zopakovat a bližší informace by Vám měl poskytnout ošetřující gynekolog.

Dr.M.Bohoněk, 28.05.2013

Dovolená

Dobrý den, jsem ve 14.týdnu těhotenství a začátkem července se chystáme s manželem letecky na dovolenou. Cesta potrvá zhruba 7 hodin s přestupem. Těhotenství probíhá v pořádku. Je možné použít nějaké léky na ředění krve jako např. Anopyrin, Acylpirin? Děkuji

27.05.2013, Hana Šumpíková

Let

Pokud nejste trombofilik, měla by postačovat běžná prevence, tj. dostatek tekutin a průběžný pohyb a cvičení během letu.

Dr.M.Bohoněk, 28.05.2013

Dárcovství krve - celiatik

Dobrý den,

jsem celiatik a musím dodržovat bezlepkovou dietu.
Chtěl jsem se zeptat, zda mohu darovat krev.
Děkuji za odpověď.

27.05.2013, Pavel Hradil

Celiakie a darování krve

Pokud nemáte obtíže, můžete být dárcem krve.

Dr.M.Bohoněk, 28.05.2013

Krevní obraz -Trombocyty

Dobrý den,
pane doktore,byla jsem na předoperačním vyšetření krve,zajímalo by mě co znamená ..Trombocyty-nemám tam žádné hodnoty jen vedle toho napsáno,sraženiny v krvy. Protrombinový test INR Quick 0,91 a Protorombinový test Ratio Quick 0,90. Velice Vám děkuji za Vaší odpověď. :-)

25.05.2013, Libuše

Krevní obraz

Odběr je nutno zopakovat, vzorek nebylo možné řádně na trombocyty vyšetřit.

Dr.M.Bohoněk, 28.05.2013

tetovanie s crohn choroba

Dobrý deň chcel by som sa spytat ci si môžem dať tetovanie na M. Crohn chorobu...uzivam lieky pentasa sachet, helicid, imuran, ursofalk a acidum folicum...dakujem za odpoveď

24.05.2013, Radoslav

Tetování a M.Crohn

Toto není otázka v odbornosti těchto stránek, ale na Vašeho ošetřujícího lékaře.

Dr.M.Bohoněk, 28.05.2013

doživotně warfarin?

Dobrý den,
mám homozygotní Leidenskou mutaci, heterozygotní MTHFR. Před 6 ti lety jsem prodělala ileofemorální trombózu. A to proto, že se sešlo více rizikových faktorů najednou. Před trombózou jsem 5 let užívala HAK a bez problémů. Před počátkem trombózy jsem již měla HAK vysazenou. Stále užívám warfarin. Nyní mi můj lékař sdělil, že není důvod užívat warfarin dál, nicméně nikdo mi nezaručí, že se trombóza nebude opakovat. Jde mi o to, že při případném otěhotnění při warfarinu je těhotenství určené k interupci. Prosím, napište mi co si o tom myslíte. Děkuji!

23.05.2013, Marie

Leidenská mutace a těhotenství

Pokud je angiologický nález v žilách postižených trombozou normální a došlo k rekanalizaci, je možné obvykle Warfarin vysadit. Vzhledem k MTHFR mutaci doporučuji užívat vit B komplex F 1 dr ob den. V každém případě je ale potřeba se doživotně vyvarovat užívání HAK. Při otěhotnění se pak tyto případy obvykle řeší denní aplikací nízkomolekulárního heparinu až do konce šestinedělí. Tedy rozhodně ne umělým přerušením těhotenství. Nicméně z mé strany se jedná pouze o teoretickou spekulaci, protože neznám detailně váš zdravotní stav. Konkrétní rozhodnutí a doporučení o dalším postupu by měl stanovit odborný lékař (hematolog) na základě posouzení celkového zdravotního stavu a velikosti trombofilního rizika.

Dr.M.Bohoněk, 23.05.2013

Darování krve

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, byla jsem podruhé darovat krev, poprvé byl průběh dobrý, sestra napíchla žílu i přesto, že mám problém s tím že mi žíly nechtějí vylézt ani po zaškrcení paže. Podruhé bohužel byla na odběru jiná paní, žílu sice napíchla, ale proud krve byl slabý, a ruka mi při zaškrcení velmi bolestivě mrtvěla. Škrtidlo mi nechtěla povolit, je možné že sestra nechtěla škrtidlo sundat, proto krev tolik netekla? a je možné něco udělat proto aby byly žíly po zaškrcení alespoň hmatatelné? Děkuji a přeji pěkný den.

22.05.2013, HLadíková Jana

Potíže pri odběru

V daném případě je řešení obtížné. Někteří dárci mají problematický žilní přístup a vpich se obtížně provádí, což je zřejmě i Váš případ. Doporučuji se před odběrem pořádně napít.

Dr.M.Bohoněk, 23.05.2013

kam se obrátit a kde provedou odběry na mutaci

Dotazuji se prosím, kam se má obrátit můj 32 syn, který vloni v srpnu prodělal HŽT s PE, resp., ve kterém zdrav. zařízení mu provedou odběr a vyhodnotí jej. Jedná se zřekmě s nejvetčí pravděpodobností o laydenskou mutaci. Odběr mu byl doporučen lékařem, ale musí si sehnat zdrav. zařízení, jteré toto provede. Proto se obraccím o radu na Vás. Děkuji za odpověď.

21.05.2013, alena pavlová

Vyšetření na trombofilie

Vyšetření na trombofilní stavy vám provede spádová hematologická ambulance, což by měl ošetřující praktický lékař vědět a syna tam poslat.

Dr.M.Bohoněk, 23.05.2013

Darování plazmy

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda když sem bral cca dva měsíce antidepresiva, konkrétně arketis, zda mohu darovat plazmu ?

Děkuji.
Hezký den

20.05.2013, Vladimír

Antidepresiva a darování

Pokud jste bez obtíží, můžete se plazmu darovat bez omezení.

Dr.M.Bohoněk, 23.05.2013

plicní rmbolie

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je vhodnější po prodělání plicní embolie a po propuštění z nemocnice užívat Warfarin nebo nízkomolekulární heparin.( byla zástava dýchání a zástava srdce ) Dále bych se chtěla zeptat, kdy je možné udělat genetické vyšetření, zda mám genetické předpoklady ke vzniku trombozy. Děkuji za odpověď.

19.05.2013, zlata

Užívání léků po policní embolii

Následná léčba po prodělané plicní embolii je možná oběma způsoby s tím, že nízkomolekulární hepariny jsou zpravidla krátkodobým řešení, dlouhodobě se pak užívá obvykle právě Warfarin. Indikace léčby je individuálí, záleží na klinickém stavu a stupně postižení. Podrobné hematologicko-genetické vyšetření na trombofilie je možné udělat kdykoli.

Dr.M.Bohoněk, 23.05.2013

leiden

Dobry den, jen bych se chtěla zeptat, zda je mmozne k Leidenske mutaci užívat leky na stitnou zlazu??dekuji

17.05.2013, Lenka

Léky při mutaci FV Leiden

Ano,bez obav.

Dr.M.Bohoněk, 23.05.2013

F V Leiden heterozygot

dobrý deň, po potrate mi zistili tento faktor. moji rodičia ani starý rodičia už nežijú, tak neviem či ho mali. mamka mala jeden potrat a tri deti. chcem sa spýtať aké je riziko že ho bude mať moja dcéra, príp. či ho možu mať moji bratia-majú 42 a 40 rokov, doteraz nemali vačšie zdrav. problémy, teda ani operácie, úrazy. vďaka

16.05.2013, janka

F V Leiden

Záleží na tom, zda jste tzv.heterozygotní (tj.znak pouze od jednoho z rodičů) nosič mutace FV leiden nebo homozygotní (znak máte zděděný od odbou rodičů). V případě heterozygocie (obvyký případ), pokud otec dětí tento znak nemá, je riziko přenosu na děti 25%. Vyšetření dcery i bratrů si lze nechat provést ve spádové hematologické (případně genetické) ambulanci na základě požadavku praktického lékaře nebo jako samoplátce.

Dr.M.Bohoněk, 23.05.2013

Anestezie

Dobrý den,chci se zeptat kdy je možné po celkové anestezii jít na testy dárcovství ledviny.Mám podstoupit zvětšení prsou ale chtěla by jsem darovat ledvinu příteli.Zajímá mě za jak dlouho po tomto zákroku smím pokračovat v testech.Děkuji předem za odpověď Kateřina

10.05.2013, Kateřina

Testy na dárcovství a anestesie

Laboratorní vyšetření můžete podstoupit kdykoli, tj. i po operaci.

Dr.M.Bohoněk, 12.05.2013

MTHFR a endometrioza

Dobry den,
chtela bych vas poprosit o radu- mam mutaci MTHFR C677T homozygot a endometriozu. Mivala jsem silne bolesti, problem otehotnet, podarilo se az po 2 letech po IVF. V tehotenstvi jsem mela hladinu homocysteinu v norme, pichala jsem si ale projistotu celou dobu Zibor. Ted mam 9 mesicni holcicku a opet problemy s endometriozou, protoze chci mit jeste dalsi dite, jedinou ,,lecbou" je nemenstruovat a tedy brat kontinualne antikoncepci. Ted beru gestagenni Cerazette, ale hodne z ni krvacim a jedina zbyvajici moznost je uz pouze kombinovana HA. Mam ale strach z trombozy, muj otec mel trombozu taky- pourazovou. Jak moc je zvysene riziko trombozy pokud bych HA brala? Nebo pripadne nevedel by jste mi poradit nejake bezpecnejsi reseni... Moc dekuji, Eva

08.05.2013, Eva

MTHFR a HA

Samotná mutace MTHFR C677T s normální hodnotou homocysteinu není klinicky příliš významný trombofilní faktor a HA sama o osobě představuje větší riziko vzniku žilní trombozy. Domnívám se proto, že nasazení HA ve Vašem případě by nemělo představovat zásadnější problém. Nicméně je potřeba znát všechna případná trombofilní rizika a doporučuji proto vyšetření a konzultaci v odborné hematologické ambulanci. O případných jiných možnostech řešení z hlediska ovlivnění menstruačního cyklu se musíte obrátit na gynekologa.

Dr.M.Bohoněk, 09.05.2013

zvýšené jaterní testy , bolest hlavy ...

dobrý den , chtěla bych se zeptat co znamenají hodnoty u 12 lete holky která ještě nemenstruluje ..ALT 1.26 , ATS 0.77, CA inoniz.vypoč.1.25 , CRP 7.0 ASLO 698 VH dcera bývá často unavená a dlouhodobě trpí bolesti hlavy, většinou při vyčerpání..popisuje tlaky v hlavě . Doktorka říká že asi málo pije . Tlak ma nízký. Jsme objednání na sono bříška, rentg.jater a žlučníku za měsíc . Stěžuje si na bolest nohy ..při změně počasí většinou ..tom trpí již od 4 let . Mam obavy . Děkuji za odpověď.

30.04.2013, vlasta

Laboratorní výsledky

Bez bližších informací a konkrétní znalosti pacienta se nelze takto na dálku vyjádřit. Veškeré informace si Vám může poskytnout pouze ošetřující lékař.

Dr.M.Bohoněk, 30.04.2013

Fraxiparine

Dobrý den, mám prosbu a otázku. Nedávno se mi stal úraz s kolenem a nyní se léčím. Lékař mi předepsal Fraxiparin (každý den injekčně do břicha). Chtěla bych vás poprosit o radu, jak je to s antikoncepcí? Beru ji normálně dál, ale nejsem si jistá, zda to není problém a zda jsem i teď chráněná? Děkuji za odpověď

30.04.2013, Kateřina

Fraxiparine a antikoncepce

V daném případě můžete antikoncepci užívat bez obav dále.

Dr.M.Bohoněk, 30.04.2013

Dárcovství krve

Dobrý den

ráda bych začala pravidelně darovat krev, avšak, neznám svou krevní skupinu. Jaký je v tomto případě postup? Mám se domluvit na vyšetření a teprve poté, budu-li moci krev darovat, si domluvím druhou návštěvu?

Děkuji vám!

27.04.2013, Katka

Darování krve

Prvodárce přijímáme bez omezení, vyšetření krevní skupiny se provádí po odběru.

Dr.M.Bohoněk, 30.04.2013

Fraxiparine 0,3 ml

Mám po operaci : kod ZP 66039 - ASK levé, byl mi naordinován Fraxiparine 0,3 ml. Je možno současně i požívat alkoholické nápoje?_

24.04.2013, Jirka Franěk

Alkohol a Fraxiparine

Jedna sklenka nevadí. Je potřeba ale vědět, že alkohol může negativně ovlivnit účinky každého léku.

Dr.M.Bohoněk, 27.04.2013

Omezení odběrů v UVN Praha

Dobrý den,
na úvodní straně je uvedeno, že až do odvolání pozastavujete odběry některých skupin (včetně té mé). Chápu slovní spojení "do odvolání", ale vzhledem k tomu, že je tato zpráva vyvěšena již několik měsíců, jsem si chtěl ověřit její aktuálnost. Stále jsou odběry omezeny?

Děkuji.

P.S.: Možná by bylo dobré uvádět do zprávy nějaké datum - ať již datum poslední aktualizace sdělení, nebo datum minimální platnosti zprávy (s poznámkou: "Po tomto datu si ověřte stav telefonick/mailem/...").

23.04.2013, Lukáš

Odběry dárců krve

Pro značné přebytky krve jsme bohužel nuceni stále odběry dárců krve výrazně omezovat a regulovat. V současné době vybrané dárce krve zveme telefonicky. Pokud máte zájem krev darovat, domluvte se prosím na tel. 973203217.

Dr.M.Bohoněk, 27.04.2013

APTT v těhotenství

Dobrý den,

jsem v 38. týdnu těhotenství a vyšlo mi zkrácené APTT a to něco málo přes 21, na druhou stranu d- dimery vyšly velmi pěkně a to kolem 200. Před dvěmi týdny jsem měla na odběrech hodnoty APTT 23 a d-dimery 360. Jaké jsou další možné postupy? Jaké jsou rizika? Co to pro mě znamená?
Nemám žádnou mutaci.

Děkuji, Petra

21.04.2013, Petra

APTT

Z poslaných výsledků nevidím zásadní problém. Takto na dálku se ale nelze bez podrobnější znalosti Vašeho zdravotního stavu vyjádřit, přesnou informaci Vám podá pouze Váš ošetřující lékař.

Dr.M.Bohoněk, 22.04.2013

Placené vyšetření

Dobrý den, momentálně je mi 19, jsem po několika onkologických operacích bez násl. chemoterapické a radioterapeutické léčby. Mimo jiné mám za sebou i další výkony (ostranění polypu, cyst, ...) Již dlouho trpím na "virózy", bez zjevné příčiny, dlouhodobé teploty, celk. tělesnou únavu, krvácení ze stolice, tvoru oděrek v ústech a modřiny tvořící se bez jasných příčin nebo při neadekvatních zranění, bolesti břicha a občasné otoky uzlin, krvácení dásní. Bohužel se vždy při zákl. odběrech a testech neprokáže nic, co by vyvětlovalo tyto příznaky. Prošla jsem už i dalšími testy jako odběry na všemožné infekce, imunologické vyšetření, urologické, nefrologické, stomatologickékolonoskopické, stomatologické atd. vše bez výsledku. Bohužel se setkávám s laxností lékařů a většinou mě po základním vyšetření odešlou jinam se slovy, že to není jejich věc a mně nezbývá než hledat někoho dalšího. Vše čím jsem si prošla jsem si vybojovala až po dlouhé době a po tom, co jsem si musela projít přes psychologii a psychiatrii, aby potvrdili, že nejsem blázen. Přitom se zatím vždy našlo něco, co mé příznaky vysvětlilo. Tedy až na tyto. Myslím, že tohle už je jedna z posl. možností, co mi zbývá, a myslím, že je celkem adekvátní k těm všem příznakům, hlavně tedy modřinám a krvácení. Proto jsem se chtěla zeptat, zda by nebylo možné si zaplatit vyšetření u Vás, třeba i s punkcí kostní dřeně, nebo jak získat doporučení k Vám. Moji doktoři mi nechtějí psát žádná doporučení a moc je nezajímám. Vím, že to možná všechno zní hloupě a zoufale, ale já už chci také žít normální život a nejen čekat, co se kde zase objeví. Tak jako tak děkuji za Váš čas. S pozdravem. Aneta Zvolská

17.04.2013, Aneta Zvolská

Hematologické vyšetření

Objednat se u nás můžete na tel. 973203208. Nemůžeme Vám ale pochopitelně zaručit, že dojdeme k jednoznačnému diagnostickému závěru. S sebou je potřeba, aby jste měla všechny výsledky dosud provedených vyšetření.

Dr.M.Bohoněk, 22.04.2013

Darování krve

Dobrý den,chtěl bych pravidelně darovat krev,ale můj genotyp je prý vzácný a tak o mou krev není zájem. Mám krevní skupinu A1+ Ccee s fenotypem Kk a rád bych věděl v čem je největší problém s darováním takto označené plné krve.Předem děkuji za vysvětlení.Pavel

17.04.2013, Pavel

Darování krve

Jedná se o antigen Kell (velké "K"), který u příjemců, kteří jej nemají (a takových je většina) způsobí tvorbu tzv. nepravidelných protilátek anti-Kell s rizikem potransfuzních reakcí při následných transfuzích.

Dr.M.Bohoněk, 21.04.2013

Vitální indikace



V odpovědi na dotaz z 18.3. (Transfuze) odpovídáte, že "Důležitá je ovšem poznámka, že nesmí být podána krev z vitální indikace, tj.bez předtransfuzního vyšetření". Protože se mě také toto dotýká, rád bych věděl, co vlastně znamená to "z vitální indikace" a co nastane, když by mi byla dána 0 negativní, kterou dle mé zprávy, kterou mám nosit u sebe, také nemám dostat. A dábvá se O negativní v akutních případech automaticky? Velmi děkuji za vysvětlení,
František

15.04.2013, František

Vitální indikace

Podání krve z vitální indikace je takový případ, kdy není čas zjišťovat krevní skupinu pacienta a provádět laboratorní předtransfuzní vyšetření (např. při urgentním příjmu závažného úrazu). V takovém případě se podávají tzv.univerzální přípravky, tj. krev (erytrocyty) 0Rh+ a plazma AB (bez rozdílu Rh). Pokud by ve Vašem případě byla podána krev 0Rh-, mohlo by dojít k potransfuzní hemolytické reakci, jejíž závažnost (od mírné až po těžkou) by záležela na síle (titru) vytvořených nepravidelných protilátek u příjemce proti krvinkám dárce.

Dr.M.Bohoněk, 17.04.2013

Darování ledviny

Dobrý den, jsem čestný dárce krevní plazmy a rozhodl jsem se darovat rodiči ledvinu. Můžu s jednou ledvinou darovat dále plazmu popř. krev.
Děkuji Z.V.

12.04.2013, Z.Vaclavik

Dárcovství po odnění ledviny

Pokud bude vše v pořádku a nebudete mít žádné zdravotní komplikace, tak 6 měsíců po operaci můžete být opět dárcem krve a jejích složek.

Dr.M.Bohoněk, 13.04.2013