Oddělení hematologie, biochemie a krevní transfúze Ústřední vojenské nemocnice v Praze

Napište nám

Darování krve a lék Detralex

Dobrý den.
Chtěl jsem se zeptat, zda-li je možné darovat krev při krátkodobém užívání léku Detralex. Užívám ho z důvodu opakujících se prasklin konečníku.
Děkuji za odpověď.

03.12.2013, František Nový

Darování krve a Detralex

Při užívání léku Detralex můžete krev darovat.

Dr.M.Bohoněk, 03.12.2013

Fraxiparin

Dobrý den, užívám fraxiparin 10x0,4ml na ředění krve po úrazu kotníku a chtěl bych se zeptat jestli by to mělo nějaký vliv, kdybych si zakouřil marihuanu? kdyžtak za jak dlouho po užití poslední dávky fraxiparinu, bych si mohl bez obav dát?

02.12.2013, Pavel

Fraxiparin a marihuana

Fraxiparin užíváte proto, aby se zabránilo vzniku žilní trombozy po úrazu dolní končetiny. Kouření marihuany proto rozhodně v tuto chvíli nedoporučuji, protože ta sama osobně působí jako trombofilní faktor (tj. sama o sobě může způsobit zvýšenou srážlivost krve a následnou trombózu), tj. v daném případě by působila proti léčebným účinkům Fraxiparinu.

Dr.M.Bohoněk, 02.12.2013

wafarin

Dobrý den, chci se zeptat zdali mohu darovat plazmu když jsem před týdnem už wafarin vysadíl, děkuji za odpověď.

02.12.2013, Jaroslav

Darování plazmy po vysazení Warfarinu

Ano, můžete.

Dr.M.Bohoněk, 02.12.2013

Trombofilie+ tetování

Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat,už přes rok si přeji tetování ale nejsem si jistá zda si ho mohu pořídit pokud mám Trombofilii..( přesněji to mám napsáno ve zprávě jako: opis DNA ..prokázána v heterozygotním stavu přítomnosti Leidenské mutace genu F5 ...v heterozygotním stavu přítomnosti mutace C677T v genu MTHFR a mutace A1298C v genu MTHFR, což prý vede ke zvýšené hladině homocysteinu ).

Předem děkuji za odpověď

29.11.2013, Barbora

Trombofilie a tetování

S touto diagnózou by jste v prvé řadě měla být ve sledování odborné hematologické ambulance, kde by jste se vše potřebné dozvěděla. Principiálně ale tetování v daném případě nevadí.

Dr.M.Bohoněk, 01.12.2013

dotaz

Dobrý den,
kdy lze darovat krev v Poděbradech jsem se nikde nedočet děkuji

28.11.2013, karel

Darování krve v Poděbradech

Letos v Poděbradech již odběr dárců krve nebude, sledujte prosím naše stránky v příštím roce.

Dr.M.Bohoněk, 28.11.2013

janskeho plaketa

Dobrý den,
zajímalo by mě, zda se stále uděluje Jánského plaketa za odběry? V našem případě se jedná o 10 odběr.
Děkuji, VP.

21.11.2013, V.Prochazkova

Janského medaile

Ano, medaile Dr.Janského je ocenení pro bezpříspěvkové dárce krve a jejích složek, které uděluje ČČK, resp.jeho místně příslušný obvodní spolek podle trvalého bydliště dárce krve. Více naleznete na těchto stránkách v horní liště "Pro dárce".

Dr.M.Bohoněk, 21.11.2013

Darování - kostní dřeň

Moc Vám děkuji za zprávu, potěšila!:-)

17.11.2013, Jana

trombofilne mutacie a riziko trombozy

Dobry den, pred 3 rokmi som spontanne potratila a v dosledku toho som sa dala na hematologii otestovat. Zistili mi mutaciu MTHFR A1298C, mutaciu FXII C46T a mutaciu PAI, vsetky tri v heterozygotnej forme. Mala som aj pozitivne D-dimery a zvysenu aktivitu koagul. faktorov, preto som na odporucanie hematologicky uzivala niekolko mesiacov Wobenzym a vysledky sa dostali do normalu. Hned ako sa mi znova podarilo otehotniet, chodila som na pravidelne kontroly na hematologiu a tehotenstvo nastastie prebehlo bez problemov a bez nutnej liecby. Dnes mam zdravu takmer 22 mesacnu dcerku. Chcem sa len opytat, predstavuju tieto mutacie ak su v heterozygotnej forme aj nejake vyrazne vyssie riziko trombozy v beznom zivote, pokial sa u mna nevyskytuju ine rizikove faktory (obezita, nezdrava strava, fajcenie, hormonalna ATK)? Vopred velmi pekne dakujem za odpoved.

15.11.2013, Lenka M.

Trombofilní mutace

Ani jedna z uvedených trombofilních mutací nepředstavuje klinicky významné riziko a s největší pravděpodobností nebyly ani příčinou popisovaného spontánního potratu. A u dítěte se tato problematika vůbec neřeší, takže není potřeba se více znepokojovat.

Dr.M.Bohoněk, 16.11.2013

snížené leukocyty

Dobrý den,

byl jsem na kontrolním odběru krve před darováním a byla mi zjištěna snížená hladina leukocytů (dříve něco přes 4, nyní něco málo přes 2). O zvýšených leukocytech při zánětlivých onemocněních vím, ale co může indikovat, že leukocyty jsou snížené? Jinak se cítím zdráv. Děkuji za odpověď.

15.11.2013, Petr B.

Snížené leukocyty

Hodnota snížených leukocytů může být při předodběrovém vyšetřením dána způsobem vyšetření - kapilárním odběrem z prstu. V takovém případě se vyšetření opakuje, případně provádí kontrolní odběr ze žíly. Nebo se může jednat o přechodný stav např. při viróze. Otázku ale prosím příště položte přímo lékaři, který Vás před odběrem vyšetřuje, takto na dálku se nelze přesněji vyjádřit.

Dr.M.Bohoněk, 16.11.2013

Darování - kostní dřeň

Dobrý den, ráda bych darovala kostní dřeň. Mohu ještě? Je mi 41 let a žádné léky trvale neužívám, ani antikoncepci.

13.11.2013, Jana

Vstup do registru dárců kostní dřeně

Vstoupito do registru dárců kostní dřeně můžete i ve vyšším věku, než je 35 let, ale za podmínky poskytnutí finančího příspěvku na laboratorní vyšetření ve výši 1500,-Kč. Bliží informace naleznete na www.kostnidren.cz

Dr.M.Bohoněk, 14.11.2013

darovani vajicek

Dobry den,jsem darkyni vajicek a uz 6ty den si picham hormony gonal,mohu si dat sklenku vina? Nebo musim cely stimulacni program nepit alkohol? Dekuji za odpoved

07.11.2013, marcela

Darování vajíček

Domnívám se, že jedna sklenka vína neuškodí. Informujte se ale u svého ošetřujícího lékaře - gynekologa, toto není naše odborná oblast.

Dr.M.Bohoněk, 09.11.2013

Warfarin 5 mg a fraxiparine 0,6 ml

Dobrý den,
mám trombozu levé dolní končetiny. Dostala jsem injekce Fraxiparine 0,6 ml aplikace 1x denně a zároveň i warfarin 5 mg stejné dávkování.Mohu brát obojí zároveň. Děkuji

07.11.2013, Marcela

Warfarin a Fraxiparin

Dlouhodobé současné užívání obou těchto preparátů rozhodně není obvyklý postup. Současně se tyto léky užívají několik dnů při převádění z Fraxiparine na Warfarin. Pak se již Warfarin bere samostatně. Informujte se u ošetřujícího lékaře, zda jste správně porozuměla jeho pokynům.

Dr.M.Bohoněk, 09.11.2013

Patologické

Dobrý den, ve zprávě od lékaře mám uvedeno:
Patologické: Odhad GF-MDRD S 1.19, Fosfor - odpad 13.7, Fosfor U 3.9. Objem U 3 500, B MPV 6.2, Draslík S 4.89.Prosím o vysvětlení , co znamenají tyto hodnoty, jestliže jsou patologické.
Děkuji a přeji hezký den.

04.11.2013, Jaroslava

Laboratorní výsledky

Bez bližší znalosti zdravotního stavu, důvodu laboratorního vyšetření a kontextu celého laboratorního nálezu nemohu na Vaši otázku odpovědět. Bližší informace Vám podá ošetřující lékař, který laboratorní vyšetření indikoval.

Dr.M.Bohoněk, 09.11.2013

warfarin

Dekuji za predeslou odpoved. Chtel jsem se jeste jen zeptat,jestli kdyby deda prestal brat warfarin a bral misto nej rutin 500mg s vitaminem C500mg to jako na redeni krve misto warfarinu a k tomu prirodni leky na cirkulaci krve,treba i ginko bilobu,je to mozne? Vite,bere warfarin uz dlouho a je mu hur a hur,bojim se o nej

02.11.2013, Samuel Sanik

Warfarin

Rutin, resp. Ascorutin, není lék na "ředění" krve a nelze jím proto Warfarin nahradit. Případnou náhradu Warfarinu nebo jeho úplné vysazení, musíte opravdu probrat s ošetřujícím lékařem. Nikdo jiný a na dálku již vůbec ne, Vám k tomu více neporadí.

Dr.M.Bohoněk, 09.11.2013

Zelená cesta

Dobrý den,
neuvažujete začlenit do Zelené cesty i dárce krve (např. od 20 nebo 25 odběrů), kteří chodí na odběry v ÚVN? Byl by to příjemný benefit.
Přeji pěkný den

31.10.2013, Vilda

Zelená cesta pro dárce krve

Jedná se o zajímavý podnět, zkusíme to probrat s vedením ÚVN.

Dr.M.Bohoněk, 09.11.2013

Gilbertova choroba

Dobrý den, chci se zeptat jestli je možné darovat krevní plazmu a plnou krev s gilbertovou nemoci?

26.10.2013, Eva Nová

Gilbertova choroba a darování plazmy

Ano, při běžné formě Gilbertovy choroby, pokud není hladina bilirubinu příliš vysoká nebo nejsou jiné komplikace, je možné plazmu darovat.

Dr.M.Bohoněk, 30.10.2013

leiden

Dobry den chtěla jsem se zeptat ohledne me kamarádky zjistili ji nedavno leidena spatna srazlivost krve a jeji pritel ji zaregistroval na dobrovolníka klinických studii muze to s touto nemoci vůbec podstoupit. Dekuji za odpoved

26.10.2013, Brona

Mutace F V Leiden a klinická studie

Záleží na tom, čeho se případná klinická studie týká a jaká je při ní vyžadována spolupráce dobrovolníka. Ve většině případů se domnívám, že leidenská mutace není překážkou účasti v běžných klinických studiích. Situaci je potřeba probrat se zodpovědným lékařem za klinickou studii.

Dr.M.Bohoněk, 30.10.2013

valfarin

Dobry den. Chtel jsem se zeptat ,jestli muj deda ktery ma 75let a bere valfarin ,muze brat dodatecne travici enzymy a doplnkove vytaminy jako treba rybi tuk,B-komplex nebo na cirkulaci krve ,ktere neobsahuji vitmin K? A co ginko biloba? Chtel bych mu pomoct. Ma dlouhodoby problem s nohou mel ji 2x zlomenou,nemuze chodit,bribyva na vaze. Dekuji za odpoved. Samuel

26.10.2013, Samuel Sanik

Warfarin a potravinové doplňky

Ano, všechny uvedené potravinové doplňky s vitaminem B je možné s Warfarinem užívat. Určitou opatrnost je potřeba ale mít při současném užívání léků z gingko bilboa, které mohou způsobit zvýšení účinku Warfarinu, tj. zvýšit riziko krvácení. Doporučuji se poradit s ošetřujícím lékařem.

Dr.M.Bohoněk, 30.10.2013

Homocystein

Dobrý den, chtěla bych se zeptat do jaké výše je hladina homocysteinu v pořádku? Včera sem obdržela výsledky testů z hematologie, kde se uvádí hladina mého homocysteinu 16.75, je mi 20 let. Předem moc děkuji.

24.10.2013, Nikola J

Homocystein

Záleží na referenčním rozmezí (normální hodnoty), jaké má nastavené laboratoř, kde Vám bylo vyšetření provedeno a také na věku pacienta. Obvykle u osob do 50-60 let je normální hodnota do 15,00, tj. ve Vašem případě se pravděpodobně jedná o zvýšenou hodnotu. Bližší informace Vám poskytne ošetřující lékař.

Dr.M.Bohoněk, 25.10.2013

Homocystein

Dobrý den,
naměřili mě homocystein 18,3,je mě 50let.Chtěla jsem se zeptat zda nemá na to vliv antikoncepce Miréna a zda bych neměla změnit antikoncepci.A nebo co mám udělat ,aby se zlepšil výsledek.
děkuji

22.10.2013, Romana

Homocystein

Nitroděložní tělísko Mirena neovlivňuje hodnoty homocysteinu. Nevím, jaké referenční meze má laboratoř, ve které bylo vyšetření provedeno, ale normální hodnota stoupá s věkem, tj. ve vašem případě by se nemělo ještě jednat o zvýšenou hodnotu, resp. o významně zvýšenou hodnotu. Nicméně hladinu homocysteinu lze pozitivně ovlivnit (tj. snížit) užíváním kyseliny listové (Acidum folicum) 1x1 nebo také B-komplexu, např. B-komplex Forte 1 dr.ob den. V každém případě ale doporučuji se nejprve poradit s Vaším ošetřujícím lékařem.

Dr.M.Bohoněk, 22.10.2013

Elfo

Dobrý deň,poprosim Vás o pomoc od februára tohto roku mávam bolesti krizov ,navštívila som neurologa,ortopeda,až som dá ocitla u reumatologa kde mi vyšetrili HLA ,kt.bilo pozit.čakám na Mri výš.na potvrdenie alebovyvr Bechtery mu edzi som bolaodberoch kde mi vyšetrili Elfo vsetky výsledky boli ok len som tam mala poznámku v gama frakcií prítomný paraprotein.Citala csom o tom na internete vraj ds avjedna nádorové ochorenie.ďakujem za vysvetleniea skorú idpoved

18.10.2013, katarina

Paraprotein

V daném případě je potřeba určit původ tzv.paraproteinu, tj. zda se jedná o průvodní nález revmatického onemocnění, jako je např. Bechtěrovova choroba nebo zda se jedná o produkt patologické linie lymfocytů (druhu bílých krvinek). Bližší informace Vám podá ošetřující lékař.

Dr.M.Bohoněk, 22.10.2013

Darování krve

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat za jak dlouhou dobu mohu darovat krev, pokud jsem 28.6.2013 podstoupila laparoskopii? Měla jsem mimoděložní těhotenství.
Děkuji

16.10.2013, Renata

Darování krve po laparoskopii

Za 6 měsíců po výkonu, pokud budete v pořádku.

Dr.M.Bohoněk, 22.10.2013

anti- c

Dobry den pane Dr,
chtela bych vas pozadat o radu. Jsem ve 20.tydnu tehotenstvi a byly mi zjisteny vysoke protilatky anti-c a to 64.
Zajimalo by me,jak zavazny je nalez a do jake miry je miminko ohrozeno?
Dekuji za odpoved.
Renata

16.10.2013, Renata

Protilátky anti-c

Titr 1:64 ještě není příliš vysoký a aktuálně nepředstavuje větší nebezpečí. Stav je potřeba sledovat kontrolním vyšetřením, bližší informace Vám poskytne ošetřující gynekolog.

Dr.M.Bohoněk, 22.10.2013

Dárci VZP

Je moc smutné, že skoro každá pojišťovna dárcům krve něco nabízí za získání medaile ... ale VZP nic

14.10.2013, Pavel

Benefity zdravotních pojišťoven pro dárce krve

Každá zdravotní pojišťovna má stanoveny vlastní benefity pro dárce krve, včetně VZP. Podrobné informace, které si ovšem prosím ještě ověřte dané pojišťovny, naleznete na těchto stránkách, po rozkliknutí záložky "Pro dárce" na horní liště.

Dr.M.Bohoněk, 22.10.2013

leukocity v moči u dítěte

Dobrý den,u mé 6-ti leté dcery zjistili leukocity v moči.
Chtěla jsem se zeptat jak moc je to závažné a co vše to muže znamenat,na podrobnější rozbor teprve čekáme.
Předem děkuji za odpověď

09.10.2013, Andrea Navrátilová

Leukocyty v moči

Přitomnost leukocytů (bílých krvinek) v moči může být příznakem zánětu močových cest nebo ledvin. Zdaleka se ale nemusí jednat o závažné onemocnění, na druhou stranu neměl by se takový výsledek podcenit. Bližší informace Vám podá ošetřující lékař.

Dr.M.Bohoněk, 22.10.2013

Syndrom lepivych trombocytov

Dobry den,mam 37 rokov.Pred pol rokom mi zistili trombofilny stav-syndrom lepivych dosticiek plus k tomu mutaciu FXII C46T hetero,mutaciu MTHFR A1298C hetero,mutaciu Pai-1 4G/5G-hetero.,mutaciu FXIII v341-homo.Predtym som nemala ziadne zdravotne problemy.Zistili mi to na zaklade dvoch spontannych potratov.Lekari mi kazali uzivat 1x denne 100 mg Anopyrinu.Niekde som sa docitala ze syndrom lepivych dosticiek sa bez klinickych priznakov nelieci.Nemam ziadne zdravotne problemy.V buducnosti ani neplanujem druhe tehotenstvo.Viete, pytam sa preto lebo Anopyrin je velmi zatazujuci liek a ked nemam ziadne problemy ci to treba uzivat.Nerada by som mala v buducnosti zaludocne vredy atd.Na kontroly na hematologiu budem chodit aj nadalej.Nestaci chodit raz za rok na kontrolne odbery?
Este sa chcem spytat na syna,ma 8 rokov,tiez mu zistili syndrom lepivych trombocytov,(ziadne ine mutacie)boli sme na vysetreni, na zaklade toho je to dedicne,ze to zistili mne.Kazali nam brat Anopyrin 30 mg denne.Predtym nemal ziadne problemy.Akurat ze mu diagnostikovali reflux.Po dobrati liekov Costi,mal reflux v poriadku.Ked mu davam Anopyrin sa mi zda ze ma problemy s vracanim kyseliny opät.Mam mu ho davat,alebo staci ak ho bude brat len v pripade zlomeniny,operacneho zakroku atd.
Dakujem vam za odpoved.

09.10.2013, Gabriela

Syndrom lepivých destiček

Odpověď na Vaši otázku je takto na dálku komplikovaná a konkrétní znalosti a osobního vyšetření pacienta lze odpovědět jen obtížně. Obecně takoví pacienti by měli být určitě sledováni, frekvence kontrol je dána klinických stavem, při stavu bez komplikací a obtížích by kontrola 1 x za rok měla být dostačující. Stejně tak podávání Anopyrinu závisí na případných dalších možných rizicích vzniku žilní trombozy, která jsou rovněž individuální, o to více opatrný v tomto smyslu je potřeba být u dětí.

Dr.M.Bohoněk, 22.10.2013

dotaz

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat co musím splnovat , abych mohl darovat krev. dekuji

05.10.2013, Radek

Kritéria dárce krve

Veškeré informace se dočtete na těchto stránkách, po rozkliknutí "Pro dárce" na horní liště a pak "Kdo může darovat" vlevo.

Dr.M.Bohoněk, 05.10.2013

plicni embolie

Dobry den v cervenci mi odebirali krev aby vyloucili plicni embolii.ted v zari jsem sla na pohotovos mela jsem pocit bolesti na prave strane krku.natocili mi ekg byli tam nake vecka co se ukazuji pry u plicni embolie .pani doktorka me uklidnila slovy ze minule odbery v tom cervenci stacili.chtela bych se zeptat zda ma pravdu ze tri mesice stare vysledky opravdu staci.jsem pomalu na zhrouceni ze strachu smrti.moc vam dekuji za odpoved

03.10.2013, monika strachova

Obava z plicní embolie

Bohužel na Vaši otázku Vám nemohu bez znalosti bližších podrobností takto na dálku odpovědět.

Dr.M.Bohoněk, 05.10.2013

miniinterupce

Dobrý den, vzhledem k nedávnému císařskému řezu a mé dvoukomorové děloze jsme se ,bohužel, rozhodli pro miniinterupci. Mám mutaci MTHFR C 677-T homozygot. Je nutné si při tomto zákroku ředit krev a pokud ano jak dlouho? Děkuji za odpověď.

02.10.2013, Vendula

Mutace MTHFR a miniiterupce

Pokud máte normální hladinu biochemického parametru homocystein a nemáte jiná trombofilní rizika, není profylaktická antikoagulace nutná. Situaci by měl ale posoudit ošetřující lékař, který zná Váš zdravotní stav.

Dr.M.Bohoněk, 05.10.2013

leiden a implantát

Dobrý den, mám zjištěnou Leiden.mutaci heterozygot a MTHFR A1298 homozygot- dosud jsem neměla žádné problémy se srážlivostí.Věk 35 let.Chtěla bych si dát 2 zubní implantáty.Obvodní lékař se zmínil, že by bylo možná lepší před zákrokem preventivně naředit krev. Znamená tento zákrok pro mě nějaké riziko např.embolie a případně je nutné krev naředit. Předem děkuji za odpověď.

01.10.2013, Simona

Zubní implantáty

V případě, že by se výkon prováděl v celkové anestesii, je v daném případě vhodné před výkonem aplikovat tzv. nízkomolekulární heparin.

Dr.M.Bohoněk, 05.10.2013

úraz a tromboza

Dobrý den,měla jsem 18.9.úraz-přetržené vlákna na achilovce,nyní jsem dostala trombozu,jsem momentálně nechodící.Dostala jsem léky xarelto 15mg 2krát denně po dobu 21 dní,Tím,že jsem teď nechodící,je tam nějaké větší riziko hojení? Děkuji Vlaďka

01.10.2013, Vlaďka

Úraz a tromboza

Klidový režim pro hojení šlachy je důležitý. Na druhou stranu určitý vhodný pohyb kvůli kloubům a léčbě trombózy je vhodný. Pokud Vám to nenabídl ortoped, doporučuji si zajistit odbornou rehabilitační péči.

Dr.M.Bohoněk, 05.10.2013

dotaz

Dobrý den,
mohu darovat krev pokud užívám léky APO- RABEPRAZOL k léčení
Helicobakter pylori?
Děkuji.

01.10.2013, Mgr.Záborcová Ljubov

APO- RABEPRAZOL a darování krve

Můžete

Dr.M.Bohoněk, 05.10.2013

Darování krve po očkování

Dobrý den, dne 26.9.2013 jsem byl očkován proti chřipce, je možné darovat krev dne 11.10.2013, což je 17tý den po očkování? Děkuji za odpověď

30.09.2013, JM

Očkování proti chřipce a darování krve

Po tomto očkování žádné omezení není. Pokud nemáte žádné obtíže, můžete krev darovat.

Dr.M.Bohoněk, 05.10.2013

darovat krev

Dobrý den, chtěla bych darovat krev. Když prijedu k vam potřebuji nejake doporučení od lékaře? Že jsem v pořádku nebo neco takového? Mužů přijet jen takbez doporuceni. Dekuji za odpověď. Petra

18.09.2013, Petra

Darování krve

Žádné doporučení nepotřebujete. Dostavit se můžete kdykoli ve všední den mezi 7,00 - 10,00 hod (vyjma 1.středy v měsíci). S sebou si nezapomeňte občanský průkaz a průkazku zdravoní pojišťovny.

Dr.M.Bohoněk, 19.09.2013

Dotaz

Zdravím, může člověk, který před 4 lety prodělal lehčí formu mozkového infarktu a nebere žádné léky darovat krev?děkuji

09.09.2013, Klára

Darování krve po lehké mozkové příhodě

Může.

Dr.M.Bohoněk, 12.09.2013

Aggrenox

Dobrý den,mohu darovat krev, když 1x týdně beru tabletu Aggrenoxu? Děkuji za info

09.09.2013, Barbora

Darování krve a Aggrenox

Můžete být dárcem krve, případně i plazmy. Nejste ale vhodný dárce krevních destiček.

Dr.M.Bohoněk, 12.09.2013

Mutace MTHFR a plánovaná operace

Dobrý den, vzhledem k opak. potratům jsem podstoupila před několika lety mj. hematolog. vyšetření a byly mi zjiištěny mutace MTHFR- homozygot C677C/T+ hetero 1298A bez zvýšené hladiny homocysteinu.
Celé těhotenství( dvojčátům je nyní 20 měsíců) jsem poté proto píchala Clexane a byla sledována na hematologii- rodila jsem císařským řezem. Po porodu již sledovaná na hematologii ani medikována ničím nejsem. Další děti již neplánuji.
Nyní mě čeká operace pupeční kýly a rozestupu břišních svalů v celk. narkóze. Chtěla jsem se zeptat, zda je nutné nějaké spec. hematologické vyšetření( nutnost objednávat se a konzultovat toto na hematologii) nebo stačí klasické předoperační odběrys klas. vyšetřením srážlivosti atd. s vědomím mého prakt. lékaře, že tam tyto mutace jsou, což bude uvedeno i v závěru předoper. vyšetření a zda bude nutné nějaké spec. opatření- medikace během operace apod.? Moc děkuji. Veronika.

09.09.2013, Veronika

Mutace MTHFR

Doporučuji rozšíření předoperačního vyšetření o stanovení hladiny homocysteinu, dále hodnoty fibrinogenu, D-dimerů a CRP. To vše, včetně zhodnocení výsledků vyšetření, by měl zvládnout Váš praktický lékař. Hematologické vyšetření by následovalo pouze v případě větších nerovnalostí ve výsledích laboratroních vyšetření.

Dr.M.Bohoněk, 12.09.2013

obcas se mi objevi na fialove prsty na nohou

dobry den pane doktore ja mam taky mechanickou chlopen.uzivam taky warfarin orion 1krat dene vzdycky po obede.koncem cervna jsem mel inrl 2,07 zvysil jsem davku na 6 mg a po mesici jsem byl na odberu krve a mel jsem inrl 3,07 tak jsem snizil davku 5,5mg ted se mi objevili fialove prsty. muze byt neucinny warfarin. doma
mame jeste clexanon injekce. kdyz ted pujdu na odber inrl v utery kdyz bude nizky inrl tak musim pichat injekce dobrycha a mam pritom uzivat warfain nebo ho vynechat??? z pozdravem petr tonev

05.09.2013, petr

Warfarin a Clexan

Dávkování léků by jste rozhodně neměl provádět bez doporučení lékaře a už vůbec né léky s podobným účinkem kombinovat. Otázka filaovění prstů s problematikou účinnosti antikoagulační léčby vůbec nemusí souviset. Doporučuji vyšetření a osobní konzultaci s ošetřujícím lékařem, takto na dálku Vám v daném případě blíže odpověděť nemohu.

Dr.M.Bohoněk, 05.09.2013

Darování po plicní embolii

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda mohu znovu darovat, když jsem minulý rok v září prodělala oboustrannou plicní embolii? Leidenskou mutaci nemám, nejednalo se o embolii v důsledku žilní trombozy, echo jsem měla čisté, příčinou embolie byla s největší pravděpodobností antikoncepce. Warfarizována jsem byla do konce dubna letošního roku. Nyní jsem bez jakékoli medikace a nemám žádné zdravotní problémy.
Předem děkuji za odpověď. S pozdravem,
Jitka Jermanová

04.09.2013, Jitka

Darování krve po plicní embolii

Pokud jste již bez obtíží a bez léčby, darovat krev můžete.

Dr.M.Bohoněk, 05.09.2013

geneticke vysetrenie

dobry den mozete mi napisat vas nazor bola som na geneticke vysetrenie v Martine vzhladom na to ze som prekonala trombozu hornej koncatiny pred 5rokmi zila uplna rekanalizacia ziaden opuch ani bolesti nemam uzivam anopyrin 100 a teraz vsledky: bez potvrdenia cyznamnej porochy hemostazy okrem hranicneho deficituproteinu S a hodnoty boli ATIII-F-96,5% PC-F 108,3% A PS-F 55,5% PS-A-EIA 97,5%.A este zistena mutacia MTHFR C677T ale ze to nema pre hemostazu pri normalnej hodnote hemocysteinu klinicky vyznam,Ateraz co to znamena ze mam znizeny ten protein S co by sa mohlo stat je tam riziko trombozy? a este keby otehotniem musim si cele tehotenstvo pichat nizkomolekularny heparin? dakujem vam za odpoved a poprosim poslat odpoved na Email.Zuzana 30rokov a pekny den

02.09.2013, zuzla

Vyšetření po tromboze

Doporučuji odborné vyšetření v hematologické ambulanci, kde se dozvíte podrobnosti a další doporučení. Podle poslaných výsledků by se nemělo jednat o klinicky významný trombofilní stav, tedy ani nutnost podávání nízkomolekulárního heparinu během těhotenství. Bez bližších znalostí a vyšetření ale takto na dálku pouze spekuluji, proto je nutná osobní konzultace a další sledování u specialisty.

Dr.M.Bohoněk, 02.09.2013

Vyšetření krve

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je u Vás možné si nechat vyšetřit krev na trombofilní onemocnění? Samozřejmě, že si to jáko pacient uhradím, jelikož to pojišťovna nehradí.

Děkuji za odpověď.

29.08.2013, Kamila Púčková

Trombofilní mutace

Vyšetření na trombofilie je zdravotními pojišťovnami plně hrazeno. Objednat se můžete na tel. 973203208, s sebou si pak přineste doporučení od Vašeho praktického lékaře.

Dr.M.Bohoněk, 29.08.2013

Trombocytopénia

Dobrý deň,
na Slovensku mi pri preventívnej prehliadke zistili trombocytopéniu. Mám hodnotu PLT 30.
Keďže študujem v Prahe nestihnem absolvovať všetky potrebné vyšetrenia na Slovensku. Poistená som iba na Slovensku, v Čechách nie. Mám Európsky preukaz poistenca.
Prosím o informáciu či je možné absolvovať nutné vyšetrenia a pokračovať v liečbe vo vašej nemocnici a či mi náklady na dané vyšetrenia hradí slovenská poisťovňa, alebo si ich budem musieť u Vás uhradiť sama.
Vopred veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď.

28.08.2013, Ivana

Trombocytopenie

Objednat se můžete na tel. 973203208. Od své zdravotní pojišťovny si vyžádejte tzv. formulář S2, který bude sloužit jako podklad pro úhradu zdravotní péče.

Dr.M.Bohoněk, 29.08.2013

První dárcovství

Dobrý den.
Chtěla bych se stát dárkyní krve. Je možné darovat i v odpoledních hodinách? A na který kontakt mohu zavolat a objednat se?
Děkuji za odpověď.

23.08.2013, Denisa V.

Darování krve odpoledne

V ÚVN odpoledne odběry dárců krve neprovádíme. Zkuste se zeptat na jiných transfuzních stanicích v Praze, obávám se ale, že situace bude podobná.

Dr.M.Bohoněk, 23.08.2013

dávkování léků

Dobrý den,
otec je po operaci patní kosti, kterou si roztříštil při pádu ze žebříku. Nyní už je v domácím léčení a má předepsané injekce proti trombóze (Zibor 2500 IU) + si má koupit v lékárně něco od bolesti. V jedné lékárně nám doporučila paní Novalgin a dnes v jiné lékárně nám paní řekla, že Novalgin v této situaci v žádném případě nedoporučuje a nabídla nám Panadol extra. Tak jsem jel koupila. Ale už máme strach aby jsme něco nezanedbali a nějak otci nepřitížili, když nám v pokaždé prodávají něco jiného. Tímto Vás prosím o radu, který lék je v tomto případě nejlepší a nijak otci neuškodí. Předem děkuji za odpověď a za radu.

22.08.2013, Popelková Kateřina

Léky proti bolesti

V daném případě nevidím žádné omezení v analgetikách. Panadol se mi zdá v tomto případě slabý. Pokud ale pomáhá, není problém.

Dr.M.Bohoněk, 23.08.2013

Leidenska mutace

Dobry den,
Muj bratr i jeho dcera maji leidenskou mutaci. U jeho dcery to zjistily nyni v tehotenstvi. Chci se nechat vysetrit zda ji taky nemam. Moje prakticka lekarka mi rikala ze to asi pojistovny nehradi pokud to neni oduvodnene. Preci nebudu cekat az se mi neco stane. Pokud je prokazane ze je to v rodine dedicne tak by to mela pojistovna preci hradit. Poradte co mam udelat a popripade kolik tyto testy stoji.
Dekuji

22.08.2013, Katka

Leidenská mutace

Vyšetření Vám může praktická lékařka sama naordinovat, případě Vám dát doporučení do nejbližší hematologické ambulance. Zdravotní pojišťovny tato vyšetření běžně hradí.

Dr.M.Bohoněk, 23.08.2013

fraxiparin

Dobrý den, mám natrženou achilovku a lékař mi předepsal fraxiparin. Mám zítra menší oslavu, tak se chci zeptat jestli můžu pít alkohol, děkuji.

22.08.2013, Josef

Alkohol a Fraxiparine

Alkohol ovlivňuje funkci jater a tím i sekundárně účinnost každého léku. Proto doporučuji střídmost.

Dr.M.Bohoněk, 23.08.2013

Dotaz na protilátky

Dobrý den, jsem 15 týdnů těhotná a v krvi mi byla zjištěna specifická tepelná antierytrocytární aloprotilátka anti-c a nevylučuje se ani anti-e. Chtěla bych se zeptat, jaký vliv to má na samotný plod a co to znamená pro mě. Děkuji

20.08.2013, Zdeňka Frančáková

Protilátky v těhotenství

Záleží na síle (titru) protilátky a jak se bude laboratorní nález v průběhu těhotenství vyvíjet. Protože nemám více informací, nemohu se blíže vyjádřit. Bližší informace Vám podá ošetřující gynekolog.

Dr.M.Bohoněk, 23.08.2013

Darování krve

Dobrý den,jsem dlouholetý dárce krve v Rokycanech,ale nedávno jsem se přestěhovala do Prahy 5 a ráda bych v darování pokračovala,kam se mohu dostavit? Děkuji Kateřina Krutišová

16.08.2013, Kateřina Krutišová

Darování krve

V Praze je celkem 5 transfuzních stanic. Pokud se rozhodnete chodit k nám, tak dostavit se můžete kdykoli ve všední den (vyjma 1.středy v měsíci), v 7,00 - 10,00 hod. Nezapomeňte si legitimaci dárce krve.

Dr.Bohonek, 17.08.2013

dotaz

Dobrý den,
Byl jsem zraněný při fotbale, mám výron pod kotníkem, udělala se mi tam sraženina .. mám předepsaný claxane anti-XA (10 injekcí. Chci se Vás zeptat, jestli můžu po dobrání cleaxanu požít alkohol a pokud ano, tak v jaké míře?

15.08.2013, Václav

Alkohol po Clexane

Můžete, v míře přiměřené :-).

Dr.Bohonek, 17.08.2013

pochvala

Vážení chci moc poděkovat transfuzce LOUNY všem hodným sestřičkám pani doktorce i pani která vydává občerstvení kdykoliv tam přijdu VŽDY sou velmi moc příjemný s usměvem s každým daji skvělou řeč hezké slovo i když sme napojeni na odběru i tak se zeptají zda nechceme napít sou ochotný pani doktorka stále s usměvem na tváři velmi příjemná nikdo zde nemuže být nespokojený a to už tam chodím hezkých pár roku mam již 144 odběru moc rada bych dosáhla 160 odběru ještě jednou jim velký DÍK SONA VEPŘOVSKÁ

14.08.2013, Sona Vepřovska

Louny

Děkujeme, to nás moc těší.

Dr.M.Bohonek, 17.08.2013