Oddělení hematologie, biochemie a krevní transfúze Ústřední vojenské nemocnice v Praze

Napište nám

Pangamin a ředění krve

Dobrý den,
mám dotaz, zda lze Pangamin dlouhodobě užívat společně s přípravkem na ředění krve Pradaxa?

14.03.2013, Eva Hejná

Pangamin a Pradaxa

Můžete.

Dr.M.Bohoněk, 18.03.2013

Antikoncepce Mirena

Chtela bych vedet, zda by bylo pro mne vhodne telisko Mirena.
Mam mutaci MTHFR 1298 v homozygot. Prvni tromboza pri HA, druha
po vysazeni Warfarinu. Ten jiz doporucen trvale, ale mam velmi silne menstruacni krvaceni a nizky pocet cervenych krvinek.


Dekuji.

14.03.2013, Petra Bartosova

Antikocepce Mirena

Jedná se o alternativu, která se v daných přpadech doporučuje. Nicméně bližší informace a doporučení Vám musí dát Váš ošetřující hematolog, protože k tomu je potřeba znát všechny zdravotní okolnosti, které mohou mít vliv na riziko vzniku žilní trombozy.

Dr.M.Bohoněk, 18.03.2013

Protilátky

Dobrý den,
jsem potřetí těhotná, 19 t., při odběru krve na protilátky mi byla zjištěna pozitivita, proto byl odběr v 17.t. zopakován s výsledkem anti-C v titru 1:16. Po 2. těhotenství jsem absolvovala při porodu transfuzi krve. Oba máme s manželem RH +. Nikdy mně žádné protilátky neobjevily, ale myslím, že mi možná ani nebyli kvůli tomu, že mám RH+, vyšetřovány. Pane doktore, je nález vážný? Může být plod poškozen? Je rozdíl mezi anti-c a anti-C?
Velmi děkuji za odpověď, jsem objednána do odborné poradny, ale není to hned, takže bych byla vděčná o alespoň nějakou informaci dříve.
Moc děkuji.

14.03.2013, Karla

Anti-C

Krevně skupinový systém Rh není jen známý antigen D (tj. ono Rh+/-), ale soubor antigenů D,C,c,E,C,Cw, kdy proti všem je možné si vytvořit tzv. nepravidelné protilátky proti erytrocytům. Ve Vašem případě tedy k tomu mohlo dojít po podání krevní transfuze, ale není vyloučeno, že se může jednat i o důsledek těhotenství. Nicméně titr. 1:16 je nízký, který, pokud, kontrolní vyšetření potvrdí jeho výši, by neměl způsobit závažnější komplikace.

Dr.M.Bohoněk, 18.03.2013

clexane

Dobrý den jsem po tep kolene a to již měsíc v nemocnici mi píchali clexane 1 denně do břicha tak také pokračovali v rahabilitační léčebně ,kde mi ještě byli přidány akupresní punčochy nad koleno ty stále nosím jsem již v domácím léčení a injekce clexane si píchám také 1 denně do břicha.chci se zeptat jak dlouho ještě mám injekce aplikovat jsem již měsíc po operaci, také zda je nutná stahovací punčocha.Na kontolu do nemocnice mám jít až ke konci měsíce.děkuji za odpověď

13.03.2013, Stáňa

Clexane

Prevence vzniku hluboké žilní trombozy aplikací nízkomolekulárních heparinů (tj.ve Vašem případě Clexane) se obvkyle podává 10 dní po výkonu, někdy ale až 30 dní, resp. do plné mobiliziace (pohyblivosti) paceinta a to podle jeho zdravotního stavu a celkovému riziku vzniku žilní trombozy. Tj. jedná se o individuální přístup a bližší inforamce si proto musíte vyžádat od Vašeho ošetřujícího lékaře.

Dr.M.Bohoněk, 18.03.2013

dotaz

Dobrý den, před dvěma lety jsem prodělala údajně neuroborreliozu. Bez následků. Po roce mi byla dělána kontrolní lumbální punkce s neg.nálezem na borrelie, ale mám zvýšeý počet oligopásů v séru i v likvoru. Oproti roku 2011 mírný vzestup. Jsem revmatik. Prosím vás, co to znamená a co z toho plyne pro další možný vývoj nemoci. Ptala jsem se několika lékařů, ale žádný mi to dostatečně nevysvětlil a já mám po prodělaných zkušenostech trochu strach. Děkuji za odpověď.

10.03.2013, libuše Juchelková

Neuroborelioza

Tento dotaz je bohužel mimo odbornost těchto stránek. Bližší informace Vám poskytne ošetřující neurolog.

Dr.M.Bohoněk, 18.03.2013

Výsledek testu

Dobrý den,včera jsem obdržela výsledek testu na Hiv,kde bylo napsáno toto: a-HIV 1(p24)/HIV 2-negativní
Chci se zeptat,zda jsem dle výsledku byla testována na protilátky i na antigen p24 nebo jen na ten antigen,předem děkuji za odpověd.

08.03.2013, Michaela

Testování HIV

Viz odpověď na dotaz o 3 tazatele níže: Anti-HIV 1/2 antigen p24 negativní znamená, že výsledek testu je negativní na všechny vyšetřováné znaky, tj. protilátky i antigen.

Dr.M.Bohoněk, 09.03.2013

Dárcovství krve

Dobrý den, chci se zeptat za jak dlouho můžu darovat krev po léčbě Warfarinem žilní trombozy? Trombozu jsem dostala po úraze (měla jsem dvojnásobnou zlomeninu bérce). Warfarin jsem brala tři měsíce. Děkuji

07.03.2013, Bára

Darování krve po léčbě Warfarine

Pokud již Warfarin neberete, může krev darovat.

Dr.M.Bohoněk, 09.03.2013

Dárcovství krve

Dobrý den, zhruba před 15 lety jsem prodělala toxoplasmozu a mononukleozu. Jsem již úplně v pořádku, jen mám vyšší leukocity. Mohu být dárcem krve či plazmy?

05.03.2013, Jiřina

Dárcovství krve po inf.mononukleose a toxopl.

Po toxoplasmose je možné darovat krev 6 měsíců po uzdravení, po infekční mononukleose 1 rok po úzdravě. Tj. můžete být dárcem krve.

Dr.M.Bohonek, 09.03.2013

dotaz

Dobrý den, omlouvám se, ale mám ještě jeden dotaz k mé první otázce.
Řekl jste že problém je odhalení čerstvých infekcí. Je podle výsledku, který jsem napsala: AntiHIV1,2, antigen24 (ELISA) NEGATIVNÍ..zřejmé že byly testovány i protilátky i antigen? a případná starší infekce by byla zjištěna? Děkuji za odpověď.

04.03.2013, Barča

HIV test

Anti-HIV 1/2 antigen p24 negativní znamená, že výsledek testu je negativní na vyšetřováné znaky, tj. protilátky i antigen. Pokud by došlo k nákaze a následné sérokonverzi (tj. vzniku detekovatelného množství vyšetřovaných protilátek či antigenu), bude výsledek trvale reaktivní (pozitivní).

Dr.M.Bohoněk, 04.03.2013

Darovanie krvi

Dobrý deň mám 18 rokov a zistili mi vrodenú trombofíliu mthfr c677t a chcela by som sa opýtať, či je aj v takomto prípade možné darovať krv, keď neužívam žiadne lieky a podobne. A taktiež by som sa chcela opýtať, či je v takomto prípade vhodné tetovanie. Ďakujem.

28.02.2013, Ivana

mutace MTHFR 677

Darovat krev můžete bez omezení. Navíc v daném případě se zpravidla nejedná o klinicky závažný stav spojený s rizikem vzniku žilní trombozy.

Dr.M.Bohoněk, 03.03.2013

vyšetření před dárcovstvím

Dobrý den, měla bych jeden dotaz. Ráda bych darovala krev,ale nebyla jsem ještě uplně odhodlána proto jsem si zatím nechala udělat odběry pouze u své obvodní lékařky. Leží mi v hlavě jeden výsledek, konkrétně na HIV.
Výsledek zní: Anti HIV1,2, antigen P24(ELISA) NEGATIVNÍ.
Někde jsem však četla že antigenP24 odhalí pouze časnou infekci, jak se tedy zjišťuje starší infekce? Je tedy v testu zjištěna i případná starší nebo pouze časná infekce? Co když jde darovat krev člověk, který je nakažen třeba několik let a neví o tom, tím přece může ohrozit člověka, kterému je krev dána.. asi se ptám hloupě, ale zajímá mě to. Děkuji za Vaši odpověď

28.02.2013, Barča

Vyšetření před darováním krve.

V prvé řadě je potřeba mít na paměti, že v medicíně není nic na 100%. Sérologická vyšetření infekcí mají své limity v tzv.diagnostickém okně, kdy časná infekce nemusí být odhalená. Ke zkracování tohoto dg.okna slouží moderní testy, jako např. se zařazeným zjišťováním tzv.antigenu p24, zejména ale pak tzv. molekulárně biologické testy (tj.detekce virové DNA, rep. RNA) -ty ale v ČR nejsou zavedeny. Problém je tedy s čerstvými infekcemi, nikoli těmi staršími. Transfuzi krev je ale potřeba vždy považovat za rizikový výkon, spojený s možností různých komplikací a jednou z nich je právě přenos kreví nákazy.

Dr.M.Bohoněk, 03.03.2013

Clopidogrel Apotex 75 mg

Dobrý den,Lékař mi při léčení poruchy centrální nervové soustavy NS předepsal na 3 měsíce léčbu přípravkem Clopidogrel Apotex 75 mg na ředění krve.Bohužel,v příbalovém letáku není žádná zmíňka o tom zda je nutné omezit zeleninu a potraviny s obsahem K.Ani lékař mi žádné takové omezení nesdělil.Při užívání Warfarinu je to nutné.Prosím o Váš názor a předem za něj děkuji

28.02.2013, Vladimír

Clopidogrel

Clpoidogrel ovlivňuje krevn srážlivost jiným způsobem než Warfarin, tj. v daném případě podobná dietní opatření jako u Warfarinu nejsou nutná.

Dr.M.Bohoněk, 03.03.2013

Protilátky v těhotenství

Dobrý den, jsem potřetí těhotná. Po druhém porodu jsem dostala krev transfuzí. Nyní mně při třetím těhotenství (na začátku 2. trimestru) našli v krvi protilátky. Máme oba s manželem stejnou krevní sk. A, oba RH+. Jak je možné, že tělo vytváří protilátky? nemohla to způsobit ta transfuze a je to v tomto případě nebezpečné?
Děkuji za odpověď,Pavlína

27.02.2013, Pavlína

Protilátky v těhotenství

Podle popisu se jedná o tzv. nepravidelné protilátky proti erytrocytům (červeným krvinkám), které mohou mít suvislost s předcházející transfuzí (tj.vytvořily se jako reakce na darované krvinky). Míra případné nebezpečnosti (zdaleka ale není potřeba propadat panice) takových protilátek pro plod záleží na jejich titru (síle) a klinické významnosti (druhu). Bližší informace Vám poskytne ošetřující gynekolog.

Dr.M.Bohoněk, 03.03.2013

nízké neutrofily a vyšší lymfocyty

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o vysvětlení čím můžou být zaviněny nízké hodnoty neutrofilů 37,7% a vyšší lymfocyty 55,7%.
Jakým způsobem a proč se tyto hodnoty mění a čeho jsou pravděpodobně důkazem ? Je nutné toto hlídat a chodit na pravidelné odběry krve?
Děkuji mnohokrát za odpověď.
Sladovníková

26.02.2013, Václava Sladovníková

Vyšší hodnoty lymocytů

U dětí mezi 6měsícem - 6 rokem to je normální nález. U dospělých se může jednat o přechodný stav např. při virovém onemocnění, případně se může jednat o příznaky související s imunitním systémem či krvetvorbou. Při opakovaných nálezech další diagnostický postup doporučí ošetřující lékař.

Dr.M.Bohoněk, 03.03.2013

Dotaz...

Dobry den, chtela bych se zeptat. Mam diagnostikovanou dedicnou leidenskou mutaci (heterozygot) Jsem tehotna a v 8. tydnu jsem prodelala zanet zil v levem lytku. Od te doby po celou dobu tehotenstvi si jednou denne picham clexan 40 mg. Nyni jsem ve 34. tydne a jiz dva dny me trapi bolest v lytku obdobna jako pri prvnim zanetu. Kompresivni ponožku nosim... Je mozne ze i pri aplikaci clexanu se mohou problemy objevit znovu?

26.02.2013, Tereza

Dr.M.Bohoněk

Vyloučit nelze žádnou komplikaci... Nicméně více takto na dálku odpovědět nelze. Konzultujte ošetřujícího lékaře.

Dr.M.Bohoněk, 03.03.2013

Trombofilie versus léky

Dobrý den, prosím existuje náhrada léku Ibustrin? Beru jej na vrozenou trombofílii(Leidenská mutace)a v lékárně mi sdělili, že prý nebude.Aspyrin nemohu pro alergii na ac.salycil.Nevím, zda mě dobře informovali, ale je fakt, že jsem musel čekat, až dojdou léky v omezeném množství do lékárny, která je kdesi sháněla.Děkuji za radu.S pozdravem Milan

25.02.2013, Milan

Ibustrin

Informaci o ukončení výroby léku Ibustrin nemám. Případnou změnu léčby Vám ale musí doporučit ošetřující lékař (hematolog), to bez znalosti bližších informací o Vašem zdravotním stavu na dálku nelze.

Dr.M.Bohoněk, 03.03.2013

von Willebrandova choroba

Dobrý den,
mám zjištěnou von WILLEBRANDOVU CHOROBU 2typu.Jsem ve 3trimestru a přála bych si císařský řez?jaký máte na to názor,co bude šetrnější?
DĚKUJI

19.02.2013, ŠÁRKA

Von Willebrandova choroba

K tomu se takto na dálku nelze bez znalosti bližších podrobností vyjádřit, navíc se jedná o otázku, kterou je potřeba směřovat spíše k Vašemu gynekologovi. Jedná se o mezioborovou problematiku a o postupech by měl rozhodovat ošetřující gynekolog ve spolupráci s hematologem.

Dr.M.Bohoněk, 21.02.2013

Darování krve

Dobrý den,chtěl bych darovat krev,nevím jak mám postupovat a koho kontaktovat,jsem zdráv a neužívám žádné léky.děkuji

18.02.2013, Jaroslav

Darování krve

Veškeré potřebné informace naleznete na těchto stránkách, po rozliknutí "Pro dárce" v horní liště.

Dr.M.Bohoněk, 19.02.2013

Antidepresiva

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli je možné darovat krev v případě, že užívám antidepresiva - konkrétně Zoloft 50mg jednou denně (ne na depresi, ale na úzkosti). Níže v dotazech jsem se dočetla, že se antidepresiva posuzují individuálně - mohla bych se zeptat, jaká jsou kritéria? Moc děkuju za odpověď!

16.02.2013, Zuzana

Užívání antidepresiv a darování krve

Záleží na diagnoze a vlastním klinickém stavu. Z darování jsou vyloučeny osoby se závažnějším psychotickým postižením. Ve Vašem případě zřejmě bude možné krev darovat, doporučuji ale k prvnímu odběru donést lékařskou zprávu od specialisty, který Vám antidepresiva předepsal.

Dr.M.Bohoněk, 17.02.2013

clexane

Dobrý den, při lyžování jsem si natrhla přední a křížový vaz v koleni. I týden po zranění jsem měla velmi bolestivé lýtko s modřinou-podobné trvalému napětí. Byl mi předepsán clexane 0,4 ml na deset dní pro možnou trombózu. Po dobrání jsem dostala opět preventivně dalších deset. Je to nutné? Díky Petra, 30 let

14.02.2013, Petra

Clenaxe a úraz

Těžko se mohu na dálku vyjádřit, když neznám přesně všechny okolnosti Vašeho zdravotního stavu a poranění. Nicméně při podobných úrazech platí, že při pochybnostech je vhodnější delší prevence vzniku žilního trombembolismu než kratší nebo žádná...

Dr.M.Bohoněk, 15.02.2013

/

když sem měl užívat warfarin a neberu ho a čeká mě operace sleziny laparoskopii bude to mít nějaké následky děkuji

12.02.2013, Mirek Dupač

Warfarin a operace sleziny

Nevím, proč máte užívat Warfarin a event. důsledky jeho neužívání Vám musí vysvětlit ošetřující lékař, který Vám lék předespal. Nicméně při operacích se Warfarin vysazuje a případně nahrazuje jinými léky na snížení srážlivosti krve (podkožní injekce nízkomolekulárních heparinů). Ale znovu opakuji, pro přesné stanovisko je potřeba znát všechny okolnosti zdravotního stavu pacienta, obraťtte se proto na ošetřujícího lékaře.

Dr.M.Bohoněk, 14.02.2013

AIHA

Dobrý den, pane doktore. Můžete mi prosím odpovědět? Před cca 8 lety mi byla stanovena dg. chladová AIHA (doposud idiopatická). Klinicky i laboratorně stav stabilizován. V r. 2006 jsem byla na CT vyšetření plic a mediastina, břicha a malé pánve. V r. 2008 jsem absolvovala PET/CT trupu. Nyní mám jít opětovně na CT vyšetření výše uvedených orgánů. Z důvodu značné radiační zátěže se tohoto vyšetření velmi obávám. Vím, že benefit vyšetření určuje ošetřující lékař. Doporučil byste mi toto opakované CT vyšetření? Pane doktore, děkuji Vám za odpověď. Irena

11.02.2013, Irena

AIHA

Neznám přesné důvody vyšetřování CT, předpokládám, že pouhý výskyt chladových protilátek to nebude. Nicméně kontrolní vyšetření CT po 5ti letech rozhodně nebezpečnou radiační zátěž nepředstavuje. Veškeré informace Vám ale musí poskytnout ošetřující lékař.

Dr.M.Bohoněk, 14.02.2013

anti Kell v těhotenství

Dobrý den,již při prvním těhotenství byla u mě zjištěna pozitivní alloprotilátka anti Kell,sledovalo se to ale protilátka se nijak nezvyšovala a tak žádných jiných opatření nebylo zřejmě třeba.Porod proběhl bez komplikací a dcera se mi narodila v pořádku a zdravá ve 39týdnu. Ted jsem těhotná podruhé v 19 týdnu a protilátka je u mě zjištěna opět. Je možné že bych ji získala z transfuze?já sama totiž nikdy s krví problém neměla. A prosím mohl by jste mi nějak srozumitelněji vysvětlit co to vlastně ten Anti Kell je a co mě a plodu hrozí???Děkuji

06.02.2013, Hanka

Anti-Kell

Kromě základních krevních skupin AB0 a Rh se na červených krvinkách vyskytují ještě desítky dalších krevně skupinových systémů, z nichž jedním, z transfuziologického hlediska důležitým, je systém Kell. V případě antigenního podnětu (tj. např. po transfuzi) si organismus příjemce může vytvořit proti krvinkách se znakem Kell (K) protilátky, které v určité síle a za určitých podmínek, mohou ohrožovat plod. To ale zjevně není Váš případ, když první těhotenství proběhlo bez komplikací. Pro bližší komentář mám ale málo informací, ten Vám musí poskytnout Váš ošetřující lékař, gynekolog.

Dr.M.Bohoněk, 14.02.2013

dotaz

dobrý den,
před rokem jsem byla na operaci varixů, v současnosti jsem v pořádku, v zimě nosím podpůrné punčochy, v létě užívám Detralex. Můžu se stát dárcem krve? Je mi 39 let. Děkuji za odpověď, Froňková

06.02.2013, Blanka Froňková

Dárcovství krve a varixy

Můžete.

Dr.M.Bohoněk, 14.02.2013

Krevní skupina

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda je nutné znát svoji krevní skupinu a Rh faktor? A kdyžtak proč? Nemůžu ji nikde v očkovacím průkazu najít.
Děkuji za odpověď
Jana

04.02.2013, Jana

Krevní skupina

Krevní skupina se paušálně nevyšetřuje a rozhodně se neuvádí v očkovacím ani jiném průkazu. Její znalost není nutná, v případě potřeby krevní transfuze se potřebná vyšetření provádějí na místě a vždy, bez ohledu na to, zda je u dané osoby krevní skupina již dříve známa či nikoli.

Dr.M.Bohoněk, 14.02.2013

ZVYSENA HLADINA ZELEZA V KRVY

DOBRY DEN BYLA JSEM NA ODBERECH KRVE A TAM MI ZJISTILY ZE MAM ZVYSENE HLADINU ZELEZA V KRVY , POTREBOVALA BYCH OD VAS PORADIT Z CEHO TO JE A JAK NATO ABY TO BYLO V NORME DEKUJI

04.02.2013, monika

Zvýšené železo v krvi

Kvalifikovanou odpověď Vám může poskytnout pouze ošetřující lékař, který zná Váš zdravotní stav a konkrétní výsledky všech potřebných laboratorních vyšetření. Hodnota jednoho parametru mimo referenční rozmezí sama o sobě nemusí nic znamenat, záleží na její výši a řadě dalších laboratorních ukazatelů.

Dr.M.Bohoněk, 14.02.2013

protein S

Dobrý den, při užívání hormonální antiikoncepce mi byl zjištěn lehce snížení protein S, po vysazení byl protein S v pořádku. Je důvod neužívat HA? Děkuji.

03.02.2013, Petra

Protein S

Pro kvalifikovanou odpověď mám příliš málo informací. Odborné stanovisko Vám může poskytnou pouze ošetřující lékař, nejlépe hematolog, který zná Váš zdravotní stav i všechna ostatní potřebná vyšetření.

Dr.M.Bohoněk, 14.02.2013

Hypofunkce stitne zlazy

Dobry den,
chtela bych zacit s darcovstvim krve, nevim ale jestli je to mozne, kdyz uzivam denne 100 mg Letroxu.
Dekuji za odpoved

01.02.2013, Lucka

Letrox a darování krve

V případě léky kompenzované poruchy funkce štítné žlázy můžete být dárcem krve.

Dr.M.Bohoněk, 08.02.2013

výsledky CL,hematalogie

Dobrý den, děkuji vám za předešlou odpověd.píši vám to podrobněji: JE MI 37 LET
Mám vyšetření trombofilního stavu indikováno pro pozitivní Ra,bratr měl ve 43 letech,otec zemřel ve42 letech na CMP.OA.žilní trombosa negativní,plicní embolie negativní.

Genetické vyšetření:
FV Leiden negativní, Fll protrombin negativní, Mutace MTHFR 677 -prokázána v homozigotní konstituci,mutace MTHFR 1298 negativní.
PAl-1.4G 5G
další laboratorní vyšetření:

KREVNí OBRAZ: B-ERPR: 4,92 b-HB: 151,0 B-HTC: 46,20 B-MCV: 94,00 B-MCH: 30,80 B-MCHC: 32,80 B-RDW: 13,70 B-LE: 11,47 B-MPV: 9,00 B-TRPR: 394,00

DIFERENCIáL STROJOVý: B-NE: 57,10 B-Ly: 31,00 B- MO: 6,00 B-EO: 3,60 B-BA: 0,40

KOAGULACE: P-TQ: 11,6 P-INR: 1,01 P-APTT: 25,7 P- APTT-R: 0,97 P-PT-R: 1,01 P-DDi: 0.26 P- A3ch: 87,2% P-FBG: 3,13 P-F VIII: 117,4%

NEZAřAZENé METODY: P-HCYP: 19,6

Závěr: Při vyšetřování trombofilního stavu byla prokázána mutace MTHFR 677 v homozygotní konstituci s iniciální mírnou hyperhomocysteinémií.Doporučuji dostatek kyseliny listové .

Lékař na hematologii mi řekl že je to v pořádku,že mi akorát chybí kyselina listová a za tři měsíce na kontrolu.Obvodní lékařka mi řekla že to dobré není že ta mutace tam je.

Moc to tedy nechápu,prosím vas o podrobnější informace moc moc Vám děkuji za odpověd.


01.02.2013, Marek Jakubíček

Mutace MTHFR C677T

Závěr hematologa je dle dostupných informací v pořádku, v daném případě je potřeba užívat kyselinu listovou, event. další vitaminy skupiny B a občas si nechat zkontrolovat hladinu homocysteinu, která se po výše uvedení vitaminoterapii zpravidla upraví do normálních hodnot. Pouhá mutace v genu pro MTHFR se nepovažuje za klinicky významné riziko vzniku žilní trombozy.

Dr.M.Bohoněk, 14.02.2013

pradaxa

Dobrý den, je mi 68 let a 5 let jsem trpěla trombózami, než u mne zjistili ladenskou mutaci. Užívám Varfarin, nemám potíže z ledvinami, srdce je pořádku, tlak normální, jen vyšší cholesterol.
Občas trpím refluxem jícnu.Je možné změnit užívání varfarinu za Pradaxu, nebo jiný koagul.přípravek a co je potřeba vyšetřit na hematologii. Pro udržení srážlivosti užívám Varfarín 3mg 2dny celou tbl,1 den 1/2. INR 2,3
Děkuji za odpověď Ilčáková

01.02.2013, Miloslava Ilčáková

Nová antitrombotika

Užívání tzv. nových atitrombotik je možné pouze v určitých případech a na základě předpisu specialistou (internistou, kardiologem, neurologem, ortopedem, hematologem - vždy pouze u vybraných diagnoz). Nejvíce je nyní umožněno předpisovat lék Xalerto, Pradaxa má zatím více omezení. Poraďte se s Vaším ošetřujícím lékařem - hematologem, každý případ je nutno posuzovat individuálně.

Dr.M.Bohoněk, 08.02.2013

Fraxiparin a Saridon

Dobrý den jsem po dvou gynekologických operacích a musím si 28 dní píchat Fraxiparin 0,3 ml. Rozbolel mě zub a chci se zeptat jestli si můžu vzít Saridon na bolest. Moc děkuji za odpověď Šárka.

31.01.2013, Šárka

Fraxiparin a Saridon

Můžete.

Dr.M.Bohoněk, 08.02.2013

Mutace MTHFR 677

Dobrý den,mám genetické vyšetření:
Mutace MTHFR 677 prokázána v homozigotní konstituci.
Co to prosim vas znamená?

28.01.2013, Marek Jakubíček

Mutace MTHFR 677

Enzym methylentetrahydrofolátreduktáza (MTHFR) má důležitý význam v metabolismu aminokyseliny homocysteinu. Mutace genu zodpovědného za tvorbu MTHFR může za určitých okolností vést ke zvýšení hladiny homocysteinu v krvi s některými z toho pramenícími riziky, jako je vznik žilní trombozy, kardivaskulárních příhod a pod. Bliží informace Vám ale musí poskytnout lékař, který Vám vyšetření ordinoval, protože tento samotný výsledek nelze zhodnotit a určit míru rizika (která nemusí být vůbec vysoká) bez znalosti dalších souvisejících vyšetření a Vašeho zdravotního stavu.

Dr.M.Bohoněk, 28.01.2013

trombofílie a umělé oplodnění

Dobrý den,
mám Leidenskou mutaci, MTHFR C677T a A1298C (heterozygot.). Po neúspěšných IUI - AIH jsme loni podstoupili 1. cyklus IVF/ICSI a po druhém kryoembriotransferu se nám zadařilo. Od začátku přípravy na transfer jsem brala Fraxiparine 0,6 ml s.c. a přes to mi v 6tt diagnostikovali trombózu laterálních surrálních žil PDK. Ihned mi byl nasazen Fraxiparine forte 1 ml s.c. a ještě ten den jsem byla hospitalizována s krvácením v těhotenství. Po 4 dnech a kontrolním USG (plod setřelých struktur bez KV aktivity) provedena ECUI.
Sháním radu, pomoc nebo doporučení, děkuji.

28.01.2013, Luci

Trombofilie a IVF

Stejně jako ve většině ostatních odpovědí, i zde se bez podrobné znalosti Vašeho zdravotního stavu nemohu přesněji vyjádřit. Popisovaný postup a léčba byla pro dané případy obvyklá a jak příště předejít popisované komplikaci lze takto na dálku těžko doporučit (jiný nízkomolekulární heparin v případě těhotenství? další medikace? režimová opatření? ...). Další postup by měl doporučit nejlépe váš hematolog, ve spolupráci s gynekologem a případně angiologem.

Dr.M.Bohoněk, 28.01.2013

dotaz

dobry den ja sestra a jeji syn mame hereditarni trombofilie mutce 620210A ja ani synovec na to nic nebereme sestra uziva anopirin,chtela jsem se zeptat jestli mohu uzivat připravky na odvykani kouřeni a ještě jestli se s timto onemocněnim muže cestovat letadlem moc děkuji a budu se těšit na odpověd

25.01.2013, romana

Mutace F II (Prothrombin)

Na Váš dotaz není jednoduchá odpověď takto na dálku a bez podrobnějších znalostí Vašeho zdravotního stavu. Osoby s trombofilním stavem by měly být vyšetřeny a sledovány v hematologické ambulanci, kde také dostanete podrobné informace, co je možné a za jakých podmínek a co nikoli. V každém případě je potřeba ale říci, že kouření samo o sobě představuje vysoké trombofilní riziko, které se ve spojení s vrozenou trombofilií dále výrazně zvyšuje. Proto by jste měla přestat kouřit za každou cenou co nejdříve.

Dr.M.Bohoněk, 28.01.2013

Datum odběru


Prosím,kdy bude darování krve v Podbořanech.Chodila jsem do vyškova,ale odstěhovala jsem se do Podbořan.Žádnou informaci na Vašich stránkách nemohu najít.Děkuji Látalová prosím odpovědět na email.

24.01.2013, Látalová

Odběry v Podbořanech

Nedříve v březnu 2013, nyní Vám ale nemohu dát přesnou informaci. Sledujte proto naše stránky, horní záložku "Pro dárce" -"Kdy a kde krev darovat". Darovat krev můžete ale také v Lounech, každé pondělí a středu.

Dr.M.Bohoněk, 28.01.2013

Seropram

Dobrý den, ještě bych se chtěl zeptat k dotazu ze dne 28. 12. 2012 - SEROPRAM neužívám k léčbě deprese, ale k léčbě obsesivní poruchy. I v takovém případě nemohu darovat krev? Děkuji za odpověď. Michal

23.01.2013, Michal

Seropram

Doporučuji se v daném případě poradit s ošetřujícím lékařem, který Vám lék naordinoval.

Dr.M.Bohoněk, 28.01.2013

Trombofília

Dobrý den,
po hlbokej trombóze a plúcnej embólii mi zistili tieto mutácie:
MTHFR A1298C heterozygot
MTHFR C677T heterozygot
PAI-1 4G/5G homozygot
BF G/A heterozygot

Čítala som na internete, že toto sa nepovažuje za vážne trombofilné stavy, ale moja hematologyčka mi povedala, že budem musieť aj tak celý život užívať lieky na riedenie krvi.
Teraz beriem Vessel Due F.
Chcela by som sa spýtať, aké závažné sú tie trombofilné stavy a či mi možu sposobiť trombózu.

Dakujem a prajem pekný deň.

20.01.2013, Andrea M.

Trombofilie

Stav pacienta se posuzuje v celkém kontextu všech provedených vyšetření, zdravoního stavu a zdravotní anamnézy. Tyto informace nemám proto se nemohu takto na dálku přesněji vyjádřit. Samotný, Vámi uvedený, laboratorní nález nebývá důvodem k celoživotní antikoagulační terapii, důležitější je stav v žilní soustavě postižené trombozou, tj. zda a v jakém rozsahu došlo k rekanalizaci a pod. + další zdravotní souvislosti.

Dr.M.Bohoněk, 21.01.2013

MTHFR 1298

Dobrý den, je mi 24, nekouřím, jsem štíhlá. Od 18 let užívám antikoncepci. Děda v 65 letech prodělal trombozu v noze, tak jsem si nechala udělat test na trombofilní mutace. Zjistili mi mutaci MTHFR 1298 heterozygot s fyziologickou hladinou homocysteinu. Chci se zeptat, co to pro mě znamená? Musím přestat HA brát? Jsou potřeba pravidelné kontroly krve? Jsem nějak ohrožená pokud chci otěhotnět? Je možné se něco brát preventivně, abych neměla větší riziko trombozy - př. něco jsem četla o kyselině listové. A co je pravdy na tom, že tato mutace způsobuje u plodu rozštěp? Mockrát děkuji za odpověď

20.01.2013, Markéta

Heterozygot MTHFR A1298C

Tato samotná mutace se pohledu rizika vzniku žilní trombozy považuje za klinicky nevýznamný nález, nějaká forma mutace v genech pro MTHFR se nachází až u 40% populace. Pokud jste sama dosud neprodělala žilní trombozu, nejsou potřeba v současné době žádná zvláštní opatření a to ani v případě těhotenství (snad vyjma kontroly hladiny homocysteinu a užívání kyseliny listové nebo B-komplexu, což je ale v průběhu těhoteství obvyklá medikace tak jako tak). Teze o rozštěpu je nesmysl. K hormonální antikocepci: samotné užívání hormonální antikoncepce je trombofilní riziko u každé ženy.

Dr.M.Bohoněk, 21.01.2013

Zvýšený počet krevních destiček

Dobrý den,

obracím se na Vás se záležitostí svého manžela. Koncem loňského roku prodělal zánět žlučníku. 1 týden ho léčili antibiotiky na chirurgii v nemocnici v Ivančicích. Již tam měl podle rozborů zvýšený počet krevních destiček.

Nyní byl na kontrolním odběru a stav se ještě zhoršil - stav krevních destiček je nyní dvojnásobný oproti normálu.
Na kontrolu má jít až za 3 týdny.
Prosím Vás o radu, jestli je tento stav po zánětu normální a pokud je nutné něco začít v tomto podnikat dříve než až za 3 týdny.
Děkuji

18.01.2013, Jitka Tvrdá

Zvýšené trombocyty

Krevní destičky nespecificky reagují zvýšením hodnot na zánětlivé změny, tj. je velmi pravděpodobně se i v případě Vašeho manžela jedná o tuto reakci. Veškerá vyšetření je ale nutno posuzovat v kontextu s ostatními laboratorními nálezy a celkových zdravotním stavem pacienta, co může pouze ošetřující lékař.

Dr.M.Bohoněk, 21.01.2013

leidenská mutace vs. tetování

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda bych mohla podstoupit tetování, když mám geneticky zjištěnou leidenskou mutaci. Pravidelně po dvou letech chodím na kontroly a mé výsledky jsou v pořádku. Žádné léky neberu. Brala jsem je pouze v těhotenství a to Fragmin 2500. Předem děkuji za odpověď.

14.01.2013, Naděžda

Tetování a Leidenská mutace

Můžete.

Dr.M.Bohoněk, 21.01.2013

Leukocyty

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat jaká je fyziologická hodnota leukocytů u kojence? Dcera(6 měsíců) má 18.000 a pediatr mi napřed tvrdil že je to zýšená hodnota a nyní mi zase řekl že to až tak hrozné není.Tak teď nevím?..Děkuji za odpověď

12.01.2013, Lucie

Hodnoty leukocytů u kojenců

U kojenců jsou maximální referneční hodnoty leukocytů vyšší než u dospělých, podle nastavení v té-které laboratoři je horní hranice 16-18tis. . Tj. u Vaší dcery se hodnoty pouhybují na horní hranici a není proto potřeba se znepokojovat. Jedná se o nespecifický ukazatel případné zánětlivé rekace, který u u dětí reaguje podstatně citlivěji než u dospělých a posouzení stavu je výhradně v kompenetci ošetřujícího pediatra, který zdravostní stav Vaší dcera zná.

Dr.M.Bohoněk, 21.01.2013

Krev a neštovice

Dobrý den,
chci se zeptat, moje dvě dcery prodělaly neštovice. Jedné už skončily a druhá je stále má. Můžu darovat krev?? já již neštovice v dětství měl.
díky za info

10.01.2013, Honza

Kontakt s neštovicemi

Raději vyčkejte ještě alespoň týden a pokud budete bez obtíží, tak pak můžete krev darovat.

Dr.M.Bohoněk, 11.01.2013

Jablečný ocet a Warfarin

Užívám Warfarin - mohu též jablečný ocet v tabl.?Děkuji.

06.01.2013, Vala František

Jablečný ocet a warfarin

Můžete

Dr.M.Bohoněk, 11.01.2013

uživanie warfarinu

Dobrý deň, štyri mesiace užívam Warfarin po koronarografii, podľa príbalového letáku sa nedoporučuje jeho užívanie keď je málo trombocitov . Ja mám podľa rozboru 130 tak by som chcel poradiť ako by som mal postupovať. Tiež by som sa opýtal, či pri užívaní Warfarínu mi može byť podaná inj. Suplasin do kolenného klbu . Ďakujem, prajem všetko dobré v Novom roku /mám 73 r./

03.01.2013, Štefan

Užívání Warfarinu

Pokud nemáte krvácivé obtíže, tak hodnota trombocytů 130 je pro užívání Warfarinu dostačující, stejně tak je možná nitrokloubní injekce s tím, že lékař musí být na užívání Warfarinu upozorněn.

Dr.M.Bohoněk, 11.01.2013

Trombocyty

Dobrý den, mám otázku ohledně zvýšené hladiny trombocytů. Poprvé zjištěna v roce 2001 po zápalu plic. tehdy hodnota nad 600. postupně začala klesat. Poté vždy náhodně vyšetřována krev, hodnoty většinou málo přes horní hranici normy, někdy v normálu, ale při horní hranici. V roce 2009 jsm byla vyšetřována ve FN Brno, všechny možné vyšetření, ultrazvuky, zubní, test na okultní krvácení, revmatologie, rentgen plic,... vše v pořádku. Prováděna i speciální vyšetření jako bcr/abl a JAK 2, vše negativní. Naposledy odběry v červenci 2012: trombocyty norma 421 (meze 140-440). Odběry prováděny kvůli bolestem břicha, zřejmě podrážděná slinivka. Poté za měsíc kontrola, trombocyty mírně nad normu. Mám se i po provedených vyšetřeních obávat nějaké vážnější choroby? kolísá to již 12 let. Může to být normální? Děkuji za odpověď, jsem úzkostné povahy.Omlouvám se za obsáhlý dotaz.

28.12.2012, Petra

Zvýšené trombocyty

Podle toho, co popisujete, jedná se nejspíše o tzv.reaktivní zvýšení hodnot tromobocytů, které tímto reagují na zánětlivé změny v organismu a nemusíte se tedy obávat vážnější hematologické choroby. Bližší informace Vám ale může podat pouze ošetřující lékař (hematolog), který podrobně zná Váš zdravotní stav.

Dr.M.Bohoněk, 11.01.2013

clexane

Dobry den lecim se se zanetem povrchovich zil po zavedeni kanyli,dostal jsem 20 injekci clexane 0.6 a chci se zeptat jestli po dobrani muzu konzumovat alkohol

28.12.2012, lukas

Clexane a alkohol po dobrání

Neznám Váš celkový zdravotní stav, s dotazem se proto obraťte na svého ošetřujícího lékaře.

Dr.M.Bohoněk, 11.01.2013

Užívání léků

Dobrý den, je možné po dobu užívání antidepresiva SEROPRAM darovat krev? Pokud ne, tak kdy po ukončení léčby je možné přijít opět darovat?

Děkuji za odpověď

27.12.2012, Michal

Seropram a darování krve

Pokud se léčíté s endogenní depresí, tak po dobu trvání obtíží darovat krev nemůžtete. Samotné užívání tohoto léku ale darování krve nebrání.

Dr.M.Bohoněk, 11.01.2013

clexan

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat pokud jsem si píchala fraxiparine forten 0,6 inj. a teď přestupuji na Clexan. Jsem kuřačka, bude to mít nějaké následky?

27.12.2012, Barbora

Clexan

Při změně Fraxiparinu na Clexane není důvod očekávat nějaké zvláštní následky. Kouření je jeden z nejvýraznějších trombofilních faktorů, tj.jednoznačně zvyšuje riziko žilní trombozy a pokud se léčíte právě s následky žilní trombozy a přesto i nadále kouříte, tak se chováte mimořádně nezodpovědně.

Dr.M.Bohoněk, 11.01.2013

nízkomolekulární hepariny

Dobrý den, nemohu nikde dohledat odpověd, proč se při paplikaci nízkomolekulárních heparinů nemá aspirovat. Děkuji.

18.12.2012, Jana

Aplikace NMH

Při podkožní aplikaci jednorázovými stříkačkami aspirace vysloveně nutná není, ale obvykle se provádí a aplikace nízkomolekulárních heparinů z tohoto pohledu nemá zvláštní pravidla.

Dr.M.Bohoněk, 11.01.2013

poděkovaní

dnes 12.12 jsem byla pozvana u vás v Praze na koncertě za darcovství krve chci vám moc poděkovat bylo to moc pěkné a všem přeji krásné svátky a at se vam stále daří jako doposud byla sem velmi spokojena děkuji a za rok nashledanou sona Vepřovska z Lipence u Loun

12.12.2012, Sona Vepřovska

Poděkování

Také děkujeme a přejeme krásné svátky a mnoho zdraví a spokojenosti v novém roce.

Dr.M.Bohoněk, 16.12.2012